[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwny problem z odpalaniem

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Dziwny problem z odpalaniem

Post numer:#1  Postprzez miki » 11 lis 2009, o 22:54

Dziś samochod mnie zaskoczyl
Rano normalnie odpalił pojechalem sobie i raptem zgasl... stoczylem sie kawalek troche pokreciłem rozrusznikiem odpalił i za chwile znów zdechł. Postałem z 5min odpalił odjechałem kawałek i znow :cen:, próbując odjechac do domu wyjalem przekaznik od pompki paliwa i po wlozeniu auto odpalilo i znow za jakis czas zdechlo, Później aby ylo smieszniej odpaliłem i normalnie jechało, Zajechalismy pod zadaszony parking tam postało troche, odpaliło i znow za chwile zdechlo, no cholera sie wkurzyc mozna.. juz znajomy lawetą podjechał ale jeszcze jedna proba i wszytsko ok normalnie jechalo, Po postoju moze z 3 godzinnym poszedlem odpaliłem i wrocilem normalnie do domu...

sprawdzone i sprawne
-bezpieczniki ok
-przekaźnik pompki działa
-pompka chodzi bo przeciez by nawet nie łapał o jakiejkolwiek jeździe nie mówiąc juz...
-paliwo podaje bo ze dwa razy po dluzszym kreceniu rozrusznikiem strzelił od nadmiaru wahy

Jakies sugesteie co moze sie dziac? Sprawa w sumie powazna bo strach gdzies jechac dalej
miki

Post numer:#2  Postprzez M-Technic2 » 14 gru 2009, o 20:13

katalizator masz ? ,moze zapchany i dusi wydech ?
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mleszko » 14 gru 2009, o 20:40

Może się mylę, ale wygląda na objawy popsutej sondy lambda? Na zimnym sonda nie funkcjonuje, a jak się nagrzeje to coś wysyła coś do kompa i klapa.. Może to być? Niech ktoś podpowie.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Nadwozie: Sedan
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez Leon » 14 gru 2009, o 21:37

Może warto zacząć od sprawdzenia błędów w kompie za pomocą diody?
Tak to wróżymy z fusów :roll:
http://e30world.com/fuel/BMW-E30-DME-Mo ... ault-codes
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Escobar » 15 gru 2009, o 01:45

miki napisał(a):-pompka chodzi bo przeciez by nawet nie łapał o jakiejkolwiek jeździe nie mówiąc juz...
tak ale będąc na wykończeniu może robic takie niespodzianki
miki napisał(a):-paliwo podaje bo ze dwa razy po dluzszym kreceniu rozrusznikiem strzelił od nadmiaru wahy
strzelił w wydech czy w dolot ?
Jeśli w dolot to nie z nadmiaru tylko dlatego że mieszanka była zbyt uboga bo za mało paliwa w stosunku do powietrza .W momencie kiedy sytuacja się powtórzy podłącz pod zasilanie pompy żarówkę /kontrolkę i zobacz czy podczas kręcenia rozrusznikiem pompa dostaje prąd .Jeśli nie to podmień czujnik położenia wału dosyc często jego wadliwe działanie objawia się na ciepłym silniku.Następnie sprawdż przewody przekażnik >bezpiecznik>aż do pompy paliwa .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie