[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Hiper optymistyczny ekonomizer

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Hiper optymistyczny ekonomizer

Post numer:#1  Postprzez marekdor » 20 sie 2012, o 20:33

Witam, dziś jadąc z pracy zauważyłem że mój ekonomizer pokazuje jakieś bardzo optymistyczne wskazania. O ile na początku, gdy posiadłem to auto, wskazania typu 10 L/100 km jadąc na 4-ce przy 60 km/h nie dziwiły mnie, bo w praktyce pomiary przy tankowaniu wskazwały podobne wyniki, o tyle dziwi mnie ostatnio że jadę z tą samą prędkością w dodatku pod górkę i pokazuje mi ze pali 6L/100km :))) bardzo mi się te wskazania podobają ale zdaje sobie sprawę że raczej cud się nie stał że auto zaczęło nagle tak mało palić. Zatem, gdzie mogą być przyczyny takich przekłamań ? dodam że dzieje sie to na benzynie i LPG.
marekdor

Post numer:#2  Postprzez gebelsik.hs.pl » 20 sie 2012, o 20:53

W moim przypadku było podobnie z ekonomizerem(m40b16 dawno temu)ale w drugą stronę.Strzałka cały czas na +30 no czasami na 26 przy lekkiej nodze:)Przyczyna nieszczelna przepływka po wystrzale podtlenku lpg,wymiana i sprawdzenie połaczenia relacji przepływka -przepustnica załatwiły sprawę.Może to;)
gebelsik.hs.pl

Post numer:#3  Postprzez marekdor » 28 sie 2012, o 20:14

Witam ponownie. Sytuacja wróciła do normy, natomiast zauważam pewną prawidłowość jeżeli chodzi o to zjawisko i pogodę. Mianowicie te optymistyczne wskazania miały miejsce podczas dwóch ekstremalnie upalnych dni. Czy to może wniosek że mój silnik woli cieplejsze powietrze w dolocie ? Może by zasysać powietrze z okolic wydechu jak to ma miejsce w niektórych autach ?
marekdor

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie