[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Bmw e30 m40 b16 nie odpala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Bmw e30 m40 b16 nie odpala

Post numer:#1  Postprzez tofik501 » 16 lis 2012, o 21:50

Witam jak w temacie moje bmw e 30 nie odpala ostatnio wyciągnąłem przewody od wspomagania te co idą do pompy wspomagania oraz przekładni bo były dziurawe wziąłem je do pracy ponieważ szef ma zniżki w rożnych firmach zakupiłem je . Lecz pod moją nie obecność moja siostra chciała jechać do miasta moją b-emką kiedy nie było węzy od wspomagania i były dziury w przekładni i pompie powiedziała że odpaliła ją na 10 sekund ale stwierdziła że zapomniała torebki i ją zgasiła po czym wróciła do auta i już nie odpaliła wróciłem z pracy i chciałem zobaczyć co jej dolega lecz tez nie odpaliła silni kręci tak jak zawsze lecz nie pali szarpie nim jakby chciała a nie mogła .Dziś sprawdziłem iskrę na każdej świecy jest kable wn cewkę i kopułkę dalej nie pali świece były tylko zalane paliwem co oznacza ze paliwo dochodzi .Proszę o podpowiedzi .A i auto zawsze trzymało 800 obrotów a siostra mówi ze przy odpaleniu miało 1500
tofik501

Post numer:#2  Postprzez kamil600f » 6 gru 2012, o 20:30

Może czujnik położenia wału. A wymontowane przewody to może być tylko zbieg okoliczności. Mi ostatnio nie paliła i się okazało że Pb było za mało... :cha:
kamil600f

Post numer:#3  Postprzez bugaobugao » 6 gru 2012, o 22:11

koledzy mam podobny problem silnik to też m40b16 pb=lpg
Wszystko było pięknie ładnie tylko paliwa było mało, rezerwa zaczeła świecić.
popadało śniegiem więc przejeżdżając koło większego parkingu nie mogłem się oprzeć żeby troszkę polatać.
nagle podczas driftów silnik przestał reagować na gaz i zgasł po czym nie che odpalić. Podkreślam że latałem na lpg a tego full butla była.silnika na pewno nie udusiłem bo przestała reagować na obrotach rzędu 3,5 tys. nie che odpalić ani z kluczyka ani z popychu. Zaciągnąłęm ją na stacje zalałem wachy i dalej nic. Aha nie wiem czy to może mieć z tym związek ale w ostatnicz czasie po zgaszeniu silnika słychać było czasem jakieś buczenie przez sekunde i dobiegało jakby z przodu auta, wcześniej tego nie było albo nie zwróciłem uwagi
co to koledzy może być bo tone we łzach.
bugaobugao
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez kamilsz202 » 7 gru 2012, o 17:31

Zwykłą instalke masz? Sprawdź najpierw anty wystrzał, to taka guma przy przepływce. Posprawdzaj przewody WN i iskrę. To na początek.
kamilsz202

Post numer:#5  Postprzez bugaobugao » 7 gru 2012, o 22:39

instalka II gen jest, guma ok. Paliwo raczej dochodzi bo czuć ale iskry nie ma tak mi znajomy mechanik powiedział ale co jest tego przyczyną mi już nie powiedział :cry: twierdzi że pewnie cewka ale nie wiadomo a podmianki też nie mam od kogo zrobić niestety więc z powrotem na lince do garażu. Potargać mnie chce ze złości. Koledzy jak poprawnie sprawdzić czy cewka jest ok?? no i jeszcze jak spr czujnik położenia wału korbowego ? jak mierzyć i jakie wartości powinny być??

[ Dodano: 11-12-2012, 15:11 ]
podmieniłem dziś cewke i to samo w dalszym ciągu nie ma iskry. Co kolejne sprawdzić ??
bugaobugao
Student

Post numer:#6  Postprzez kamil600f » 11 gru 2012, o 16:59

A wyjmowałeś świece i patrzyłeś czy jest iskra? Czy tylko na podstawie opinii mechanika tak mówisz?
kamil600f

Post numer:#7  Postprzez bugaobugao » 11 gru 2012, o 17:02

wyjmowałem świece i nie ma iskry na pewno
bugaobugao
Student

Post numer:#8  Postprzez kamil600f » 11 gru 2012, o 19:34

Sprawdź czy cewka podaje iskrę na kopułkę. A jak nie to sprawdź czy na cewce jest napięcie.
kamil600f

Post numer:#9  Postprzez bugaobugao » 11 gru 2012, o 20:07

prąd do cewki dochodzi, ale iskry nie ma jak już pisałem, nie mam już pomysłu na to cholerstwo
bugaobugao
Student

Post numer:#10  Postprzez kamil600f » 12 gru 2012, o 18:27

Tak wiem ale mi chodzi o to czy cewka podaje iskrę na kopułkę bo to ona rozdziela iskrę na cylindry. Wypnij z kopułki przewód idący od cewki i zobacz czy tam iskra jest. Jak nie to może być czujnik położenia wału. A jak tak to kopułka.
kamil600f

Post numer:#11  Postprzez bugaobugao » 12 gru 2012, o 19:32

cewka nie podaje iskry na kopułkę, ani jedna ani druga bo zmieniałem a sama kopułka jest ok, czujnik wałka sprawdzony- pokazuje właściwe parametry. Więc nie wiem ostatnie co podejrzewam to sterownik silnika. Po za tym chyba już nie miało się co zesrać. dobrze mówię czy nie dobrze ?? jutro polatam gdzieś po złomach może uda się nabyć jakiś sterownik chyba że ktoś z forumowiczów miałby taki do pogonienia. Śląsk -zagłębie
bugaobugao
Student

Post numer:#12  Postprzez kamil600f » 12 gru 2012, o 19:43

Sprawdź połączenia przewodów i wtyczkę kompa. A jak nie pomoże to podmianka kompa może coś powie.
kamil600f

Post numer:#13  Postprzez bugaobugao » 13 gru 2012, o 13:48

Winny był sterownik silnika. Już zmieniony i auto śmiga :) tylko ciekawe dlaczego tak nagle się popsuł. Dzięki kolego za zainteresowanie problemem
bugaobugao
Student

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie