[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

niecodzienne zapytanie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

niecodzienne zapytanie

Post numer:#1  Postprzez snoop_og » 19 gru 2012, o 14:42

witam, szukam tutaj odpowiedzi na jedno zasadnicze pytanie na które od mechaników dostaję odpowiedź może to to a może to tamto? :mad2:
niestety nie chodzi mi o bmw, mam problem z CARISMA starszych ale może ktoś z Was się spotkał z czymś takim - jest to 99r po liftingu z 90konnym dieselem bodajże silnik renault taki jak w volvo podobnych roczników a problem jest taki: na luzie co jakiś czas silnik dodaje sobie sam obrotów tak jakby ktoś wcisną gaz i puścił... jak postoi tak trochę czasu to powiedzmy na ok 10minut pojawia się to ok 2-4razy, moim starszym to nie przeszkadza mnie natomiast mimo tego że sporadycznie korzystam z ich auta wnerwia strasznie pomimo tego że w normalnej jeździe nie wystepuje!
któryś z kolei mechanik powiedział że może to być wina pompy paliwa...
dodam tylko że autko miało wymieniane filtry i inne eksploatacyjne części i problem nie znikał
snoop_og

Post numer:#2  Postprzez Jasmen » 19 gru 2012, o 15:16

Ja miałem podobnie w e30 324td że na wolnych falowała tak jakby ktoś gazem operował i to niby była awaria nastawnika w pompie, w astrze z dieslem widziałem też przypadek gdzie turbo sie rozszczelniło i olej leciał do dolotu, podobny objaw był ale na odległość nikt tego nie zdiagnozuje skoro nawet mechanicy na miejscu nie potrafią postawić diagnozy, trzeba zastosować diagnostykę punktową :D
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez snoop_og » 19 gru 2012, o 16:01

niestety na zdolnych mechaników w mieście radzyń jest deficyt;( wiem co mówie bo mając e30 więcej pomogło mi czytatnie tutaj postów niż prowadzenie do warsztatów w tym mieście;(

tak więc co konkretnie należałoby sprawdzić? pompę i szczelność turbiny?

[ Dodano: 19-12-2012, 15:05 ]
troszkę się zagalopowałem z tą e30;) dopiszę tylko że do tego auta miałem problemy z mechanikami zanim poznałem kolegę WRONA;)
snoop_og

Post numer:#4  Postprzez mck » 19 gru 2012, o 23:53

W radzyniu masz Wronę, zawsze możesz zapytać czy by nie pomógł, chociaż to człowiek od przekładek ;)

A co do wzrastania obrotów to ja bym strzelał, że raz na jakiś czas mieszanka robi się bogatsza i obroty rosną, coś jak napsikanie plaka czy innego startera do dolotu i szedł bym w tym kierunku. Ale to tylko taki ślepy strzał.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez snoop_og » 20 gru 2012, o 00:25

uwierz mi że Wrona nie tylko jest od przekładek;) pomógł parę razy ale najgorsze że odradzał mi m60b40 w e30;( w sumie to przy carismie o nim nie pomyślałem;) może podjadę do garażu i zapytam;)

dzięki za trop bo w sumie autko jeździ notorycznie na ropie spod Moskwy z własnego źródła nie od "dilera" i może warto też się temu przyjrzeć?!
snoop_og

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie