[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z M40B16

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z M40B16

Post numer:#1  Postprzez radosny4@op.pl » 3 sty 2013, o 21:57

Witam. To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Ostatnio w drodze do domu moja buma nagle zgasła bez żadnego ostrzeżenia i już nie odpaliła.
Silnik normalnie kręci ale nic dalej się nie dzieje.

Przetrzepałem kawałek internetu i z tego co się dowiedziałem najlepiej o wszystko obwinić filtr paliwa. Oczywiście pod maską go nie znalazłem. No to z powrotem do kompa.
Po chwili znalazłem post (nie pamiętam teraz czyj :oops: ) w którym ktoś pisał, że u niego w e30 touring m40b16 z 1993 (czyli taka jak moja :roll: ) filtr paliwa jest po lewej stronie w podłodze koło tylnego koła.

Szukałem szukałem i nie udało mi się odnaleźć na forum jak wymienić ten przeklęty filtr ani nawet dokładniejszego opisu z której strony się do tego zabrać.

Mam oczywiście książkę "Sam naprawiam bmw" ale w dziale "Obwody doprowadzenia paliwa i powietrza" nie ma nic o wymianie filtra paliwa a w tabelce z typowymi niesprawnościami nie ma też wymienionej usterki jako "zapchany filtr paliwa" czy cokolwiek w tym stylu dlatego proszę o pomoc! :(
radosny4@op.pl

Post numer:#2  Postprzez Smyrdi » 3 sty 2013, o 22:02

sprawdź czy pompka paliwa podaje , i czy masz iskre na świecach to podstawa ;) później się zagłębiaj dalej ;) i ważne jak Ci zgasła ;)
Smyrdi

Post numer:#3  Postprzez solidny » 3 sty 2013, o 22:06

Czemu myślisz że to filtr paliwa?? Sprawdź czy jest iskra, czy jest paliwo na listwie czy pompka paliwa działa.
solidny

Post numer:#4  Postprzez radosny4@op.pl » 3 sty 2013, o 22:15

Przyznaję pompy nie sprawdziłem jeszcze, ale przewody zapłonowe ostatnio badałem i wszystko w normie.
@Solidny Ja bym po prostu chyba chciał żeby to był tylko filtr ;) I co masz na myśli pisząc czy jest paliwo na listwie? Jeżeli chodzi o jakiś wyciek to niczego nie zaobserwowałem.

aaa zgasła tak że jechałem spokojnie po osiedlu silnik ciepły 40km/h na 4. biegu i lekko przyspieszałem, nagle poczułem że auto zwalnia. W kolejnej chwili zorientowałem się, że silnik nie pracuje.
Próby odpalenia nic nie pomogły. Pchałem do domu :P
radosny4@op.pl

Post numer:#5  Postprzez Smyrdi » 3 sty 2013, o 22:20

jeżeli jesteś pewny że masz iskre to sprawdź czy pompa podaje paliwo ;)
Smyrdi

Post numer:#6  Postprzez radosny4@op.pl » 3 sty 2013, o 22:34

A pompa to gdzieś przy podłodze obok zbiornika paliwa chyba to nie robota na dziś bo garażu nie mam :x

Jutro postaram się sprawdzić i jak naprawię to napiszę że się udało i jak się udało ;)
radosny4@op.pl

Post numer:#7  Postprzez solidny » 3 sty 2013, o 22:37

Pompa znajduje się w zbiorniku :P
solidny

Post numer:#8  Postprzez bąku » 4 sty 2013, o 10:03

Filtr paliwa znajduję się przy podłużnicy pod serwem hamulcowym. Jest to pod maską po stronie kierowcy.
Nie sądzę, żeby to była wina filtra. Sprawdź czy działa pompa paliwa, gdzie się znajduje to już napisali koledzy.
bąku

Post numer:#9  Postprzez wojtaq » 4 sty 2013, o 10:12

filtr może być przy zbiorniku paliwa , przy progu po stronie lewej
może nie ma go wcale bo jakiś polak go zdemontował jak usłyszał cenę hehe
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez radosny4@op.pl » 5 sty 2013, o 21:38

Dobra panowie To była oczywiście pompa. Jest już wymontowana i sprawdzona. I oczywiście nie działa ;)
W poniedziałek kupię nową od boscha i wstawię. Nie mam zamiaru kupować zamienników z allegro bo jak czytam że na taką pompę jest rok gwarancji to śmiać mi się chce.

Wymienię od razu jeszcze filtr, nie zaglądałem do niego bo interesowała mnie głównie ta pompka ale z pewnością należy go już wymienić.

Gdyby ktoś tak zielony jak ja szukał informacji jak się do tego dostać:

Zdejmij siedzenia tylnych foteli (trzeba zacisnąć takie :cen: w siedzeniu od spodu)
Pozbądź się bocznych listw na progu. powinny się chyba wysunąć w stronę kierowcy ale to trzeba chyba demontować obicie na słupku B. Ja wyłamałem te listwy :oops:
Pozbądź się obicia zaczynając od podłogi.
Teraz masz dostęp do blachy pod siedzeniami. Za przednim pasażerem jest zaślepka od pompy.

A i jak ktoś by to robił pierwszy raz tak jak ja i nie potrafił wyjąć pompy. Radzę odkręcić najpierw te 4 nakrętki i oczywiście wypiąć kable ;)
Obrazek

Edit:
Małe sprostowanie, ori pompa jednak nie wejdzie, nie spodziewałem się kwot w okolicach 1000zł :evil:
Wejdzie zamiennik wyszarpany w dobrym rabacie.
radosny4@op.pl

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie