[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 Ciężko pracujący silnik

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 Ciężko pracujący silnik

Post numer:#1  Postprzez BlowOff » 20 kwi 2013, o 16:59

Witam Wszystkich!

Na wstępie powiem że szukałem informacji, lecz nie mogę znaleźć nic, co by było podobne do problemu występującego w moim e30.

Opisze po krótku problem:
Jadąc wczoraj przycisnełem na prostej auto do 4 tys, puszczam pedał i samochód momentalnie zgasł jakby odciąć iskrę. Kręcenie rozrusznikiem nic nie dawało. Po odczekaniu tak z 10-15 min samochód odpalił tak jakby problemu nie było, przejechał z 300 m i znowu zdechł i po 15 min odpalił. Pod domem przejechałem się kawałek i zauważyłem, że jak wkręca się auto na 2,5-3 tys obr. daje pedałem lekko więcej gazu i puszcza to samochód tak jakby na sekundę gubi zapłon i chodzi normalnie. Dodam, że im więcej razy się tak robi, tym problem gubienia zapłonu narasta, natomiast po 5-6 takich próbach samochód znowu zamiera na 15 min i po tym czasie znowu odpala normalnie... Zrobiłem więc wczoraj wieczorem reset komputera, auto odpaliło i chodziło ok. Wybrałem się więc wieczorem do znajomego warsztatu, żeby mi podłączyli pod komputer, ale było zamknięte i w drodze powrotnej samochód zaczął przerywać i zgubił moc. Jakoś jechać się dawało, ale mam wrażenie jakby wypadał mu zapłon i chodził dokładnie jak traktor tak "prykając". Pojawiło się trochę benzyny w wydechu. I od tego czasu niezależnie czy zimny, czy ciepły tak dalej chodzi. Odpala od 1wszego strzała ale po 2-3 s kręcenia.

Silnik M40B16 zalany 5W40 Castrola, kompresja na cylindrach 9,5 - 10 Bar, przepływomierz jak odpinam to silnik zaczyna się potykać, sondę mierzyłem ostatnio i napięcie skakało tak jak powinno. Pompę paliwa i wtryskiwacze jakiś dobry miesiąc temu oglądałem i nie było widać jakichś nieprawidłowości. Ciśnienia paliwa nie sprawdzałem, ale dzisiaj to jeszcze uczynię. Czujnik położenia wału ma rezystancję 529 Ohm między 2 i 3 pinem od strony przewodu, oprócz tego z pierwszego pinu jest przejście na masę 3,27 M Ohm. Cewkę zapłonową dzisiaj wymieniłem na sprawną z innej trzydziestki i nic, przewody zapłonowe są dobre, palec i rodzielacz też jest ok. Wszystkie rurki i przewody wymienione także to nie od przytykających się przewodów albo czegoś podobnego. Acha, katalizator posiadam w aucie jeszcze oryginalny, w aucie 10 L PB95 ponad rezerwę jest. Świece są koloru kawy z mlekiem i po tej akcji jak gasł tak na dzielnicy były suche. Pod komputer dopiero w poniedziałek będzie auto podpięte.

Jak dotąd wszelkie problemy z Bmwicą udawało mi się rozwiązywać, ale ten z którym aktualnie się borykam to nie mam pojęcia o co może chodzić. Postaram się może nagrać filmik jak auto chodzi, to moze ktoś rozpozna lub ewentualnie doradzi co może być problemem...
BlowOff

Post numer:#2  Postprzez Icek » 20 kwi 2013, o 21:25

Ja bym zaczol od podmianki tego czujnika polozenia walu, nie wiem jakie powinien miec rezystancje ale zawsze warto wrzucic sprawny od kogos. A druga sprawa to moze rozrzad przeskoczyl sprawdzic nie zaszkodzi ;p

a tak na marginesie to kompresje masz troche slaba u mnie na wszystkich jest po 12.
Icek

Post numer:#3  Postprzez czesci_e30 » 20 kwi 2013, o 22:28

dokladnie . zmienilbym czujnik . jedna srubka i troszke grzebania zeby wtyczke spod kolektora wyjac ale warto sprawdzic . tylko powodzenia z wyciaganiem czujnika zeby go nie zepsuc :D
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez BlowOff » 21 kwi 2013, o 00:04

Myślę, że rozrząd można wykluczyć, bo na początku to gaśnięcie i po 15 min znowu normalna praca dyskwalfikuje go, a uważam że zwiastowała kończący się jakiś czujnik, który teraz jest wykończony na amen.

Czujnik położenia wału dzisiaj wyciągałem, śrubki i wyciąganie go to formalność, bo wszystko jest czyste i lekko chodzi. Powinien mieć o ile się nie mylę 540 Ohm w temperaturze 20 stopni. Niepokoi mnie tylko pewna sprawa, wtyczka od tego czujnika przy plastikowym pudełku jest luźna, natomiast wtyczka po drugiej stronie od impulsatora co na przewodzie zapłonowym jest włączony siedzi twardo w pudełku. Może przyczyną jest to że urwał albo poluzował się jakiś kabelek tam? Jutro to zobaczę, bo trzeba to zrobić przy dobrym oświetleniu a dodatkowo dostęp ogranicza kolektor.

Ogólnie podejrzewam ten nieszczęsny czujnik położenia wału, pompę paliwa + regulator (Wykonałem miernik, jutro sprawdzę czy trzyma 3 bary) lub mimo ze sprawdzałem sondę lambda. Przeszło mi też przez myśl że może ze sterownikiem silnika się coś stało :(

Icek, dzisiaj jak czytałem "Sam naprawiam..." to przeglądałem sekcję sprawdzania kompresji i spytałem z ciekawości Tatę jak sprawdzał kompresję, bo mnie wtedy nie było w domu i poprosiłem go żeby zrobił to za mnie (manometr pożyczył na kilka godzin). Mówił że nagrzał itp., ale mierzył z zamkniętą przepustnicą więc pomiar trzeba będzie wykonać jeszcze raz już poprawnie.
BlowOff

Post numer:#5  Postprzez Krzychu_iX » 22 kwi 2013, o 18:48

Sterownik można kupić za grosze więc warto sprawdzić.

Jak coś nie tak z połączeniami to na pewno trzeba z tym zrobić i sprawdzić potem.

Daj znać jak poszło...
Krzychu_iX

Post numer:#6  Postprzez SCOUT » 23 kwi 2013, o 22:03

Opisywałem taką samą dolegliwość w e32.Wymień pompkę paliwa bo się przyciera i nie daje paliwa.U mnie też działało 10 lub 15 minut i auto zdychało. Podmianka pompki paliwa załatwiła sprawę. Poszukaj w moich postach a znajdziesz.No i napisz czy pomogło,ewentualnie co trzeba było zrobić.Pozdrawiam.
SCOUT

Post numer:#7  Postprzez BlowOff » 24 kwi 2013, o 20:11

Przedwczoraj byłem na komputerze, nie wyszły żadne błędy. Czujnik wału, sonda lambda, czujniki i reszta podzespołów które można sprawdzić na komputerze były ok. Więc podejrzenie padło na pompę paliwa, ponieważ podczas awarii auto nie dostawało paliwa. Z rozmowy z mechanikiem wynikało że pompę należy wymienić bo ta się może przycierać. Wyszło też, że problemem, że samochód chodził jak traktor winna była fajka od świecy, guma miała taką mikro dziurę i świeca biła iskrą na głowicę powodując że auto kulało na trzeci cylinder. Normalnie nie było tego widać, dopiero mechanik jakoś to wyniuchał. Jak wymieniłem przewody, to pojechałem spytać ile pompa paliwa kosztuje i jak usłyszałem cenę (364 zł) i już miałem zamawiać, to coś mnie tkneło, że przecież wyciągałem swoją pompę i sprawdzałem i było z nią wszystko ok. Jak wróciłem do domu to założyłem manometr na przewód paliwowy (2.8 bar wyszło), przejrzałem instalację paliwową kawałek po kawałku i napotkałem się na zawór zwrotny, wyglądający jakby założyła go fabryka (oryginalny Bmw). Po zdjęciu zaworka wziąłem go na kompresor przedmuchać i sprawdzić i okazało się że zaworek działał, ale po raptownym skoku ciśnienia zacinał się i nie puszczał w ogóle powietrza :duh: Poprzedni właściciel bmki lub ktoś przed nim założył go chyba, bo cofało się paliwo lub coś takiego.

Wywaliłem więc to ustrojstwo i od tego czasu auto odpala, pali i jeździ w końcu normalnie jak Bóg przykazał. Tak więc mogę stwierdzić, że problem polegał na połączeniu dwóch problemów: malutkim przebiciu jednej fajki od świecy i zacinającym się zaworku, który ktoś zamontował, a ja o tym nie wiedziałem.
Jak sobie myślę, że kurde bym powymieniał części sprawne na sprawne, utopił pieniądze odłożone na obniżenie auta, a w końcu doszedł to tej pierdoły której naprawa zajęła 2 min, to bym prze okrótnie pluł sobie w brodę.

Jakby ktoś miał podobny problem i przeglądał ten temat, to napisze wniosek, że w używanym aucie dobrze jest przejrzeć sobie wszystkie połączenia paliwowe, bo na moim przykładzie, taka pierdoła cały samochód unieruchomiła i na lince trzeba było wracać pod dom.

Jako że awaria została zażegnana, chciałem podziękować wszystkim udzielającym się w dyskusji za pomoc w rozwikłaniu przyczyny tej awarii w moim e30 :cool2:
BlowOff

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie