[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przerywający m20

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez kredensiarz » 24 kwi 2009, o 00:44

Wymieniłem świece, przy okazji sprawdzając sprężanie. Wszystko jasne, moja buma ma cofnięty licznik - silnik jest zajechany! Większość świec była zaolejona, sprężanie waha się od 10,5 do 12,5 (zapewne podnoszone przez olej w cylindrze), zawory klepią pomimo wyregulowania.

Muszę zastanowić się, czy wymienić silnik, a jeśli to na jaki, czy wyremontować obecny.

Kilka pytań: czy samo zalewanie świec olejem może powodować przerywanie silnika? Nowe świece chyba troszkę pomogły, ale na obrotach dalej rwie, odcinka przy 6000 a prędkość max około 180 km/h. Przed wymianą świec zaczął czasem przerywać nawet przy ruszaniu przy 1500 obr.
Jeżeli zdecyduję się na remont, to chyba najpierw muszę pousuwać usterki, ale gdzie ich szukać? Kopułka i świece nowe, cewka i palec stare (palca nie wymienię bez operacji Pustynna Burza), przewody wysokiego napięcia raczej nowe, ale czy dobre - nie wiem.

I jeszcze jedno spostrzeżenie. Na niskich obrotach, powiedzmy 2000, po kopnięciu gazu na jedynce, koła zrywają przyczepność. Asfalt suchy, sprzęgła nie dotykam. Czyli silnik ma moc, więc dlaczego prędkość tak niska??
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez AddaM » 20 maja 2009, o 12:28

Piszesz że miałeś pare poważnych strzałów w dolot. Prawdopodobnie przepływka została uszkodzona . Na rozwalonej przepływce będzie ostro kopciła na czarno po mocnym wciśnięciu gazu i w skrajnym przypadku zarzucało świece... Tak było przynajmniej w M30. Spróbuj ją odłączyć i zobacz jaki będzie efekt.
AddaM

Post numer:#18  Postprzez Falconx » 20 maja 2009, o 13:18

Według mnie to masz zajechaną głowicę , nieszczelne gniazda zaworowe i dlatego strzela gazem , a i pewnie pierscionki tez sa w nienajlepszym stanie.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez muranos » 20 maja 2009, o 16:02

co do odcinki przy 6k.obr/min
zobacz jaki masz komp w schowku numery/ile rzędów pinów we wtyczce

może poprostu masz jakąś zbieranine w stylu komp od superety a zegary od b25/b20
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#20  Postprzez Kruczek » 20 maja 2009, o 17:05

1. Wywal gaz
2. Wlej preparat do czyszczenia wtrysków.
3. Sprawdź przewody wn, może któryś rusza się lekko ( u mnie w przewodzie od cewki wypadł ten drucik, na wolnych było ok a przy przyśpieszaniu strzelało,muliło)
4. Wymień filtr paliwa.
dopiero po tych czynnościach mój samochód zaczął normalnie jeździć...
(jeszcze raz powtarzam dokładnie przyjrzyj się przewodom wn)
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez jakubmw320 » 20 maja 2009, o 21:19

ewidentnie widna ukladu zapolnowego milem to samo strzelal na gazie od 2 tys obrotow ale po naprawie jest ok
jakubmw320

Post numer:#22  Postprzez kredensiarz » 2 cze 2009, o 13:06

muranos napisał(a):co do odcinki przy 6k.obr/min
zobacz jaki masz komp w schowku numery/ile rzędów pinów we wtyczce

może poprostu masz jakąś zbieranine w stylu komp od superety a zegary od b25/b20

Mi też chodzi to po głowie. Wyczytałem, że m20b20 ma odcinkę przy 6000 tak jak mój.

Falconx napisał(a):Według mnie to masz zajechaną głowicę , nieszczelne gniazda zaworowe i dlatego strzela gazem , a i pewnie pierscionki tez sa w nienajlepszym stanie.

To jest ewidentne. Wyjmę i rozbiorę silnik i zdecyduję co dalej. Najbardziej urządzał by mnie remont zaworów (900 zł z robocizną) + wymiana pierścieni. Prawie na pewno nie wymienię silnika na 24V - raz że duże koszty, bo sam nie dam rady, a dwa: pakując te pieniądze w m20 mam sinik na lata a nie kota w worku. Zdam dokładną relację z remontu. Na razie nie mam czasu i klucza torx do śrub głowicy - jest ich wiele, a sprzedawcy każą mi przynieść śrubę na wzór!

Po wymianie świec zrobiłem jedną trasę. V-max wicąż 180, lecz silnik tylko raz zaszarpał przy 4000.

Kurczę, no już sam nie wiem, wyciągać teraz silnik czy jeszcze najpierw coś przy nim podłubać.
kredensiarz
Student

Silnik:

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie