[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m10 nierówna praca silnika sam już nie wiem co...

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m10 nierówna praca silnika sam już nie wiem co...

Post numer:#1  Postprzez e30bandyta » 7 maja 2009, o 10:26

Witam

Posiadam BMW e30 316 to jest silnik o pojemności 1,8 na gaźniku moc 90km. Oznaczenie silnika m10b18 benzyna bez gazu. Rocznik 1985

Mam problem dotyczący nierównej pracy silnika, a mianowicie gdy go odpalam (z odpalaniem nie ma żadnego problemu pali od razu) gdy jest zimny to po krótkiej pracy jakieś 10sek silnik zaczyna się tak jakby dławić, obroty spadają i w końcu silnik gaśnie. Muszę go sam przygazować żeby nie zgasł. A gdy już chodzi to obroty mi falują silnik dostaje drgań a także z tyłu w rurze wydechowej słychać non stop przedmuchy. Na rozgrzanym silniku chodzi jakby troszkę lepiej ale i tak nie równo... Wymieniłem już filtr powietrza, świece BERU dedykowane do tego silnika, kopułkę i palec BREMI, przewody zapłonowe SENTECH. Wszystkie części nowe i nic to nie pomogło. Sprawdzałem też czy cały układ dolotowy jest szczelny bo myślałem że może ciągnąć jakieś lewe powietrze no i niby nie ma żadnych nieszczelności wszystko jest OK Proszę o pomoc...
e30bandyta
Student

Moje BMW: 316
Nadwozie: Coupe
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez bono20002 » 7 maja 2009, o 10:53

Myłeś silnik? to raz
Dwa to regulacja gaźnika potrzebna
Trzy...
Wyciagnięty rozrząd*
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#3  Postprzez e30bandyta » 7 maja 2009, o 13:38

silnika nie myłem. A czy samemu dam radę wyregulować ten gaźnik jakim jest PIERBURG 2BE ? Rozrząd jest na łańcuszku mam go wymienić ?
e30bandyta
Student

Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez marcin77 » 7 maja 2009, o 20:48

e30bandyta napisał(a): Rozrząd jest na łańcuszku mam go wymienić ?

Raczej nie.
e30bandyta napisał(a):
A czy samemu dam radę wyregulować ten gaźnik jakim jest PIERBURG 2BE

Nie polecam, chyba, że masz dość dużą wiedzę na ten temat. Miałem taki gazer w passacie i też z nim ostro walczyłem. Potrafił "zgubić" wolne obroty po zawrocie na ręcznym. Pomogła dopiero wymiana. Strasznie dużo w nim podciśnień itp. + jeśli to jest 2b "E" to tam jest elektryka od wolnych obr. Przydaje się fachowiec...
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez BiFF » 19 maja 2009, o 15:59

Też mam M10 z gaźnikiem 2BE i mam to samo, jak się zagrzeje to jest ok, ale jak do roboty rano jadę to trza nogę na gazie trzymać bo potrafi zgasnąć. Gdzieś wyczytałem ze to może być silnik krokowy bo on odpowiada za obroty na luzie, ale gdzie on jest to ja nie wiem...
BiFF
Uczeń

Nadwozie: Sedan
Silnik: m30b35

Post numer:#6  Postprzez Artur C. » 30 maja 2009, o 18:51

Artur C.

Post numer:#7  Postprzez BiFF » 12 cze 2009, o 09:52

A wie ktoś gdzie tu (m10b18) znaleźć filtr paliwa, szukałem dosłownie wszędzie (przedział silnika, pod samochodem, pod progami, nawet pod kanapą przy pompie) i nie ma ?? :mad2:.
Gdzieś na pewno musi być schowany, znalazłem na "bmwfans.info" taki oto schemat:

Fuel preparation system

Będę wdzięczny za jakieś sugestię.
BiFF
Uczeń

Silnik: m30b35

Post numer:#8  Postprzez Arczi e30 » 12 cze 2009, o 09:58

filtr paliwa powinien być przy silniku na wysokości mniej wiecej górnej czeście głowicy od strony kierowcy .. ale może jakis zdolniacha go zdjął wczesniej bo stwierdził że nie potrzebny .. wiele razy juz pisałem o tym silniku m10b18 na gazniku na tym forum .. poszukaj w szukajce .. bo nie chce mi sie pisac .. ale nie ty pierwszy masz takie objawy, to wina gaznika
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#9  Postprzez rpautosport » 13 cze 2009, o 00:35

BiFF napisał(a):A wie ktoś gdzie tu (m10b18) znaleźć filtr paliwa, szukałem dosłownie wszędzie (przedział silnika, pod samochodem, pod progami, nawet pod kanapą przy pompie) i nie ma ?? :mad2:.
Gdzieś na pewno musi być schowany, znalazłem na "bmwfans.info" taki oto schemat:

Fuel preparation system

Będę wdzięczny za jakieś sugestię.

Filtr paliwa jest pomiędzy pompą (mechaniczną przy głowicy),a przewodem paliwowym sztywnym(metalowym).
rpautosport

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie