[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

?mierdzi benzyn?, wysokie spalanie M40

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Śmierdzi benzyną, wysokie spalanie M40

Post numer:#1  Postprzez mandark » 9 gru 2009, o 14:02

Witam
Mam problem z moim M40B16. Gdy pracuje na benzynie czuć wydobywający się z rury wydechowej zapach benzyny. Przy tym istnieje wysokie spalanie zarówno na PB jak i LPG.
Przepływomierz jest nieco podregulowany (po strzale) bo na wolnych obrotach gasł na PB. Przed "strzałem LPG" było tak samo a dodatkowo utrzymywał się biały dym (możliwa para wodna nagromadzona w wyniku spalania LPG). Klapka w przepływomierzu chodzi bez problemu, nie jest pogięta ani ułamana. Większość energii została wytrącona na klapie anty-strzałowej.

Sonda lambda została wymieniona na nową. Nie ma przedmuchów w dolocie.
Pompa paliwa i filtr nowy. Wtryskiwacze zostały wymienione na sprawne.

Co może być tego przyczyną ?

P.S. Pod które kable sondy podpiąć się aby odczytać wartość napięcia i ewentualnie gdzie podpiąć się pod przepływomierz (Podobno tez da się go wyregulować na miernik).
mandark

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 9 gru 2009, o 14:55

może wtryski leją dużo benzyny i nie przepala jej przez co dużo pali i śmierdzi ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez janekE30 » 9 gru 2009, o 15:29

a zbiornik szczelny masz
janekE30

Post numer:#4  Postprzez mandark » 9 gru 2009, o 16:32

może wtryski leją dużo benzyny i nie przepala jej przez co dużo pali i śmierdzi ?

Wtryski były wymienione. Zaznaczam że duze spalanie jest zarówno na PB jak i LPG.

a zbiornik szczelny masz

Tak mam szczelny. Zarówno PB jak i LPG.
mandark

Post numer:#5  Postprzez M-Technic2 » 9 gru 2009, o 16:36

wojtaq napisał(a):może wtryski leją dużo benzyny i nie przepala jej przez co dużo pali i śmierdzi ?

a to mozliwe zeby wtryski laly wiecej paliwa i auto chodzilo normalnie ? znaczy rowno itp , ja w zasadzie mam taki sam "problem" tyle ze niby spalanie na poziomie 18l pb i tyle gazu/ na sto km ,w b25 niektorzy uwazaja na normalne , tez szukam jakiegos rozwiazania zeby to zmienic, ale tez nie mam pomyslu za bardzo ,ma ktos jakis pomysl ? :)
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez mandark » 9 gru 2009, o 17:01

Zmierzyłem przed chwilą ciśnienie na cylindrach każdy trzyma równo 8,0 przy 75 stopniach.
Oczywiście lepiej by było gdybym zmierzył przy 90 stopniach.
Jeśli chodzi o silnik to nie bierze w ogóle oleju, pracuje na pełnym syntetyku (162 tys przebiegu). Nie słychać żeby zawory klepały.

Zastanawiam się jaki mam silnik bo były na Motronic-u (sprężenie 9,0) i Lu-Jetroniku (8,2)
Samochód jest z lutego 1989 roku więc możliwe ze załapał się na silnik z Lu-Jetronic-iem :/

Może sens miało by coś takiego. Załóżmy że mam silnik wabrycznie z Lu-Jetronic-iem. Sprężenie fabryczne 8,2. Nowe wtryski mam od e30 touringa 94 rok (czyli Motronic, sprezenie 9,0) wtryski dostosowane do tego spręzenia. U mnie przy innym sprężeniu może się walić - zła dawka paliwa. Dlatego też przepływomierz mógł mi wariować. Stąd wysokie spalanie benzyny. A jesli chodzi o gaz to być może zużycie jest duże przez niski stopień sprężenia.
Taka chwilowa idea. Co o tym myślicie ?

16:31:
Chociaż z drugiej strony to przy swapie na 1,8 wystarczy zmienić blok i przepływke więc wtryski mogą nie grać tutaj głównej roli.
Może to wszystko przez katalizator :cho:
Ostatnio edytowano 9 gru 2009, o 18:47 przez mandark, łącznie edytowano 2 razy
mandark

Post numer:#7  Postprzez tigre0070 » 9 gru 2009, o 17:36

pęknięty wężyk od paliwa?
tigre0070

Post numer:#8  Postprzez mandark » 9 gru 2009, o 17:57

pęknięty wężyk od paliwa?

No prosze Cie.
mandark

Post numer:#9  Postprzez M-Technic2 » 9 gru 2009, o 19:00

mandark napisał(a):Zmierzyłem przed chwilą ciśnienie na cylindrach każdy trzyma równo 8,0 przy 75 stopniach.
Oczywiście lepiej by było gdybym zmierzył przy 90 stopniach.
Jeśli chodzi o silnik to nie bierze w ogóle oleju, pracuje na pełnym syntetyku (162 tys przebiegu). Nie słychać żeby zawory klepały.

Zastanawiam się jaki mam silnik bo były na Motronic-u (sprężenie 9,0) i Lu-Jetroniku (8,2)
Samochód jest z lutego 1989 roku więc możliwe ze załapał się na silnik z Lu-Jetronic-iem :/

Może sens miało by coś takiego. Załóżmy że mam silnik wabrycznie z Lu-Jetronic-iem. Sprężenie fabryczne 8,2. Nowe wtryski mam od e30 touringa 94 rok (czyli Motronic, sprezenie 9,0) wtryski dostosowane do tego spręzenia. U mnie przy innym sprężeniu może się walić - zła dawka paliwa. Dlatego też przepływomierz mógł mi wariować. Stąd wysokie spalanie benzyny. A jesli chodzi o gaz to być może zużycie jest duże przez niski stopień sprężenia.
Taka chwilowa idea. Co o tym myślicie ?

16:31:
Chociaż z drugiej strony to przy swapie na 1,8 wystarczy zmienić blok i przepływke więc wtryski mogą nie grać tutaj głównej roli.
Może to wszystko przez katalizator :cho:

Z tymi wtryskami i kompami dosc ciekawa teoria ,moze ktos by sie wypowiedzial czy to ma jakis zwiazek i sens ? Ciekawe to.

Ja u siebie tez zmienialem wtryski ,wziolem od kolegi bo jemu padl m20, jego silnik byl tez troche kombinowany ,bo napoczatku bylo to b25 ,potem blok b27 i reszta niby b25 ,kompa mial po jakims "chipie" ale juz nie wiem jaki to komp i od czego (b25,czy b27) nie wiem tez jaki rodzaj ,ale wiem ze mam taki sam ,bo podmienialem tego jego kompa z chipem i poza odcinka przesunieta niczego wiecej nie zauwazylem. I po kilku dniach zmienilem go na swojego balem sie tej wyzszej odcinki :) ( juz nie wiem czy motronic czy jetrocnic ) , i tak troche podejrzewam ale pewnie blednie ze moze u mnie wlasnie chodzi caly czas auto na ssaniu ,gdyz z tego co wiem te chipy z allegro wlasnie tak dzialaja , ale chyba jak zlozylem mojego ori kompa to chyba powinno wrocic wszystko do normy ? , nie podpinalem nigdy mojej e30 do kompa zeby sprawdzic czy cos jest nie tak , myslicie ze cos by moglo wyjsc
? moze jakis reset zrobic czy cus ?

Ja jeszcze czekam na czujnik temperatury silnika (ten od kompa) bo podobno on tez ma cos ze spalaniem wspolnego , tym bardziej ze u mnie wskazowka od tem stoi na 3/4 skali ,ale nie wiem czy moze ten czyjnik od wskazowki lub wiskoza nie jest zjeb.... , juz tez kombinuje jak sie da zeby cos z tym zrobic.
Jak ktos ma sugestie to poprosimy :)
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez mandark » 9 gru 2009, o 19:17

W mojej E30ce wymieniłem czujnik temperatury ECU tylko dlatego, że nie miałem ssania i podczas porannego rozruchu silnik po odpaleniu gasł. Po wymianie czujnika ssanie powróciło. (Apropo czujnika - jest to uniwersalny czujnik montowany w wielu markach. Najtańszy - 22 zł do skody octavi. czujnik temperatury w kolektorze 1,9TDI, ja osobiście mam od Alfa Romeo bo przypadkiem nie było dedykowanych dla bmw)
mandark

Post numer:#11  Postprzez debauched » 2 sty 2010, o 22:40

ja bym obstawial na czujnik temp silnika, to ostatni element ktory ma duzy wplyw na sterowanie silnika, a takze na jego polaczenie z samym kompem, nie wiem jak jest w m40 ale m20 jest wtyczka 7 pinowa pod kolektorem dolotowym, ona czesto jest w oplakanym stanie i silnik zaczyna szalec, sprawdz polaczenie tego czujnika. a w tej wtyczce sa jeszcze sygnaly na wtryski!
debauched

Post numer:#12  Postprzez mandark » 2 sty 2010, o 23:18

ja bym obstawial na czujnik temp silnika

:cool2:

W mojej E30ce wymieniłem czujnik temperatury ECU
mandark

Post numer:#13  Postprzez luk869 » 2 sty 2010, o 23:42

weź z tą sondą pokombinuj jeszcze, bo brat miał w m40b16 z 93 r. miał takie objawy jak piszesz (identyczne) i pomogła wymiana sondy
pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)
luk869
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez arcik155 » 3 sty 2010, o 02:26

A może padnięty komputer od przełączania z PB na LPG :) emulator czy jakoś tak to się nazywa
arcik155
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez mandark » 3 sty 2010, o 17:52

weź z tą sondą pokombinuj jeszcze, bo brat miał w m40b16 z 93 r. miał takie objawy jak piszesz (identyczne) i pomogła wymiana sondy

sonda jest nowa i sprawna

A może padnięty komputer od przełączania z PB na LPG :) emulator czy jakoś tak to się nazywa

Prosiłbym was o wypowiedzi merytoryczne wnoszące cos do tematu. gdybanie nie wiele mi pomaga.
.............................................................................................................................

Winą tutaj po części jest przepływomierz przeregulowalem go troche tak aby dawał średnia mieszankę. Wcześniej miałem ustawiona na bogatą. Nie jest jeszcze do konca dobrze. Nie smierdzi juz benzyna ale spalanie na lpg (mimo wyregulowania) dalej na wysokim poziomie.

Zastanawiam się czy czasem nie mam padniętych zaworów albo szklanek. Gdy rano odpalam na mrozie słychać głosny metaliczny klekot. Po chwili znika.
mandark

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie