[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z podłączeniem m20b20

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z podłączeniem m20b20

Post numer:#1  Postprzez sieciech86 » 16 cze 2013, o 19:23

Witam, jestem nowy na forum, zapisałem się tu bo wiem, że jest tu dużo fachowców, którzy znają się na rzeczy.
Otóż ostatnio grzebałem przy mojej e30 (sedan 1989r) i teraz mam trochę problem ze złożeniem wszystkich "gratów" z silnika m20b20. Głównie chodzi mi o układ paliwowy.
Nie wiem jak połączyć ten filtr (zaznaczony kolorem żółtym):
Obrazek
tutaj drugie zdjęcie
Obrazek
wtryski i powrót (kolor zielony):
Obrazek
a także to (kolor czerwony):
Obrazek
to :
Obrazek
i to:
Obrazek
Interesuje mnie także jak paliwo dochodzi do komory silnika, tzn. gdzie podłączone są przewody bięgnące ze zbiornika paliwa ??
Czy mógłbym prosić o jakieś zdjęcia, albo schematy ?? Dodam, że korzystałem ze strony bmwfans.info i poradnika sam naprawiam, ale nie za bardzo mogłem się z tym połapać :(.
A i przepraszam z góry za takie laickie pytania i za zdjęcia użyte do opisania mojej zagwozdki (nie są to zdjęcia mojego silnika).
sieciech86

Post numer:#2  Postprzez malchan » 16 cze 2013, o 19:46

filtr oparów podpiety jest pod kolektorem dolotowym jeden przewod a drugi leci do zbiornika.2 fota regulator cisnienia i przewod leci do zbiornia. ogolnie masz doprowadzenie paliwa i 2 powroty. na ostastnich fotach masz podgrzewana przepustnice i to ida przewody z układu chlodzenia
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Devil474 » 16 cze 2013, o 20:02

sieciech86 napisał(a):Interesuje mnie także jak paliwo dochodzi do komory silnika, tzn. gdzie podłączone są przewody bięgnące ze zbiornika paliwa

Zajrzyj pod serwo to zobaczysz koniec sztywnych przewodów paliwowych które lecą od zbiornika. Od tego miejsca do listwy wtryskowej idą gumowe przewody
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 16 cze 2013, o 20:37

Filtr węglowy oparów jest połączony z przepustnicą, pod przepustnicą jest kruciec z gumową fajką, i elektrozawór z wtyczką na dwa piny

Nie wiesz który przewód zasila listwe a który to powrót tak? Dobrze rozumiem? Zdejmij obydwa przewody, weź przewód, podłącz jeden koniec do plusa, a drugi podaj na bezpiecznik nr11, z jednego przewodu poleci paliwo, drugi to powrót - wpinasz w regulator ciśnienia paliwa

Dwa krućce od podgrzewnia przepustnicy podłączasz następująco: jeden kruciec łączysz z obudową termostatu(od dołu jest kruciec) drugi leci do bloku, z tyłu silnika w blok jest wkręcony kruciec
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#5  Postprzez sieciech86 » 16 cze 2013, o 22:01

Dzięki za szybką odpowiedź. Tak na prawdę to buduję pojazd samoróbkę na bazie gratów z e30. Kupiłem Bmkę walniętą w tył. Początkowo chciałem ją zrobić i jeździć, bo blacha była bardzo zdrowa, ale podłużnic nie dało się naprawić :( . Ale wrócę do tematu, czy te dwa powroty można by połączyć trójnikiem tak, żeby powrót był jednym przewodem? a i jak wygląda filtr oparów od dołu ? jest jakoś zakryty osłoną?, bo u mnie widać blaszkę z okrągłymi otworami, a za nimi jakąś włókninę - czy tak powinno być ??
sieciech86

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 17 cze 2013, o 10:11

to ja powiem tak , podgrzewanie przepustnicy nie podłączasz bo nie jest potrzebne , filtr węglowy jest zbudowany tak jak mówisz , otwarty od dołu , jego nie podłączasz i wywalasz spod maski
odejmiesz sobie rzeźbienie a podłączenie tych rzeczy i tak nic Ci nie da wiec zlikwiduj je
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#7  Postprzez sieciech86 » 17 cze 2013, o 10:38

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI. Czy wyrzucenie filtra węglowego i nie podłączanie podgrzewania przepustnicy nie wpłynie na pracę silnika i jego wytrzymałość oraz czy zaślepić pozostawione króćce ? I jeszcze jedno pytanie, za co odpowiedzialny jest ten filtr (oczyszczenie oparów paliwa??), po co on jest skoro piszesz, że nic nie daje??
sieciech86

Post numer:#8  Postprzez wojtaq » 17 cze 2013, o 13:35

jest to filtr przez który jest pobierane powietrze do zbiornika paliwa wraz z upływem paliwa czyli paliwo schodzi w dół , musi uzupełnić się to powietrzem , filtr miał za zadanie zatrzymywać wilgoć aby nie dostawała się do zbiornika , wątpię że po 20 latach filtr dalej będzie działał prawidłowo
króćce podgrzewania przepustnicy w przepustnicy zostawiasz wolne
króciec z obudowy termostatu i bloku łączysz ze sobą żeby był obieg płynu
wąż który idzie ze zbiornika do filtra węglowego zostawiasz luzem bo musi być otwarty
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#9  Postprzez sieciech86 » 25 cze 2013, o 20:50

Podpiąłem wszystko tak jak mi poradziliście. Teraz mam problem z tym filtrem węglowym. Przy próbie odpalenia zauważyłem wyciek benzyny z dołu filtra. Wydaje mi się, że może być spowodowane tym, że powrót paliwa z f. węglowego spięty jest trójnikiem z powrotem z listwy wtryskowej i idzie jednym przewodem do zbiornika. Ogólnie u mnie ze zbiornika paliwa (z seicento) wychodzi jeden przewód zasilający i jeden powrót. Nie wiem jak to wszystko połączyć, żeby to działało sprawnie?? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!!
sieciech86

Post numer:#10  Postprzez Kruczek » 25 cze 2013, o 22:15

wywal ten trójnik, wąż z kolektora idący do wegla zaślep a powrót puść tym drugim przewodem..
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez kredensiarz » 25 cze 2013, o 23:44

A Seicento nie ma odpowietrzania przy wlewie? Tam nie potrzeba żadnego filtra.
kredensiarz
Student

Silnik:

Post numer:#12  Postprzez sieciech86 » 26 cze 2013, o 08:07

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, seicento ma odpowietrzanie przy wlewie, ale chciałem to zrobić jak oryginalnie było.
sieciech86

Post numer:#13  Postprzez Pietrek » 27 cze 2013, o 02:09

z pompy paliwa na listwę, z regulatora ciśnienia na listwie drugim przewodem prosto do zbiornika, NIE WPINASZ TEGO W FILTR WĘGLOWY
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Problem z odpaleniem m20b20

Post numer:#14  Postprzez sieciech86 » 3 lip 2013, o 21:11

Podpiąłem wszystko tak jak mi napisaliście i w końcu próbowałem odpalić silnik. Rozrusznik kręci, ale motor nie odpala. Sprawdzałem czy jest iskra - jest. Paliwo przechodzi przez listwę, bo na powrocie z listwy wtr. przy kręceniu powraca do zbiornika. Wstrzyknąłem trochę paliwa do gniazda świec i na sekundę załapał. Wygląda na to, że wtryski nie podają paliwa. Ma ktoś jakiś pomysł czym to może być spowodowane - komputer?
sieciech86

Post numer:#15  Postprzez wojtaq » 3 lip 2013, o 23:33

czy silnik wcześniej jeździł na gazie ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie