[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Skorodowany błotnik...

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Skorodowany błotnik...

Post numer:#1  Postprzez kotmen » 19 kwi 2009, o 12:12

Panowie, wiadomo zima dała się we znaki. Jeden błotnik dość mocno mi skorodował. Prawdopodobnie przez plastikowe nadkole, pod które wdarła się woda z solą, i już wyjść nie chciała przez całą zimę. Wnioskuję, bo drugie nadkole nie ma tego plastiku i nic się nie stało przez zimę. Błotnik skorodował mniej więcej na zaznaczonym obszarze zdjęcia.

Obrazek

pierwsza myśl - szukać całego błotnika w diamantshwartzie, wykręcić stary, wstawić nowy i po robocie. nie będe bawił się w szpachlowanie, malowanie, itp... bo i nie za bardzo wydaje mi się jest co szpachlować. ale ale ale...

Obrazek

czy widzicie te paski na błotniku? raczej znalezienie dobrego błotnika z takimi paskami na dodatek w kolorze graniczy z cudem... a jak zamontuje nowy błotnik bez pasków, to jak to bedzie wyglądać :duh:

myślałem o kupnie jakiegoś i wspawać na długości listwy tylko ten kawałek gdzie mam skorodowany i pomalować ori lakierem.

bo ori paski to pewnie w aso za kosmiczną kasę...

proszę o jakieś rady. w następnym tygodniu chcialbym się za to zabrać, bo wygląda paskudnie.
Ostatnio edytowano 19 kwi 2009, o 13:15 przez kotmen, łącznie edytowano 2 razy
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 19 kwi 2009, o 12:39

po pierwsze jak myślisz o błotniku to pisze ze chodzi ci o błotnik a nie zderzak
po drugie temat o paskach był chyba jak dobrze pamiętam poruszany na forum
po trzecie opcja z dostawaniem kawałka ze zdrowego błotnika jest chyba najlepsza bo znaleźć oryginalny błotnik w dobrej kondycji to ciężka sprawa
no i najważniejsza sprawa pisałeś ze z jednej strony nie masz zakola i dlatego nic się nie stało z błotnikiem to teraz czekaj jak ci poleca cale fartuchy łącznie z kawałkiem podszybia i innymi blachami co tam są bo ważną rzeczą jest aby na dole błotnika były dwa otworki odprowadzające wodę jak się dostanie pod zakole i radze zdjąć błotniki i wszystko dobrze umyć i zabezpieczyć w innym przypadku będziesz miał dużo problemów z blacharka
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez kotmen » 19 kwi 2009, o 13:14

błotnik, błonik... ze zderzakiem pomyliłem :duh: ale juz poprawione.

temat o paskach już znalazłem. ktoś już pisał, że ciężko dostać, drogo, i tylko ASO.

chyba jednak będe szukał błotnika i dam do wspawania i pomalowania tylko tę skorodowaną część.

podczas mycia zawsze dokładnie myję podwozie i wszystko wygląda ok, dlatego wywnioskowałem, że to właśnie cholerny plastik zatrzymał wodę. pewnie faktycznie się zapchały te odprowadzenia wody i klops :cry:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Strzelba » 19 kwi 2009, o 13:30

to jak chcesz dospawać ten fragment błotnika to możesz kupić nowy błotniki w zamienniku bo znaleźć oryginalny w dobrym stanie będzie ciężko bo niestety w e30 to miejsce jest słabym punktem a z reszta mało kto przez cale życie e30 zdejmował zakole i czyścił to miejsce z błota
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#5  Postprzez proko » 23 gru 2009, o 22:50

witam
podepnę się pod temat otóż zabrałem się za ogarnięcie blacharki i wyniknął problem z błotnikami jak to zwykle bywa korozja na dole błotnika. wyciołem ten kawałek co wchodzi w próg:

Obrazek

no i teraz zaczyna się zabawa. :mad2: na złomach używki nie ma co szukać bo lepszej na pewno nie znajdę, a wpadłem na taki pomysł żeby wyciąć gdzieś na środku kawałek progu bo w sumie tam one tak nie gniją i z niego dospawać dół błotnika. co wy na to?? Oczywiscie trzeba jeszcze sie trochę pobawić z tym zagięciem na przodzie ale to nie problem. Robił tak juz ktos??
proko
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B28

Post numer:#6  Postprzez Pietrek » 23 gru 2009, o 23:08

To już lepiej z zamiennika odciąć tą dolną część i dospawać :roll:
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#7  Postprzez Leon » 23 gru 2009, o 23:59

Pietrek napisał(a):To już lepiej z zamiennika odciąć tą dolną część i dospawać

Dokładnie tak będe robił na wiosnę.
Wyrwałem parę dni temu zamiennik błotnika za śmiesznę pieniądze ( po stłuczce).
Dół ma zdrowiusieńki :cool2:

Na wiosne oddam do blacharza a ten wytnie stary błotnik na wysokości bocznej listyw i przyspawa mi dół z nowego błotnika.
Spawy się wzmocni blaszką od wewnętrznej strony i będzie trzymać.
Potem szlifowanie spawu, ładnie wykończyć szpachlą , podkład, lakier i klar i nie będzie śladu.
Listwa zakrywa miejsce łączenia więc nie ma mowy żeby cokolwiek było widać.

Z reszta jedną stronę mam juz tak zrobioną i jest. :cool2:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo