[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Praca zaczęta nie skończona (lakierowanie)

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Praca zaczęta nie skończona (lakierowanie)

Post numer:#1  Postprzez lolek0 » 15 kwi 2013, o 20:14

Cześć, koledzy POMOCY!!! bo już ręce mi opadają, ale od początku, miałem malutką dziurkę na nadkolu zaspawałem, wyszlifowałem, dałem reaktywny, przyszedł lakiernik powiedział ze dwa dni i auto gotowe, poszpachlował, siknął akrylowym podkłądem i na tym się skończyło, od trzech dni auto stoi, gość nie odbiera, już mam go w... głębokim poważaniu, chyba sam się za to wezmę, jakie kolejne etapy mam poczynić??
szlifować ten podkład co teraz jest?? widać na nim takie małe braki szpachlu, i ryski od szlifowania grubszym papierem, uzupełnić to??
Tak to wygląda na aktualną chwilę:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez bialykarol » 15 kwi 2013, o 20:18

Oddaj do innego lakiernika. Sam będziesz cudował, kupował farby i pierdoły a na końcu i tak z efektu nie będziesz zadowolony i zapłacisz drugi raz.
bialykarol

Post numer:#3  Postprzez Krz » 15 kwi 2013, o 20:22

Jak walnął szpachle na reaktywny to będzie lipa. Na reaktywny trzeba akrylowy dać, dopiero potem można szpachel.
Krz

Post numer:#4  Postprzez lolek0 » 15 kwi 2013, o 21:04

Krz napisał(a):Jak walnął szpachle na reaktywny to będzie lipa. Na reaktywny trzeba akrylowy dać, dopiero potem można szpachel.

tego nie wiem, a co może się stać?
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez solidny » 15 kwi 2013, o 22:11

Krz, po co na akrylowy kłaść szpachle jak akryl to podkład wypełniający?? dobrze jest zrobiony reaktywny to epoksyd. Lakiernik mi mówił tak na gołą blache epoksyd szpachla epoksyd i akryl
solidny

Post numer:#6  Postprzez Krz » 16 kwi 2013, o 00:11

Owszem, wypełniający ale w zamyśle wypełnia rysy, niewielkie zagłębienia itp, natomiast do czego służy szpachla każdy wie :) A reaktywny pogryzie się ze szpachlą i nie będzie się to potem kupy trzymało.
Podkład epoksydowy to też co innego niż reaktywny. Ten pierwszy daje się na gołą blachę, ale taką bez śladu rdzy (na przykład nowe elementy). Na epoksyd można bezpośrednio ładować szpachlę lub od razu bazę.
Natomiast reaktywny jakośtam wiąże rdzę i daje się go gdy była rdza ale została oczyszczona lub gdy zostały wżery. Kładzie się go cieniutką warstwę.
Krz

Post numer:#7  Postprzez e30 owner » 16 kwi 2013, o 04:39

No i Krz dobrze prawi. Co do lakierowania, oddaj do innego lakiernika, chyba że masz sprzęt i potrafisz cieniować lakier, bo inaczej będzie się wszystko odcinało, pomimo doboru lakieru. Chyba że polakierujesz całą "ćwiartkę" - ale wtedy też trzeba cieniować.
e30 owner

Post numer:#8  Postprzez lolek0 » 16 kwi 2013, o 07:09

koledzy, to teraz co mam zrobić? zeszlifować to wszytko do gołej blachy?? jeśli jest na reaktywny nałożony szpachel czy zostawić?
jadę dziś do innego lakiernika pokazać mu auto i nie wiem czy powiedzieć ze ma to szlifować i robić od początku czy to zostawić i dokończyć robotę?
Najbardziej wkurza mnie to ze auto jest całe oklejone, przygotowanie do malowania i teraz wszystko muszę zwalić by nim wyjechać :mad2:
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Dantte26 » 16 kwi 2013, o 07:55

lolek0,

skocz do drugiego lakiernika i zobaczysz co powie... jeśli będzie trzeba robić od nowa to wio.. jeśli jednak wystarczy dokończyć pracę to papier 360 na sucho, następnie rozrobienie roztworu (nitro + baza w kolorze jakimś widocznym na szarym podkładzie)...pędzelkiem pomalowanie podkładu roztworem i następnie papier wodny 500/800/1200... w miejscach wszelkich niedoskonałości pozostanie kolor bazy z roztworu... trzeba dotrzeć tak by nie było po nich śladu...następnie baza i lakier bezbarwny...jeśli tego nie robiłeś a chcesz aby robota wyglądała, oddaj specjaliście...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez zdzichu » 18 sie 2013, o 12:12

posmaruj tym , pryśnij tamtym. żeby to było takie proste ... tutaj masz filmik instruktażowy jak położyć warstwę wierzchnią : http://www.youtube.com/watch?v=BB_bzn55Xak :lol:
zdzichu

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo