[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ściana grodziowa tylnia-wycięcie

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Ściana grodziowa tylnia-wycięcie

Post numer:#1  Postprzez czesci_e30 » 18 mar 2014, o 00:26

Witam,pytanie do blacharzy, z racji tego iż zaczynam pewiem projekt,musze wyciąć scianę tylnią,pozostawiam tylko zewnetrzne wzmocnienia oraz dwa środkowe.
Mam zamiar wspawać ramę z profilu 40x27 z czarnej na obwodzie ściany,następnie zająć się projektem.
Pytanie.....Jaieś porady odnośnie wycinania ? wpierw ciąć potem wycinać ? odwrotnie ? Jakieś uwagi zdjęcia itd odnośnie takich akcji ? Doświadczenia ?

Za wszelkie porady będę wdzięczny :)
oczywiście efektem końcowym podzielę się na forum :) narazie zostawiam to dla siebie :)

pozdrawiam :)
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Re: Ściana grodziowa tylnia-wycięcie

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 18 kwi 2014, o 10:27

na początek jak to zwykle robię przy takich akcjach (np. wymiana progów) najlepiej użyć ostrego przecinaka (w moim przypadku stare radzieckie dłuto z przyspawanym zamiast rękojeści sworzniem tłoka od malczana :D ) i odcinać blachę na załamaniu po obwodzie zgrzewów... po takim zabiegu wyleci cała blacha z wyjątkiem pióra dogrzanego do reszty karoserii... aby się go pozbyć wystarczy wiertarka z odpowiednio naostrzonym wiertłem do rozwiercania zgrzewów... po rozwierceniu wszystkich zgrzewów (nie na wylot, tylko zgrzew który trzyma pozostałość ściany grodziowej) resztka ściany grodziowej da się łatwo oderwać... wystarczy przeszlifować i spawać ramę... luknij sobie gdzieś na forum blacharskie jak dokładnie takie operacje się wykonuje, bo jeśli nigdy tego nie robiłeś to ciężko to wytłumaczyć...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo