[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zabezpieczenie podwozia po piaskowaniu od A do Z

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Zabezpieczenie podwozia po piaskowaniu od A do Z

Post numer:#1  Postprzez JakubT » 8 maja 2014, o 17:55

Zaczynam się zagłębiać w temat zabezpieczenia podwozia.
Proszę o informację czy wszystko w miarę zrozumiałem i mam zamiar ogarnąć temat zgodnie ze sztuką?

1.Buda idzie do piaskowania.
2. Do 6h po piaskowaniu nakładam na gołą blachę kolejno:
a) podkład epoksydowy
b) podkład akrylowy
3. Z tak przygotowaną karoserią auto idzie do blacharza
4. Na gołą oczyszczoną blachę i spawy raz jeszcze
a) podkład epoksydowy (już w spray'u - punktowo)
b) podkład akrylowy (w spray'u - punktowo)
c) w miejsce spawów masa uszczelniająca

Teraz 2 pytania:
1. Czy na tak przygotowane podwozie mogę dać od spodu od razu baranek/bitgum?
2. Co z profilami zamkniętymi? Nie dojdzie mi wszędzie piasek? Mam tam wtrysnąć po piaskowaniu Cortanin -> Podkład epoksydowy -> Środek do zabezpieczenia profili zamkniętych?

Proszę o pomoc?

P.S. "WYDAJE" mi się, że to jest taki temat gdzie przy większym nakładzie pracy można zrobić to samemu. Proces nie wydaje się skomplikowany i sama praca wydaje się ciekawa? Więc jeżeli nie jestem w błędzie to zdecyduję się zrobić to samemu. Szczerze mówiąc to nie ufam lakiernikom i wiem, że odpier? sztukę i na szybko zamalują po byle czym. Proszę o info bo już nie długo planuję całkowicie przygotować budę do piaskowania (spód całkowicie + punktowe czyszczenie w innych miejscach)
JakubT

Re: Zabezpieczenie podwozia po piaskowaniu od A do Z

Post numer:#2  Postprzez buncol520 » 8 maja 2014, o 20:17

Ad.1 mozna dac baranek,ale im wiecej tym gorzej,bitgum bardziej pracochlonny i polecam rozrzedzic,przy tak wiekowej podlodze,nawet po piasku nie zapominaj o cienkiej warstwie reaktywnego na poczatek.
Ad.2 lepszy bedzie brunox,na to srodek do profili zamknietych,cortanin ma slaba przyczepnosc jakbys chcial na to dac epoksyd bez wymycia,odtluszczenia i przeszlifowania,a w profilach zamknietych ciezko takie operacje przeprowadzic
Co do lakiernikow to jak ktos chce za frytki robic auto to tak jest jak piszesz,jak zrobisz sam to wiesz co masz,polecam przy zakupach udac sie do dobrego sklepu...
buncol520

Post numer:#3  Postprzez JakubT » 8 maja 2014, o 21:40

buncol520

Nie wiem co masz na myśli z tymi frytkami, ale średnia cena za wypiaskowanie z zabezpieczeniem anty-korozyjnym podwozia w Lublinie to 1500-1800zł i jest to już ta górna półka. Szczerze mówiąc nie kłócę się z tą ceną bo robiąc samemu wychodzi coś ok. 1000zł.

Wiem, że lakiernicy przez innych są zniechęceni, ale wracając do tematu jak zobaczyłem w jaki sposób na sztukę kładą podkład i nie dokładnie piaskują to aż mi się odechciało. Stąd decyzja, że zrobię to sam? Tak więc nauczę się czegoś nowego przynajmniej.

Nie będę stać nad nimi i ich pilnować, a widzę, że tak by to wyglądało? No niestety :cen:

Bitgum? Ale rozrzedzić i natryskowo czy pędzel?
Czyli mówisz, że do profili wystarczy zalać dobrze tylko Brunoxem?

A jakie produkty polecasz? Novol, Boll, APP?
JakubT

Post numer:#4  Postprzez Makaveli » 8 maja 2014, o 21:51

jak chcesz zrobić profi to po podkładzie novol for classic cars (chwalą to) , autocolor , standox. Zabezpieczenie jak fabryczne tylko natryskowo tu sikka i dixtfix od wurtha ceny pistoletów do tych zabezpieczeń od 500-650zł
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez howbiee » 8 maja 2014, o 22:10

ogólnie podejście dobre tylko jest jedno ale.. z piaskowaniem trzeba uważac przy zgrzewach elementów.. Piasek dostaje się pomiędzy szczeliny zgrzewów, buda pracuje, piasek się ociera i wtedy może byc jeszcze gorsze bagno.. także przy zgrzewach bym nie piaskował np na progach, grodzi ale całą podłoge śmiało w piach.

Także polecam dixtfixa od wurtha.
howbiee
Moderator

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: m20b20

Post numer:#6  Postprzez buncol520 » 9 maja 2014, o 05:49

Na brunoxa masz dac srodek do profili zamknietych,ale odczekaj przynajmiej 24h,ja uzywam app,jak i novola na podloge,czesto rezygnujac z pistoletu na rzecz pedzla...
buncol520

Post numer:#7  Postprzez paid_in_full » 11 maja 2014, o 22:40

Całą bude będziesz piaskował ? Jeśli całą, to będziesz miał w profilach zamkniętych mnóstwo piasku, jeśli go od razu nie usuniesz to będzie przyczyną późniejszej korozji. To nie mój wymyśl, a specjalistów:
www.piaskowanie-aut.pl/uslugi/piaskowan ... owych.html

Bitgum to najgorsze co możesz położyć na podwozie, tu masz karte charakterystyki:

http://www.bitgum.pl/Karta_charakterystyki_Bitgum.pdf

Skład: asfalt, ropa i ksylen (rozpuszczalnik). Co tam ma właściwości antykorozyjne ? Po odparowaniu rozpuszczalników będziesz miał "betonową" strukturę, która z czasem będzie pękać. Dobre środki tzw. baranki kosztują ok 50 zł za 1l (Wurth, Loctite), a Bitgum 30 za 3l.
paid_in_full
Rekrut

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez JakubT » 11 maja 2014, o 22:45

paid_in_full Dzięki kolego? Jeżeli chodzi o podwozie to po całości piaskuje, reszta tylko punktowo tam gdzie są ogniska rdzy i robota dla blacharzy. Dziękówka - inwestuje więc w dobrej jakości baranek.
JakubT

Post numer:#9  Postprzez Skinder » 25 maja 2014, o 01:55

A jak to wygląda w przypadku częściowych napraw? Przyjmijmy że konserwacja podwozia jest w przyzwoitym stanie a do naprawom poddaje newralgiczne miejsca takie jak narożniki czy kieszenie bagażnika. Chciałbym dookoła w miarę usunąć warstwę konserwacyjną i oczyścić piaskowaniem, następnie wstawić łatki spawając doczołowo i zabezpieczając masą uszczelniającą rzucając na to podkład, ale właśnie - jak potraktować to i to co dookoła dalej ? Prysnąć na łatce, podkładzie dookoła i dalej na starej konserwacji nową konserwą czy lepiej już wszystko skrobać i całość na nowo ? Chodzi mi o to czy kładąc nową konserwacje na wstawionym elemencie + wiadomo kładąc ją na starą w koło to na przejściu czysty podkład - stara konserwacja nie pojawią się jakieś problemy ?
Skinder

Post numer:#10  Postprzez JakubT » 25 maja 2014, o 10:04

Kolego proponuje przygotować to w ten sposób jak ja w wątku który komentowaleś. Tylko zamiast grzania i usuwania na chama gumy używaj wiertarki i mechanicznie usuń gumę. Pod gumą znajdzie się ruda, więc i ją potraktuj szczotką na wiertarce. Wokół rdzy zostaw po 2-3cm zdrowej blachy. Po dokładnym oczyszczeniu pomaluj reaktywny->epoksydowy->akrylowy i na koniec masa najbardziej zbliżona do oryginału. Gdzieś wczesniej pojawiła sie nazwa (sita? sika?), ale cena zaporowa :)

Generalnie to nie znam się na tym tak dobrze, ale dużo podpatruje od przyjaciół, którzy od x lat zajmują sie renowacją aut zawodowo. Oni odradzają używania tej masy - kładą zazwyczaj "sztywne" zabezpieczenie lakieru, ale Tobie zależy na OEM więc tak rób. Ja również położę coś w rodzaju takiej masy/baranka u siebie bo pomimo upływu 30lat u mnie blacha pod tą masą jest zdrowa. Dostała po :cen: jedynie w miejscach o których pisałeś i oczywiście tam gdzie wyszła ruda. Powodzenia!

O piaskowaniu nie pisałem bo bedzie cholernie cieżko sie dostać...
JakubT

Post numer:#11  Postprzez qbacki » 25 maja 2014, o 10:45

Ja dodam od siebie kolego ze żadnych podladow w spray'u. Bron Boże. Albo pędzel albo gun i trochę grubsza warstwa tego epoksydu. Ja ogólnie na zainfekowane miejsce po wyczyszczeniu dalbym reaktywny i później akryl. Pamietaj żeby bude po piaskowaniu dobrze wydmuchac.
Osobiście zawsze klade podklad reaktywny novola ten taki czerwony później akryl novola i baranek tez novola. Nigdy nic mi sie nie dzialo. Czy pędzlem czy gun'em to juz zależy od Ciebie. Ja na reaktywny nie oszczedzalem i szlo na serio grubo. Aha ZAWSZE ma byc wszystko co malujesz odtluszczone. Obojetnie czy pędzel czy miejsce na które kladzesz podkladk nie wspomne o pistolecie. To wszystko ma byc czyste.
Ostatnio edytowano 25 maja 2014, o 10:53 przez qbacki, łącznie edytowano 1 raz
qbacki

Post numer:#12  Postprzez JakubT » 25 maja 2014, o 10:49

qbacki napisał(a):Ja dodam od siebie kolego ze żadnych podladow w spray'u. Bron Boże. Albo pędzel albo gun i trochę grubsza warstwa tego epoksydu. Ja ogólnie na zainfekowane miejsce po wyczyszczeniu dalbym reaktywny i później akryl. Pamietaj żeby bude po piaskowaniu dobrze wydmuchac.

A co dać do konserwacji podwozia?

Czytam i czytam i nie wiem. Im wiecej rozmawiam z lakiernikami i sie edukuje tym bardzie głupieje. Baranek to wiadomo - na progi i nadkola, a reszta podwozia? APP U210?
JakubT

Post numer:#13  Postprzez Skinder » 26 maja 2014, o 01:43

Nie zależy mi jakoś bardzo na oryginalności, bardziej skłaniam się ku temu, żeby było to zrobione dobrze :) Jaką grubość blachy zastosować, oryginalnie było 0.8mm ? - Mowa oczywiście o podłodze (narożniki przód + kieszenie tył). Co z przednimi "kwadratami" pod lewarek? Można gdzieś zobaczyć jak to powinno prawidłowo wyglądać, tak samo mocowania błotników dolne ?Ze względu na rzeźbę i korozje wolałbym się upewnić jak to wyglądało.
Skinder

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo