[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pozbycie sie szyberdachu

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez Pietrek » 19 maja 2009, o 18:16

Znaleźć kogoś kumatego kto potrafi pracować z metalem.

Wyciąć w miejscach orginalnych zgrzewów
Wspawać inny dach :)

Obrazek
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez miki » 19 maja 2009, o 18:51

naprawde szybciej sprzedam auto iz bede ach zmieniac caly
miki

Post numer:#18  Postprzez trusek99 » 19 maja 2009, o 21:56

ja nie ogarniam tematu. masz nieoryginalny szyber? czyli oryginalnie go nie miales?
trusek99

Post numer:#19  Postprzez miki » 19 maja 2009, o 22:19

trusek99 tak mam szklane :cen: wstawione przez jakiegos debila gdzies kiedyś, auto wyjechalo bez otweranego dachu z fabryki, więc czego tu nie rozumiesz?
miki

Post numer:#20  Postprzez Grzesiek2290 » 19 maja 2009, o 22:20

Nie miał więc w sumie typowo dla pewnego okresu czasu w Polsce wycięli dziurę i wstawili taki plexiglasowy zapewne.Kiedyś tak popatrzeć parę lat wstecz to masowo to robili

To może spróbuj jakoś to uszczelnić i w cholerę zamknąć i nie otwierać, i po prostu wyrzec się szybra ;/
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#21  Postprzez miki » 19 maja 2009, o 22:36

Grzesiu auto zza granicy przytoczyło sie z tym czyms juz, wiem, bo znajomy jeździł tym autkiem jak miał je pierwszy właściciel w PL

[ Dodano: 19-05-2009, 22:37 ]
Grzesiek2290 napisał(a):To może spróbuj jakoś to uszczelnić i w cholerę zamknąć i nie otwierać, i po prostu wyrzec się szybra ;/

też o tym myśle, zawale silikonem czarnym naookoło i tyle po sprawie i tak dachu nie otwieram praktycznie
miki

Post numer:#22  Postprzez leinad » 30 cze 2009, o 21:54

ja bym na Twoim miejscu przespawał cały dach z jakiegoś powypadka... cięty na słupkach oczywiście.
Najlepiej wyjdzi i moim zdaniem najtaniej.
...no i będziesz miał wybór czy chcesz oryginalny szyber czy nie w zależności jaki dach znajdziesz :jum:
leinad

Post numer:#23  Postprzez marcin77 » 1 lip 2009, o 14:54

leinad napisał(a):ja bym na Twoim miejscu przespawał cały dach z jakiegoś powypadka... cięty na słupkach oczywiście.
Najlepiej wyjdzi i moim zdaniem najtaniej.
...no i będziesz miał wybór czy chcesz oryginalny szyber czy nie w zależności jaki dach znajdziesz

Gratuluję pomysłu... Po takim zabiegu całe nadwozie straci sztywność. Miałem kiedyś taką e30-kę z przespawanym dachem (cięty na słupkach) i powiem tyle, że to jest wielka kooopa. Na prostej było ok, ale na wybojach całe nadwozie pracowało, aż plastiki skrzypiały.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#24  Postprzez trusek99 » 1 lip 2009, o 19:00

dokladnie hehe az mnie na smiech zbiera ze niektorzy ludzie tak robią. wogole to po co ingerowac w konstrukcje auta :bag:
trusek99

Post numer:#25  Postprzez leinad » 1 lip 2009, o 19:19

marcin77 napisał(a):Gratuluję pomysłu... Po takim zabiegu całe nadwozie straci sztywność. Miałem kiedyś taką e30-kę z przespawanym dachem (cięty na słupkach) i powiem tyle, że to jest wielka kooopa. Na prostej było ok, ale na wybojach całe nadwozie pracowało, aż plastiki skrzypiały.

jak robił pan Tadek w stodole to się zgodzę... to trzeba umieć zrobić, przede wszystkim samochód nie może stac na kołach i trzeba go na czas cięcia dachu usztywnić 8)
Rozumiem, ze Wy swoje autka serwisujecie "budżetowo" stąd takie oburzenie i pomysły szpachlowania dachu :jum:

trusek99 napisał(a):dokladnie hehe az mnie na smiech zbiera ze niektorzy ludzie tak robią. wogole to po co ingerowac w konstrukcje auta :bag:

Widzę, że kolega ma doświadczenia co nie miara... może w takim razie umówimy się na "chwile prawdy" i kontrolę pojazdu warstwomierzem (tylko takim profesjonalnym a nie goownem dostepnym na allegro)? :twisted: ...nie byłbym pewien po tej operacji czy śmiech wciąż będzie ogarniał 8)
leinad

Post numer:#26  Postprzez Krissek » 1 lip 2009, o 19:45

Ja miałem kiedyś podobny problem. Wprawdzie auto to nie było BMW, a R5GT z wycinanym szybergoownem. Problem okazała się tzw. "mokra uszczelka". Ni diabła nie wiem co to znaczy, ale takie ustrojstwo wymienił mi szpec od szybrów. Po wymianie pokazał mi toto - okazała się to guma uszczelniająca szkło dachowe (taka z "włoskami). Po wymianie problem zniknął, koszty były wówczas nieporównywalnie mniejsze niż wymiana dachu na nowy.

Ewentualnie dociśnij dach do uszczelki - z reguły mają regulacje przy łapie od zamykania. Polecam również zmniejszenie podkładek (lub wogóle usunięcie ich) pod mocowaniami z przodu Ja najpierw tak zrobiłem, ale jednak z góry uprzedzam, że jest to czasowe rozwiązanie które zakończyło się wymianą owej uszczelki :(
Krissek

Post numer:#27  Postprzez trusek99 » 1 lip 2009, o 19:55

leinad napisał(a):Widzę, że kolega ma doświadczenia co nie miara... może w takim razie umówimy się na "chwile prawdy" i kontrolę pojazdu warstwomierzem (tylko takim profesjonalnym a nie goownem dostepnym na allegro)? ...nie byłbym pewien po tej operacji czy śmiech wciąż będzie ogarniał

moze i doswiadczenia nie mam, ale na moj łeb wycinanie dachu jak napisales jest bezsensowną robota, jak i zapewne kosztowną. co do mojego e30 mozesz mi zmierzyć grubosc lakieru he. wiem ze mam na niej kilka warstw farby bo malowałem cała, wiec jakos szczegolnie sie tym nie zmartwię 8)
trusek99

Poprzednia strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo