[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pod?oga mojej e30

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez kotmen » 19 lis 2009, o 12:56

przemeq, pierwsza fota mistrzostwo świata, flinstonów mogłeś robić :mrgreen:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez maaaad » 19 lis 2009, o 13:59

Z tyłu też mam robotę - będzie wstawiona cała reperatura po prawej stronie, no i nadkole wewnętrzne załatane, bo tam chyba też coś się trafiło. Podszybie zdrowe, a ściana grodzowa, powiadasz kolego przemeq, też może kryć niespodzianki? W którym mniej więcej miejscu?

Mam też wstawioną blachę w okolicach haka, z tyłu - zauważyłem, że sporo e30 ma tam ból. Wstawiał ten blacharz, który będzie mi robił podłogę i reperaturę, póki co (przez 2 lata) ruda nie wylazła na spawach, tylko... Na środku wstawianej blachy :mrgreen: Ale tylko powierzchownie, więc jest już oczyszczone, zabezpieczone i pomalowane.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez ciastek » 19 lis 2009, o 14:20

zdrowiutkie podłogi te pierwsze dwa auta co pokazane były

:cool2:
ciastek

Post numer:#19  Postprzez lOOney » 24 lis 2009, o 22:26

:D pocieszyliście mnie mnie jak podniosłem wykładzinę to sie przeżegnałem ale jak widze jednak nie jest źle :cla:
lOOney
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#20  Postprzez sylwek255 » 25 lis 2009, o 19:42

U mnie w byłej e30 było gorzej ale się nie doczekała remontu :(
sylwek255

Post numer:#21  Postprzez maaaad » 22 gru 2009, o 21:20

Panowie, a jeszcze mam takie pytanko do fachmanów albo osób, które mają jakieś doświadczenie w temacie:
Jak wygląda trwałość takich napraw blacharskich? Mam tu na myśli zarówno wspawywanie np. ubytków po rdzy w podłodze, ale również wstawienie reparatury tylnego błotnika (bo i to mnie czeka raczej :/ )? Da się to zrobić ładnie i solidnie? Czy mam oczekiwać, że za 2-3 lata g***o wylezie z powrotem?
maaaad
Magister

Post numer:#22  Postprzez Leon » 22 gru 2009, o 23:09

Musisz miec świadomość,że nie będzie to już fabryka i jest ryzoko,że coś wyjdzie.
Jeśli na podłogę blacharz wstawi jakąś solidną blachę (a nie puszkę po piwie) i dobrze ją zabezpieczy przed korozją to na lata masz z głowy.

Reparaturki błotników to samo - warunek jeden - dobrze spasować reparaturkę z resztą błotnika i uzyć do wykończenia jak najmniej szpachli. Z zabezpieczeniem antykorozyjnym od wewnętrznejk strony tak samo solidnie jak na podłodze.
Czesto blacharze/lakiernicy zapominają o wewnętrznej stronie i po jaimś czasie znów rude wyłazi.

Masz powiedzieć,że auto jest do jazdy a nie na handelek ! Niektórzy nawet o to pytają przed robotą :duh:
Leon
Profesor

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#23  Postprzez tigre0070 » 22 gru 2009, o 23:56

maaaad, prawda jest taka że jak coś jest dobrze zrobione i zabezpieczone , to wytrzyma dłuuuuugo.

Ważne żeby to robił ktoś kto ma pojęcie a nie pierwszy lepszy łepek ze spawarką...
tigre0070

Post numer:#24  Postprzez proko » 23 gru 2009, o 08:37

ja właśnie też zabrałem się za robotę nad swoją i ogólnie podłoga zdrowiutka z wyjątkiem tych podstawek pod kobyłki nie ma jakiejs wielkiej dziury ale trzeba się tym zająć. poza tym jeszcze do podrobienia tylne błotniki i prawe nadkole nad wlewem paliwa. Polecam każdemu sprawdzić to miejsce bo naprawde tego tam nie widać a dziurę potrafi wysadzić nieźle. Co do blacharzy to ja im nie ufam wiec robie samemu bo oni zawsze coś wykombinują. Najważniejsze żeby tam gdzie się coś dzieje zniwelowac rdzę do zera. Jedyny sposób na dopilnowanie blacharza to robic mu częste naloty na każdym etapie prac i kontrolować czy dobrze zrobił :cool2:
proko
Uczeń

Silnik: M20B28

Post numer:#25  Postprzez przemeq » 24 gru 2009, o 14:24

a wiec podzielę się moimi doświadczeniami
jak ktoś chce zobaczyć gdzie standardowo rdzewieje e30 to niech poszuka tematu o mojej byłej e30
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=9866

dziury w podłodze
przednie narożniki, dziury przy progach, w nogach pasażerów z tyłu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bardzo łatwe, szybkie i tanie w zrobieniu, po wyspawaniu odpowiednie podkłady + polakierować, bo dobry podkład musi być przykryty co i jak to wam doradzą w każdej mieszalni lakierów, potem szczeliwo żeby uszczelnić

pas tylny
dziury pod tablicą, dookoła lampek, dolne narożniki, częściej po prawej stronie
Obrazek
Obrazek
również łatwe do wyspawania, zabezpieczenia jak wyżej

tylne nadkola
szczególnie okolice wlewu paliwa
Obrazek
Obrazek
najgorzej jest miedzy nadkolem a poszyciem błotnika
jeśli ma być bez wywalania błotników to prawie niemożliwe do zrobienia na tip top, da się zrobić na 3+ na jakiś czas spokój będzie, zaspawać, zapeziepczyć dać sporo szczeliwa, na jakiś czas spokój

ściana grodziowa
w okolicach akumulatora, z drugiej strony za pedałem sprzegła, oraz samo podszybie (u mnie akurat zdrowe)
Obrazek
niktóre miejsca łatwo zrobić, do tych półeczek w okolicach zamków maski i pod aku trzeba już się trochę postarać, żeby z migiem dojść

przód miałem zdrowy, popękały tylko podłużnice od gleby -80, zawiasu beton, pordzewiałych progów i przede wszystkim braku rozpórki
Obrazek

progi:
standardowo w miejscach pod podnośnik + przy słupkach + przednie narożniki
tu juz samemu trzeba ocenić czy ratować czy wymieniać

przednie błotniki:
przy łączeniu z progiem, praktycznie zawsze rdza
o rantach nadkoli nie wspominam, pordzewiałe od kamieni spod kół

więc bez wybebeszenia auta się nie obejdzie, roboty sporo ale spokój na jakiś czas gwarantowany, no i im szybciej tym lepiej
można by zebrać te wszystkie nasze doświadczenia i zrobić jakiś osobny temat w dziale złota rączka, żeby każdy wiedział co i jak
e46 330i & szukam e30 coupe wąskie lampu
przemeq
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#26  Postprzez Hroop » 24 gru 2009, o 15:35

przemeq, super opis, a pomysł z założeniem teatu z konkretami bomba. Możnaby wydrukowac i iść do blacharza z listą :P
Hroop

Post numer:#27  Postprzez maaaad » 24 gru 2009, o 16:28

przemeq, no respect za uratowanie auta, trochę mi tej Twój topic poprawił humor :D
A ja niedługo chyba naprawdę ocipieję, co chwila zmienia mi się koncepcja - albo remont+malowanie, albo szukanie zdrowej budy, kręćka można dostać :duh: Najbardziej boję się o trwałość naprawianych elementów :roll:
maaaad
Magister

Post numer:#28  Postprzez Hroop » 24 gru 2009, o 23:08

maaaad, remontuj - idealnej budy nigdy nie znajdziesz, a nawet jak będzie bliska to i tak prędzej czy później ją trafi. Jak zrobisz solidnie to będziesz miał pewność to raz, a dwa uratujesz e30 od gruzu ;)
Hroop

Post numer:#29  Postprzez pietrek89 » 25 gru 2009, o 00:53

no przemeq, niezłą miałeś E30ehe :mrgreen: :mrgreen:
podobna stoi u mnie na podwórku :mrgreen: :mrgreen:
Bo E30 fajne są...
pietrek89
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: ___
Silnik: M20B25

Post numer:#30  Postprzez Jacentybmw » 27 gru 2009, o 10:22

całekiem dziurawa :jawdrop: ale bardzo dobry opis podnosi na duchu i każe się nie załamywać nad jedną czy dwoma dziurkami :cool2:
Jacentybmw
Student

Moje BMW: 316
Silnik: M10B16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo