a wiec podzielę się moimi doświadczeniami
jak ktoś chce zobaczyć gdzie standardowo rdzewieje e30 to niech poszuka tematu o mojej byłej e30
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=9866
dziury w podłodze
przednie narożniki, dziury przy progach, w nogach pasażerów z tyłu
bardzo łatwe, szybkie i tanie w zrobieniu, po wyspawaniu odpowiednie podkłady + polakierować, bo dobry podkład musi być przykryty co i jak to wam doradzą w każdej mieszalni lakierów, potem szczeliwo żeby uszczelnić
pas tylny
dziury pod tablicą, dookoła lampek, dolne narożniki, częściej po prawej stronie
również łatwe do wyspawania, zabezpieczenia jak wyżej
tylne nadkola
szczególnie okolice wlewu paliwa
najgorzej jest miedzy nadkolem a poszyciem błotnika
jeśli ma być bez wywalania błotników to prawie niemożliwe do zrobienia na tip top, da się zrobić na 3+ na jakiś czas spokój będzie, zaspawać, zapeziepczyć dać sporo szczeliwa, na jakiś czas spokój
ściana grodziowa
w okolicach akumulatora, z drugiej strony za pedałem sprzegła, oraz samo podszybie (u mnie akurat zdrowe)
niktóre miejsca łatwo zrobić, do tych półeczek w okolicach zamków maski i pod aku trzeba już się trochę postarać, żeby z migiem dojść
przód miałem zdrowy, popękały tylko podłużnice od gleby -80, zawiasu beton, pordzewiałych progów i przede wszystkim braku rozpórki
progi:
standardowo w miejscach pod podnośnik + przy słupkach + przednie narożniki
tu juz samemu trzeba ocenić czy ratować czy wymieniać
przednie błotniki:
przy łączeniu z progiem, praktycznie zawsze rdza
o rantach nadkoli nie wspominam, pordzewiałe od kamieni spod kół
więc bez wybebeszenia auta się nie obejdzie, roboty sporo ale spokój na jakiś czas gwarantowany, no i im szybciej tym lepiej
można by zebrać te wszystkie nasze doświadczenia i zrobić jakiś osobny temat w dziale złota rączka, żeby każdy wiedział co i jak