[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zamarźnięty zamek

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez Leon » 13 gru 2009, o 11:17

Mnie wczoraj zamek zamarzł bo byłem na myjni ręcznej. Kretyni leją myjką ciśnieniowa wprost na zamek i potem są takie szopki :duh:
Najlepsze jest to,że pod domem patrzę a fele i opony nie umyte tak jak i pas przedni i tylni :duh:

Na zimę wstrzykuje do zamka odrobinę płynu hamulcowego a co jakiś czas WD40 i nie mam najmniejszych problemów ( no chyba, że jakiś debil walnie wodą pod ciśnieniem w zamek)
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez marcin.steven » 13 gru 2009, o 11:23

tam kolega sie chwali ze ma na pilota i ma to w :cen:, ja mam na pilota i niestety mi zamarza. przychodzi mroz i chce otworzyc pilotem i centralka pyka ale zamki stoja. dopiero jak po dlugim czasie grzania kluczyka uda mi sie go wlozyc i po jeszcze dluzszym dostac w koncu do auta to jak nagrzeje w srodku i w koncu zamki puszczaja. ale robic to co dzien a to ok pol godziny to troche nie na reke zwlaszcza jak sie zdarzy zaspac do pracy. gdzie jest zrodlo tego problemu? wystarczy maly mroz jakby wszystko bylo mokre..
marcin.steven

Post numer:#18  Postprzez kamil.k » 13 gru 2009, o 11:36

pyn hamulcowy ?? przeciez on przyciga wode a tutaj trzeba uzyc czegos co spowoduje ze woda szyko ucieknie z zamka . wd40 zostawia taki osad ktry na mrozieklei zamek wiec odpada tak jak zwyky olej
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#19  Postprzez bmw320i_e30 » 13 gru 2009, o 13:20

moim zdaniem najlepszy jest biały smar

Obrazek

http://www.allegro.pl/item816922924_bol ... 400ml.html
bmw320i_e30

Post numer:#20  Postprzez kamil.k » 13 gru 2009, o 13:28

http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... cription=1

najlepszy bedzie spray na bazie silikonu i takim czyms wtedy psikalem :D
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#21  Postprzez Macias » 13 gru 2009, o 13:41

płyn hamulcowy to lekkie przegięcie :lol:
Macias

Post numer:#22  Postprzez Coolbit » 13 gru 2009, o 16:47

marcin.steven napisał(a):tam kolega sie chwali ze ma na pilota i ma to w :cen:, ja mam na pilota i niestety mi zamarza. przychodzi mroz i chce otworzyc pilotem i centralka pyka ale zamki stoja. dopiero jak po dlugim czasie grzania kluczyka uda mi sie go wlozyc i po jeszcze dluzszym dostac w koncu do auta to jak nagrzeje w srodku i w koncu zamki puszczaja. ale robic to co dzien a to ok pol godziny to troche nie na reke zwlaszcza jak sie zdarzy zaspac do pracy. gdzie jest zrodlo tego problemu? wystarczy maly mroz jakby wszystko bylo mokre..

Chwalił się jeszcze ,że ma w standardzie podgrzewanie zamka, chwile ciągniesz za klameczkę i zameczek chodzi jak w lato :jum:

Nigdy hamulcowym płynem :police: korozja od niego idzie!!!
Coolbit

Post numer:#23  Postprzez Leon » 13 gru 2009, o 21:10

Owszem płyn hamulcowy jest higroskopijny ale w tym przypadku nie ma to najmniejszego znaczenia.

Ma to znaczenie kiedy płyn jest zamkniety w jakimś pojemniku/zbiorniczku/naczyniu i dostanie sie do niego wilgoć/woda. Jeśli nie ma ona możliwości odparowania to wiąże się z płynem i działa korozjotwórczo na stal.

Dlaczego daję trochę płynu?

Płyn ma właściwości czyszczące, nie gęstnieje i nie zamarza, lekko smaruje i nie przylepia sie do niego brud tak jak do oleju/smaru czy innych silikonowych wynalazków, które zapychają zamki.
Płyn rozejdzie się po zamku, co ma posmarować to posmarujre, frakcje,które wiążą wilgoć wyparują a zostanie sam tłusty nalot.
Nic nie zardzewieje!

Używam go ( z resztą nie tylko ja) w każdym aucie i nic mi nie zardzewiało a zamek zawsze otwiera sie elegencko nawet podczas wielkich mrozów.
Nie wali się go dużo tylko kropelkę/dwie.

Dzisiaj jadę z kumplem jego samochodem i widze odmrażacz do zamków w kieszeni na drzwiach.
Pytam się go.." Co kupiłes sobie odmrażacz?"
A on na to "no tak na wszelki wypadek woże go w samochodzie" :duh: :duh: Powodzenia
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#24  Postprzez neophyte » 13 gru 2009, o 22:29

Pytam się go.." Co kupiłes sobie odmrażacz?"
A on na to "no tak na wszelki wypadek woże go w samochodzie"

:lol: :lol: :lol:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#25  Postprzez dawidzik;) » 13 gru 2009, o 23:28

Po wczorajszym myciu auta wieczorem niemogłem go otworzyć :/ Dziś został zakupiony w TESCO za kosmiczną kwote 4,17zł psikający odmrażacz który trzymam w garażu (nie w samochodzie :D) i póki co działa wszystko jak latem :)
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#26  Postprzez PaWeLeK_E30 » 14 gru 2009, o 18:09

ja nie polecam odmrażaczy, przez chwilę pomagają a później to rożnie bywa (alkohol odparuje i zostaje woda). ja u siebie nigdy nie miałem problemów (centralny na pilota) ale robiłem znajomym
na szybko polecam : K2 007 różne pojemności mają
http://www.k2.com.pl/index.php?option=c ... &Itemid=66
jeżeli chodzi o smarowanie to dużo lepszy niż WD40, no ale to nie odrdzewiacz.
PaWeLeK_E30

Post numer:#27  Postprzez ogre17 » 16 gru 2009, o 23:33

Potwierdzam, w tym roku 2 razy zamroziło mi zamki, a mam central lecz bez pilota. Za drugim razem byłem zaopatrzony w K2 i naprawdę gitara, mały psik i po sprawie. :cool2:
328 is Powered by PUZ
340 i Powered by BMW
ogre17
Student

Moje BMW: 340i
Silnik: M60B40
Kolejne BMW: 328is
Silnik: M52TUB28

Post numer:#28  Postprzez Prins » 17 gru 2009, o 11:57

ogre17 napisał(a):. Za drugim razem byłem zaopatrzony w K2 i naprawdę gitara, mały psik i po sprawie

Kolega ma racje bardzo dobry srodek psik poczkec chwilke i jest.
Ja sobie psiknolem do wkladki bagaznika jest juz tydzien i da sie otwierac
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo