[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pod?oga mojej e30

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#31  Postprzez przemeq » 27 gru 2009, o 14:48

wiem co czujesz, ja jak rozebraliśmy moją to miałem ochotę ją olać, złożyć i sprzedać za grosze...
szukałem również budy, ale znalezienie prostej, nie bitej i nie pordzewiałej nie jest łatwe, w każdej masz coś do zrobienia, a do tego za naprawdę dobrą budę bedziesz musiał dać tyle co za blacharkę
mnie zrobienie tego kosztowało 1400zł, załatanie i zabezpieczenie tych wszystkich dziur, pomalowanie: progów i słupków B, pasa tylnego, nadkoli i fragmentów błotników z tyłu + przeróbka spoilerka MT2 + 70zł za tylną klapę w kolorze

mnie w tym wszystkim cieszyły 2 rzeczy:
1 buda nie była walona, nie było żadnych śladów napraw
2 nikt wcześniej przy niej blacharki nie robił
te 2 sprawy przesądziły o decyzji ratowania e30stki
e46 330i & szukam e30 coupe wąskie lampu
przemeq
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#32  Postprzez miki » 27 gru 2009, o 15:29

nie panikujcie przedstawione podłogi sa jak najbardziej do uratowania i to wcale bez jakis znacząco ogromnych kosztów, najważniejsze by zrobic to porzadnie i dobrze na koniec zabezpieczyć, również od spodu, ja planuje w swojej po zimie (na wiosne lub latem - zależy od czasu) ponownie wyjąc dywan ze środka i zobaczyc co sie dzieje mimo że 2lata temu miałem podłoge robiona to nie jestem zbyt pewny co do rzetelności i jakości wykonanych prac, a nawet jeśli okaże się, że tylko niepotzrebnie sie martwie to i tak nie zaszkodzi zajrzeć i ewentualnie tylko poprawic zabezpieczenie. Ciekawe, zadbane egzemplarze warto ratowac bo dzieki temu będą cieszyć oko na ulicach jeszcze przez wiele lat!
miki

Post numer:#33  Postprzez Grzesiek2290 » 27 gru 2009, o 15:36

Z podłoga nie ma biedy dopóki np. próg nie odłączy się od podłogi lub wzmocnienia poprzecznego jak u kolegi w E28 :P

Albo jak nie zajrzysz przez dziurę w ścianie grodziowej do komory silnika i zarazem podłużnicy :lol:
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#34  Postprzez pocisk997 » 27 gru 2009, o 15:39

Ja mam ten problem taki, że odebrałem auto od lakiernika i znów mi progi rdzewieją, dokladniej to w tych miejscach gdzie podklada sie lewarek. W sumie lakiernik powiedzial zebym podstawil auto i w ramach gwarancji zrobi to, ale w sumie chetnie mu przy tym pomoge.
Wygląda to tak:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Co z tym zrobić?
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#35  Postprzez maaaad » 27 gru 2009, o 15:54

przemeq napisał(a):a do tego za naprawdę dobrą budę bedziesz musiał dać tyle co za blacharkę

No właśnie, zdaję sobie z tego sprawę, ale co lepiej? Mieć zdrową budę czy taką, gdzie już coś było rzeźbione i nie wiadomo, czy nie wylezie jeszcze kiedyś? :roll:
Poza tym, u mnie dochodzi jeszcze polakierowanie CAŁEGO auta (jest kilka brzydkich rys, no i wymienione zostaną oba błotniki - dorwałem idealne, ale niestety w kolorze lachssilber, auto jest royalblau). Czyli: liczę 1000 zł naprawy blacharskie, 3000-4000 zł lakierowanie. Niby wiem, co mam, ale...

PS. Sorry w ogóle, że tak truję d..., ale przynajmniej się dowiedziałem paru ciekawych rzeczy nt. napraw blacharskich 8) THX !!
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#36  Postprzez miki » 27 gru 2009, o 16:15

co do wydatkow to myślę że to zalezy od 2 spraw czy warto
1) nie liczysz sie za bardzo z kasa i wolisz zrobic raz a porzadnie
2) zamierzasz autem jeszcze dlugo jezdzic, bo jak np za rok chcesz sprzedac to mysle ze nie warto
miki

Post numer:#37  Postprzez przemeq » 27 gru 2009, o 16:30

jak już chcesz tak robić to mam nadzieję że do blacharza wieziesz golutką budę??
inaczej malowanie auta mija się z sensem

pochwale się trochę i powiem że zajmuje się renowacją starych samochodów i mam trochę doświadczenia co do takich zabaw w remonty

moje spostrzeżenia są takie:
jeśli chcesz to auto zostawić dla siebie i nie planujesz go sprzedawać, jeśli ma być twoim oczkiem w głowie to rozbierz je do ostatniej śrubki i wywieź budę na kompleksowy remont blacharsko- lakierniczy, jeśli w grę wchodzi ta opcja to mogę podpowiedzieć trochę co i jak robić żeby nie wtopić kasy i nie zniszczyć samochodu

jeżeli chcesz auto zrobić, pojeździć ze dwa lata i sprzedać to nie warto ładować tyle kasy w remont, bo nikt nie zapłaci ci tyle za e30stkę, taka jest bolesna prawda

progi to dobry przykład na problemy z nowymi elementami blacharskimi
niedawno kumpel wymieniał progi w e34 i zamienniki były takiej jakości że nie dało się lewarka podstawić :duh:

[ Dodano: 27-12-2009, 15:31 ]
hehe miki widzę że mamy podobne podejście :mrgreen:
przemeq
Stażysta

Post numer:#38  Postprzez maaaad » 27 gru 2009, o 17:06

Szczerze mówiąc, do blacharza (lakierować będzie ktoś inny) chciałem dać tak jak stoi teraz, czyli z wyjętą wykładziną, fotelami i boczkami tylnymi oraz gołym bagażnikiem. Ogólnie karoseria przez te parę lat została dość mocno prześwietlona, choćby przy okazji remontu zawieszenia czy też wydechu (wywalone było np. całe przednie i tylne zawieszenie, łącznie z tylną belką, wał, dyfer, wydech - razem z kolektorem). Zderzaki były zdejmowane, lampy również, blenda pod rejestracją, lusterka boczne, atrapa chłodnicy - też. Szyberdach wyjęty, sprawdzony, będzie wymieniony. Kanał mam w chacie, więc było sporo już okazji, żeby spód obejrzeć konkretnie.
Dziury w podłodze, tam, gdzie się dało, zostały zalepione żywicą (niewielkie, chyba 2 x 1 zł) i zabezpieczone. Tam, gdzie coś się z wierzchu działo - blacha została oczyszczona i zabezpieczona. Robił to mój ojciec, czyli pedant - złota rączka, więc o to raczej jestem spokojny.

Jedyne, co nie było wyjęte, to deska rozdzielcza. Aha, no i jeszcze boczki drzwi + podsufitka.

Reperatura tylnego błotnika - kupiłem nową, firmowaną przez Klokkerholm, potrafisz Przemek coś o niej powiedzieć?

Progi - blacharz już oglądał, powiedział, że jeden ok, a drugiego nie ma sensu wymieniać całego, tylko wstawić kawał blachy w dziurawe miejsce.

miki napisał(a):co do wydatkow to myślę że to zalezy od 2 spraw czy warto
2) zamierzasz autem jeszcze dlugo jezdzic, bo jak np za rok chcesz sprzedac to mysle ze nie warto

Też wychodzę z takiego założenia, tyle że z kasą niestety muszę się liczyć, stąd dylemat :D

przemeq napisał(a):jeżeli chcesz auto zrobić, pojeździć ze dwa lata i sprzedać to nie warto ładować tyle kasy w remont, bo nikt nie zapłaci ci tyle za e30stkę, taka jest bolesna prawda

No trudno się z tym nie zgodzić, jestem tego świadom :)
maaaad
Magister

Post numer:#39  Postprzez El Commandante » 27 gru 2009, o 17:50

a co się robi z rdza w podłożnicach i przednim wzmocnieniu ? chodzi mi o wewnętrzną stronę,,, wyszlifowac tam sie jej nie da wiec jak to zwalczyc ?
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#40  Postprzez miki » 28 gru 2009, o 18:14

przemeq napisał(a):hehe miki widzę że mamy podobne podejście

to znaczy? bo ja miałem dzis ciężki dzień w pracy i mózg cos ospale pracuje :oops:
miki

Post numer:#41  Postprzez przemeq » 29 gru 2009, o 00:52

miki napisał(a):co do wydatkow to myślę że to zalezy od 2 spraw czy warto

o to mi konkretnie chodziło

a co do firm robiących blachę to się nie wypowiadam, najlepiej ocenić to organoleptycznie
przemeq
Stażysta

Post numer:#42  Postprzez maaaad » 31 gru 2009, o 11:07

przemeq, mam do Ciebie pytanie i prośbę o podzielenie się fachową wiedzą, skoro "siedzisz" w renowacji starych aut - czy masz jakieś patenty na sprawdzenie, czy karoseria takiej dajmy na to e30 jest w dobrym stanie? Chodzi mi o miejsca zakryte np. izolacją, od spodu, progi, gdzie z reguły położony jest baranek, a pod nim - cholera wie co, albo miejsca trudno dostępne, gdzie może czaić się rude, a nie widać tego na 1 rzut oka (wnęki nadkoli itp). Czy po prostu dokładnie oglądasz auto czy masz jakieś swoje sposoby żeby ustalić, co jest grane pod izolacja i różnej maści barankami? Oczywiście uwagi i doświadczenia innych userów równie mile widziane :)
maaaad
Magister

Post numer:#43  Postprzez przemeq » 31 gru 2009, o 11:47

w naszym przypadku w grę wchodzi tylko czyszczenie do gołego, trzeba się pozbyć baranków, bitexów, mat głuszących i reszty podobnych zabezpieczeń, dlatego też blacharka w przypadku renowacji nie jest tania
tylko nie piaskuj tego!!

El Commandante
co do progów i podobnych profili to już blacharz musi ocenić w jakim stanie są i co z nimi robić, do oczyszczenia i zabezpieczenia są odpowiednie narzędzia, ja na szczęście nie robię tego osobiście, zajmują się tym blacharze z którymi współpracuje
przemeq
Stażysta

Post numer:#44  Postprzez pocisk997 » 31 gru 2009, o 12:41

przemeq, A mozesz mi cos podpowiedziec w sprawie postu na poprzedniej stronie?
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#45  Postprzez przemeq » 31 gru 2009, o 13:23

ten próg wygląda na fotkach jakby w ogóle nie był zabezpieczony i pewnie tam gdzie go trochę podrapałeś lewarkiem połapała go ruda, trzeba by ponownie wyczyścić i zabezpieczyć porządnie
przemeq
Stażysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo