[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Woda w samochodzie

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#61  Postprzez zabafilip » 11 sty 2012, o 09:24

Też zauważyłem że mam mokrą wykładzinę za fotelem pasażera i albo leci przez uszczelkę bocznej szyby (mam uchylne) albo na rancie uszczelki drzwi. Musze to w weekend obadać...
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#62  Postprzez Jasmen » 11 sty 2012, o 12:40

A ja u siebie wyjąłem kokpit i nagrzewnicę i zobaczyłem zacieki na przedniej ścianie grodziowej, w miejscu w którym przylega do niej obudowa nagrzewnicy. Na tej obudowie jest już trochę sparciała ze starości uszczelka, wymieniał ktoś ją na nową? Z moich obserwacji wynika że woda płynąc podszybiem wpada przez to "okno" nagrzewnicy do środka
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#63  Postprzez AdamKor » 11 sty 2012, o 12:49

Jasmen napisał(a):A ja u siebie wyjąłem kokpit i nagrzewnicę i zobaczyłem zacieki na przedniej ścianie grodziowej, w miejscu w którym przylega do niej obudowa nagrzewnicy. Na tej obudowie jest już trochę sparciała ze starości uszczelka, wymieniał ktoś ją na nową? Z moich obserwacji wynika że woda płynąc podszybiem wpada przez to "okno" nagrzewnicy do środka

Miałem dokładnie taką sytuację - woda dostawała się przez zniszczoną wiekiem uszczelkę nagrzewnicy, po czym grzecznie płynęła pod stopy kierowcy :) Wymiana uszczelki na nową rozwiązało problem.
AdamKor
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: -------

Post numer:#64  Postprzez Jasmen » 11 sty 2012, o 12:53

No właśnie też miałem mokry dywan pod stopami kierowcy i długo nie mogłem dojść skąd to leci. A gdzie kupowałeś taką uszczelkę?
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728

Post numer:#65  Postprzez wojtaq » 11 sty 2012, o 13:08

w aso widzę droga w 3 :cen:
jeszcze jest możliwość że nagrzewnica jest rozszczelniona i gdy będzie puszczać także będzie lało się pod nogi ale to jest zapach , kolor itp itd

a zabafilip, jeszcze woda lać do środka pod nogi pasażera może się przez uszczelkę tylnej szyby
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#66  Postprzez AdamKor » 11 sty 2012, o 13:10

Jasmen napisał(a):No właśnie też miałem mokry dywan pod stopami kierowcy i długo nie mogłem dojść skąd to leci. A gdzie kupowałeś taką uszczelkę?

W aso. Kosztowała coś w okolicach 70-80 zł półtora roku temu.
AdamKor
Student

Moje BMW: 316i

Post numer:#67  Postprzez walec » 11 kwi 2012, o 14:56

Cześć,
Mówicie o tej uszczelce?
Obrazek
Wlewając wodę w kratki koło szyby woda dostaje się do środka właśnie przez nią. Jak ją wymienić i gdzie kupić?
Próbował ktoś uszczelniać sylikonem?
walec

Post numer:#68  Postprzez wojtaq » 11 kwi 2012, o 18:07

nie , chodzi o duzą uszczelke piankową jak zdemontujesz całą nagrzewnicę
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#69  Postprzez strzala_wawa » 11 paź 2012, o 21:37

strzala_wawa napisał(a):Odpływ pod szybą od strony kierowcy mam w stanie tragicznym. Wąski fragment w miejscu łączenia calkiem zgnił i część wlewało się do środka! Dlatego wykładzinę pod nogami kierowcy i gąbkę pod nią miałem permanentnie mokrą. W związku z tym zaczęło przeżerać pozostałą część ścianki w dół i generalnie nad pedałami z lewej strony przez przeżartą dziurę widziałem oponę, a przez drugą dziurę spód skrzynki bezpieczników! Jakiś hardcore. Zalałem tam trochę odrdzewiacza i od nadkola przeczyściłem druciakiem i rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym i zakleiłem solidnie żywicą poliestrową z matą szklaną. Jeszcze muszę zatkać kratkę pod szybą (na razie nie mam pomysłu jak) i chyba będzie ok.

Panowie, jak zabrać się solidniej za sprawę tego mojego cytatu? Czy rozebranie samochodu to jedyna opcja, czy da się jakoś inaczej?
Kupię:
- boczne listwy drzwi kierowcy i błotnika shadow line.
- Prawy błotnik delphin metallic bez rudej
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#70  Postprzez marcin320i » 11 paź 2012, o 22:07

tylko rozbierać, jak woda dostawała się pod pedały to musisz wywalić dywan i obejrzeć narożniki i podłogę po całości, sam jak zdjąłem dywan to prawie dostałem zawału z jednej i drugiej strony mogłem oglądać asfalt przez podłogę wizyta u blacharza załatwiła sprawę, moim zdaniem lepiej dmuchać na zimne i skontrolować newralgiczne punkty e30stki
-odpływy szyberdachu
-narożniki pod wykładziną
-miejsce pod akumulatorem
-ścianę grodziową
-miejsce pod bezpiecznikami
jak o czymś zapomniałem to dopiszcie
a co do żywicy tylko maskuje problem a ruda będzie hulać dalej
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

Post numer:#71  Postprzez K-man » 11 paź 2012, o 22:45

No tak. Ale co konkretnie chcesz rozbierać?
Bez przesady. Nawet dywanu nie trzeba wyciągać. Zdejmij panel od głośnika odegnij i wszystko będzie jasne. Rdza idzie po zgrzewie nadkola do ściany grodziowej. Żeby to pospawać wystarczy zdjąć koło i plastikowe nadkole. Postaram się w końcu wrzucić mój remont to zobaczysz co i jak.
A propos żywicy. Bardzo lubię i kilka łódek w życiu zrobiłem, ale w tej sytuacji nie chodzi o szczelność tylko o sztywność :) a na to żywica nie poradzi tylko migomat
K-man

Post numer:#72  Postprzez innyswiat_04 » 11 paź 2012, o 22:53

Z moich skromnych doświadczeń wynika że dywan na bank trzeba wyjąć a co z reszta to sam musisz zobaczyć co zastaniesz bo pod wygłuszenie które znajduje się miedzy ścianą grodziową a deska może coś sie ukrywać. Odkręć schowek i zdejmij plastiki to bedziesz miał wgląd do ściany grodziowej, jak poluzujesz deskę to możesz wstepnie ocenić czy nie zgnił rant w który wchodzi szyba z uszczelką lub zdejmij kratki te przy wycieraczkach i zajrzyj albo pomacaj jak wygląda odpływ wody spod uszczelki. Oczyść, pospawaj, zabezpiecz podkładem i masą uszczelniającą. Są w opakowaniach jak sylikon wiec łatwo Ci będzi zaaplikować w ten spływ o którym wspomniałeś i zrobić spadki. Później lejesz wodą i wszystko widać jak gdzieś dziura została.
innyswiat_04

Post numer:#73  Postprzez davvide30 » 12 paź 2012, o 08:47

dywanik to trzeba wyciągać nie wiem jak to zostało pospawane bez jego wyciągania a tym bardziej jak zakonserwowałeś to od środka, najlepiej to wyciągnąć cały sprawdzić od razu kółka tam gdzie nogi z tyłu i ogólnie może być tam sporo drobnej rdzy
davvide30

Post numer:#74  Postprzez Strzelba » 12 paź 2012, o 10:13

ogólnie ten temat jest ciężki bo jak się chce mies dobrze zrobione to trzeba wszystko wybebeszyć ładnie z deska i i wygłoszeniami
i to nie tylko dla tego aby wszystko posprawdzać ale dla tego aby podczas spawania nic się nie zapaliło

a co do miejsc gdzie warto zerknąć to jest jeszcze takie jak za schowkiem nad nogami pasażera od środka
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#75  Postprzez K-man » 12 paź 2012, o 20:56

Strzelba napisał(a):ogólnie ten temat jest ciężki bo jak się chce mies dobrze zrobione to trzeba wszystko wybebeszyć ładnie z deska i i wygłoszeniami
i to nie tylko dla tego aby wszystko posprawdzać ale dla tego aby podczas spawania nic się nie zapaliło

a co do miejsc gdzie warto zerknąć to jest jeszcze takie jak za schowkiem nad nogami pasażera od środka

Oj głupoty piszesz - widać że nigdy nie spawałeś. Migomat to nie miotacz ognia. Parę klapnięć rękawicą albo szmatą i po pożarze :)
K-man

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo