[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[cabrio] czym czyścić dach?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

[cabrio] czym czyścić dach?

Post numer:#1  Postprzez Macias » 8 lis 2009, o 19:58

przez 4,5 miesiąca jazdy pierwszy raz auto zostało obsrane przez ptaszysko, guano wycierałem ciepłą wodą z mydłem ale jakoś nie do końca schodzi - tzn została plama i nie wiem jak jej się pozbyć tak aby było dobrze - może ktoś polecić jakiś specyfik?
Macias

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 8 lis 2009, o 20:19

są specjalne "czyscidła" do softa , sonax-a, liqui moly i srodki dostepne w ASO
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mariusz_ek » 8 lis 2009, o 21:48

dokładnie tak jak jackx-36 napisał :cool2:
Ja używam Liqui Moly i tego też polecam...ogólnie chyba ciężko dostać specyfiki do pielęgnacji dachu...ja na szczęście mam znajomego w hurtowni części to mi załatwia takie rzeczy :mrgreen:
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#4  Postprzez Menl » 8 lis 2009, o 23:36

mariusz_ek, moze mi podpowiesz czego uzyc aby naczernilo dach ? Moj nie jest wyplowialy ale wole sprobowac czegos aby zobaczyc roznice. Cos polecisz od swojego kolegi od ktorego bym cos zakupil ?

Czy przed impregnacja jest konieczne umycie dachu ?
Menl

Post numer:#5  Postprzez mck » 9 lis 2009, o 02:07

Menel napisał(a):Czy przed impregnacja jest konieczne umycie dachu ?

Zdecydowanie. Chcesz w szmatę brud wcierać? ;) Na sonaxie nawet jest napisane żeby umyć dach przed impregnacją. Mało tego do impregnacji musi być suchutki a potem schnąć jakiś czas. Obszerne informacje na ten temat można znaleźć na cabrio-forum;)

Aha, u mnie po impregnacji dach jakoś szczególnie nie ściemniał (choć i spłowiałym nie można go nazwać) Impregnowałem tylko sonaxem
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez mariusz_ek » 9 lis 2009, o 23:03

Menel spróbuj go najpierw zaimpregnować. Na pewno przedłuży to jego trwałość i powinno go mocno odświeżyć. Z tego co mi ten kolega mówił to barwników w Polsce nie ma. ma niby jeszcze się dowiedzieć czy jego firma jest w stanie coś takiego ściągnąć ale...nie liczyłbym na satysfakcje bo pewnie i cena będzie z kosmosu (skoro sprowadzony)

i tak jak mck napisał umyj najpierw dach :cool2: no i oczywiście wysusz go przed impregnacją
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#7  Postprzez Menl » 9 lis 2009, o 23:27

Spoko, moj dach nie jest wyplowialy ale myslalem ze jest jakis specyfik co go bardziej przyczerni.
Narazie musze poczekac az przestanie padac i wtedy jakos go umyje a wtedy zaimpregnuje.

Aby nie zakladac nowego tematu to mam pytanie o boki dachu. Jak jest mokry to szyba od drzwi jak zamykam drzwi przycina mi dach po obu stronach, jak dach jest suchy to zamykaja sie ok, szyba wlazi pod dach. Wiecie o co chodzi ?
Jackx cos mi tlumaczyl ale podpytam tez innych...
Menl

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo