[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[e30] Próg zamiennik czy wycinka z używki. (qp wąska)

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

[e30] Próg zamiennik czy wycinka z używki. (qp wąska)

Post numer:#1  Postprzez lukezz » 14 gru 2009, o 00:20

Panowie z racji tego że w swojej e30 jeden próg mam do poprawki (był wgniecony i ktoś go naprawił dospawując blachy wygląda to paskudnie i niczym nie zabezpieczył ruda siedzi) mam zamiar go wygiąć wpsawać nowy. Tylko jaki wybrać??

1. Zamiennik
Obrazek

Miał ktoś z tym styczność? Jak jest wykonany i czy będzie pasował?

2. Używka ?
Obrazek

Napewno idealnej(bez grama rdzy) sie nie dostanie no ale ori to niby ori.No i czy wąska ma taki sam co szeroka?

Prosze was o pomoc. A mam jeszcze jedno pytanko progi zostawić czarne(aktualnie mam takie) czy dać pod kolor?

Pozdro
lukezz

Post numer:#2  Postprzez El Commandante » 14 gru 2009, o 01:17

daj zdjecie Twojego progu...
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Piotrw85 » 14 gru 2009, o 14:29

Moim zdaniem lepiej byłoby kupić oryginał wycięty w dobrym stanie przygotować go dobrze i zabezpieczyć. Sam kiedyś miałem dylemat na używanym oryginalnym błotnikiem czy nowy zamiennik no i kupiłem zamiennik niestety nie pasował idealnie i jest mała różnica nie wrzuca się w oczy ale jednak, no i jakość blachy również pozostawia sobie wiele do życzenia
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Memphis » 14 gru 2009, o 14:48

ja mam progi nie ori i jakoś tragicznie jak opisują koledzy nie jest.... pamiętaj, że sa róznych firm zamienniki, najlepiej obejrzeć przed zakupem, a nie na alledrogo itp i wteyd zadecydować. Co do używek, to i owszem błotnik, maska, klapa, drzwi lepiej kupić ori używki, no i taniej wychodzi, bo pod kolor mozan dobrać jak się postarasz, natomiast progi uzywane kupować po to, żeby je czyscić z rdzy i obrabiać.... to rónie i dobrze możesz z tymi, które masz tak zrobić. Dziury załatać, wspawać nowe kawałki. Dla mnei bezsens kupować uzywaną część do regeneracji praktycznie, chyba, że niedostępne coś jest, no ale progi... :roll:
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Piotrw85 » 14 gru 2009, o 15:41

Nie napisałem że tragicznie wystaje tylko jest różnica jak i nie napisałem żeby kupować progi z rdzą lecz w dobrym stanie to jest różnica. Przy zakupie nie zobaczysz czy Ci idealnie podejdzie wyglądać może identycznie później jak coś się okaże będzie ok lub nie. Więc póki co są dwa różne zdania wypowiedzą się inni będziesz wiedział co zrobisz
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez lukezz » 14 gru 2009, o 20:56

Obrazek

ktoś straszną tandete odwalił niedość że byle jak powstawiane i pospawane to jeszcze niczym nie zabezpieczył przed rdzą, wydaje mi sie że najlepszym wyjściem będzie wstawienie nowego progu tylko własnie mam dylemat czy ori wycinany czy reperaturke(jakiej firmy itp)
lukezz

Post numer:#7  Postprzez Belavius » 15 gru 2009, o 04:52

okrutne rzeczy ktos zrobil z tym autem...

ja bym chyba szukal dobrych ori. jakby sie warsztat postaral moglo by to wygladac idealnie tak samo jak fabrycznie. zamiennik napewno bedzie sie minimalnie roznil, a blacha pewnie bedzie troche ciensza.

pozdr
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Leon » 15 gru 2009, o 08:46

Zamienniki błotników do E30 to jakieś nieporozumienie :mad2:
Nie widziałem jeszcze dobrze wykonanego/spasowanego zamiennika.

Jeśli chodzi o progi to też bym szukał zdrowych oryginalnych choć wiadomo,że znalezienie takich graniczy z cudem.
Podstawa to dobry blacharz a nie jakiś kowal.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#9  Postprzez Globi » 15 gru 2009, o 12:29

lukezz napisał(a):Obrazek

ktoś straszną tandete odwalił niedość że byle jak powstawiane i pospawane to jeszcze niczym nie zabezpieczył przed rdzą, wydaje mi sie że najlepszym wyjściem będzie wstawienie nowego progu tylko własnie mam dylemat czy ori wycinany czy reperaturke(jakiej firmy itp)

grubo, dawno takiej lipy na oczy nie widziałem, ktoś to wspawał na parkingu przed blokiem ??? a z dachem nic nie było robione ? prosto auto jeździ ?

co do progów to każdy będzie lepszy ,wstawił bym te zamienniki albo poszukał ori nowych
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#10  Postprzez lukezz » 15 gru 2009, o 17:20

Globi napisał(a):grubo, dawno takiej lipy na oczy nie widziałem, ktoś to wspawał na parkingu przed blokiem ? a z dachem nic nie było robione ? prosto auto jeździ ?

no straszną ktoś lipe odstawił,

Autko prowadzi sie bardzo dobrze dach jest cały nic przy nim nie było robione. A ten próg to on nie jest wycięty do podłogi bo z drugiej strony jest podłoga i próg originalny i nic nie ruszany. Natomiast ktoś wycią blache zewmątrzą progu poprostował i przyspawał. Próg od strony wewnętrzej jest nie ruszany.

Chyba jednak poszukam progu originalnego. Dzięki za pomoc.:)
lukezz

Post numer:#11  Postprzez Pietrek » 15 gru 2009, o 18:44

Zamienniki faktycznie są z troche cieńszej blachy, spasowanie nie jest złe, u mnie było cięte w miejscach oryginalnych zgrzewów ;)

jak będziesz miał okazje kupic cięte orginały bez rdzy to się nie zastanawiaj nawet ;) tylko tnij w miejscach oryginalnych zgrzewów ;) najlepiej z zapasem :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo