Wyedytowałem post, żeby nie było, że robię reklamę.
Wkleiłem ten kawałek, ponieważ są tu wymiary tej wanny czy co to tam jest. Z tego co czytałem
Wypytuję na forum czy cynkowanie karoserii jest możliwe, ponieważ coś mi w głowie świta, że ktoś pisał, że blacha może się zdeformować/zniekształcić. Więc zapytałem czy może ktoś miał styczność z czymś takim
o tym zakładzie dowiedziałem się dzisiaj. Jechałem i zobaczyłem znak przy drodze z cynkowaniem to sobie wygooglowałem i ku mojemu zdziwieniu jest coś takiego w moim mieście. Myślałem, aby w wolnej chwili pojechać tam i wypytać, ale jak to wyjdzie to jeszcze nie wiem.
Co do przygotowania nadwozia to znalazłem coś takiego.
"3.5.Zanieczyszczenia nieusuwalne w procesie przygotowania powierzchni do cynkowania (odtłuszczanie i trawienie w kwasie solnym) np. resztki powłoki malarskiej, lakierniczej, masa szpachlowa, smoła, smoła żywiczna, pokost, żużel po spawaniu,, szkliwo wytrąceń walcowniczych, masa formierska, pozostałości po znakowaniu farba lub pisaniem, substancje smarujące podczas ciągnienia, grube warstwy olejów i tłuszczów, których nie da się usunąć na etapie odtłuszczania, środki przeciwodpryskowe stosowane przy spawaniu (silspaw) itp., muszą być usunięte przez zleceniodawcę, najkorzystniej za pomocą obróbki strumieniowo – ściernej (dotyczy to szczególnie wszystkich połączeń spawanych). Czyściwo należy usunąć z powierzchni, szczególnie z wnętrz elementów (rur, wnęk), ponieważ ich obecność zanieczyszcza roztwory technologiczne i pogorszy jakość i wygląd powłoki, za co cynkownia nie ponosi odpowiedzialności."
Kiedyś - jakieś 4 lata temu - oglądałem amerykański program na discovery o hot rodach jak zatapialii gołą karoserię w wannie i wyjmowali bez lakieru.
Co tam w tej wannie było nie wiem. Mogłem coś pomylić bo oglądałem to dawno. Nie mam pojęcia czy jest coś takiego możliwe.
Najlepiej by było jakby wypowiedział się ktoś z wiedzą na ten temat. Ja jestem zielony