[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

woda w cabrio e30 w progach, jakim cudem..?+przeciek na rogu

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

woda w cabrio e30 w progach, jakim cudem..?+przeciek na rogu

Post numer:#1  Postprzez radeklwh » 29 lis 2013, o 15:34

witam
mam problem ze swoim e30 cabrio szeroka lampa
jak co niektórzy mają po zakupie auta zacząłem się dobierać do mankamentów
zacząłem od wybebeszenia auta i ku mojemu zdziwieniu podłoga stan super... tylko mokro było więc oddałem wykładzinę do wysuszenia
postanowiłem się przejechać i przy gwałtownym zahamowaniu pojawiła się woda na miejscu pasażera!
jak gdzie jakim cudem dla czego..!?!?!
zacząłem jeździć przód-tył z gwałtownym hamowaniem wylatywała woda zza głośnika do wewnątrz auta..
więc dalsza rozbiórka i po zdjęciu paru plastików ku mojemu zdziwieniu WODA STAŁA W PROGACH !!!!!
i w związku z tym mam kilka pytań (dodam że posiadam hardtopa)
-jak się tam dostała? którędy
-czy posiada ktoś schemat kanałów odprowadzających wodę w e30 cabrio albo potrafił by wytłumaczyć gdzie są
-wodę spuściłem po zdjęciu 2 korków spustowych (chyba) na przodzie i tyłu progu, i czy te korki muszą być zatkane czy mogą być odetkane żeby ewentualna zebrana woda sobie poszła tamtędy lecz chyba raczej nic nie powinno sobie płynąć progiem
-co się dzieje z wodą która spływa po szybie ale np. uszczelka ją przepuszcza.. gdzie ona się zbiera?
znalazłem jeszcze taki wpis:
"w moim e30 tez lala sie woda do auta. co sie okazało: lewa przednia rynienka/ odprowadzenie wody w polowie dlugosci słupka przedniego byla zatkana lisciami i roznymi smieciami. wzialem grubego ale plastycznego preta włozyłem pare razy, przelalem gorącą wodą i z głowy :)"
gdzie ona jest, ta rynienka?
i jeszcze pytanko, co zrobić gdy cieknie na łączeniu hardtop'a a przednią szybą.. na rogu od strony pasażera
radeklwh

Post numer:#2  Postprzez bmwe30as » 30 lis 2013, o 22:46

Witam , masz jeszcze po 2 odpływy po drugiej(wewnętrznej) stronie krawędzi progów( wąskie -zmieści się tylko płaski śrubokręt) , często to one są zatkane.
bmwe30as
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez kredensiarz » 1 gru 2013, o 00:17

radeklwh napisał(a):-co się dzieje z wodą która spływa po szybie ale np. uszczelka ją przepuszcza.. gdzie ona się zbiera?

Zacznijmy od tego, że taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca. W żadnym samochodzie. Jeśli masz tu przeciek, to albo uszczelka do wymiany albo korozja wokół niej. A woda - jak już przejdzie deskę to wyląduje ci na stopach.
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 1 gru 2013, o 14:25

Tak jak pisze bmwe30as ,taka fasolka od wew. strony. Nie mylić z otworem błotnika. Być może ktoś wcześniej zabezpieczał spód i zawalił te kanały.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez radeklwh » 1 gru 2013, o 15:58

bmwe30as napisał(a):Witam , masz jeszcze po 2 odpływy po drugiej(wewnętrznej) stronie krawędzi progów( wąskie -zmieści się tylko płaski śrubokręt) , często to one są zatkane.
bo od zewnętrznej są tez dziury pozamykane korkami, w jakim celu one są skoro koło nich z drugiej strony progu jest odpływ..? Ma ktoś pojęcie gdzie w cabrio są odpływy jakieś? Gdzie wchodzi i idzie wychodzi..
radeklwh

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 1 gru 2013, o 17:49

radeklwh napisał(a):bo od zewnętrznej są tez dziury pozamykane korkami, w jakim celu one są skoro koło nich z drugiej strony progu jest odpływ..?

Być może są to otwory technologiczne.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez radeklwh » 2 gru 2013, o 22:06

a orientuje się ktoś może gdzie są odpływy w cabrio?
radeklwh

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo