[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Baru TC2 320i

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Baru TC2 320i

Post numer:#1  Postprzez PzG » 22 kwi 2014, o 16:23

Hej,

Mam w planach zakup Baur TC2 320i z 85 roku. Samochód w zasadzie od nowości u jednego właściciela, obecny przebieg około 230tys. Mechanicznie jest w stanie idealnym - od nowości serwisowany w ASO BMW i zawsze wszystko było robione na oryginalnych częściach.

Po zakupie chciałbym go zarejestrować na żółte blachy, tylko zastanawiam się jaki to będzie miało wpływ na możliwości renowacji. Teoretycznie musi być 75% oryginału i zastanawia mnie jaki % stanowi wymiana tapicerki, dachu i malowanie samochodu. Wydaje mi się, że te trzy rzeczy są konieczne, a chyba nie da się ich już zrobić w oryginale.

Byłbym również wdzięczny za trochę informacji jakie mogą być koszty tych napraw.
PzG

Re: Baru TC2 320i

Post numer:#2  Postprzez brajan006 » 22 kwi 2014, o 22:31

Witaj

Pojazd musi mieć, co najmniej 25 lat (aby uzyskać status ?pojazdu zabytkowego) i 30 lat (aby uzyskać status pojazdu kolekcjonerskiego), a przy tym posiadać 75% oryginalnych części (najważniejsze główne podzespoły). Oznacza to, że lakier możemy dobrać sobie nawet ?rażąca różowa perła? (o ile mamy tylko taki gust, lub jego brak), obszyć wnętrze skórą (chociaż oryginalnie była z materiału), zastosować współczesne filtry oleju, powietrza i dalej nasz pojazd spokojnie będzie kwalifikował się na zabytek. Jeżeli pozostałe podzespoły są oryginalne (oczywiście oryginalne, nie oznacza nieremontowane), to z powodzeniem możemy ubiegać się o wpis do ewidencji zabytków.

PS, google to super wynalazek! :)
brajan006

Post numer:#3  Postprzez PzG » 23 kwi 2014, o 09:57

Tutaj jest parę zdjęć z zeszłego roku:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1a1fd287d853576.html

Cały czas zastanawiam się nad zakupem i nie wiem jaki budżet powinienem założyć na renowację samochodu.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie odnośnie tego ile może kosztować renowacja lakieru, wymiana dachu i tapicerki.
PzG

Post numer:#4  Postprzez Mrok » 23 kwi 2014, o 16:23

Ładny wąski baur, jak kupisz i miał byś obszywać fotele to z chęcią przygarnę z kawałek materiału z twoich :D
Mrok

Post numer:#5  Postprzez Paul » 23 kwi 2014, o 16:40

Bardzo dużo zależy tez od konkretnej opinii rzeczoznawcy, która musi być sporządzona przed rejestracją, ale prawdę mówiąc nie słyszałem żeby ktoś się z tą pinią nie zgadzał czy miał kłopoty z oryginalnością, a z drugiej strony widziałem już takie paskudztwa na żółtych blachach że nie wiem czy ślepy był biegły czy ktoś przerobił już po rejestracji.

Generalnie jeżeli chcesz zachować ogólny wygląd auta, to odświeżenia tapicerki czy zmiany poszycia dachu nie masz się co bać, o ile faktycznie nie będzie to różowo fioletowy :)
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez PzG » 24 kwi 2014, o 09:55

Nie planuje, żadnych dziwnych zmian. Dach chce zrobić czarny tak jak w oryginale - znalazłem nawet firmę która twierdzi że używa oryginalnych materiałów. Karoserię też chce zachować w oryginalnym kolorze, jeżeli będzie to możliwe to będę chciał w ASO kupić oryginalny lakier - jeśli jest jeszcze dostępny.
Jedyne odstępstwo chce zrobić w tapicerce. Pewno nie uda mi się znaleźć materiału zbliżonego do oryginału więc tu będę chciał zmienić kolorystykę.
No i pewno trzeba będzie malować felgi, bo obstawiam że po 29 latach używania może im się należeć renowacja :-)
W tej chwili samochód jest w 100% oryginalny, więc zastanawiało mnie jak procentowo będzie oceniał rzeczoznawca zmianę lakieru, tapicerki i dachu żeby nie zejść poniżej wymaganych 75%.

@Mrok - zawsze będzie się można dogadać w kwestii tapicerki :-)
PzG

Post numer:#7  Postprzez Makaveli » 24 kwi 2014, o 20:47

felgi zawsze możesz kupić ori w ładnym lakierze :D A Baur to baur mało tego więc warto :D
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo