[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Nowy lakier czy regeneracja?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Nowy lakier czy regeneracja?

Post numer:#1  Postprzez webskydavid » 1 mar 2016, o 15:15

Witam wszystkich.
Mam nadzieję że dobrze trafiłem z postem.

Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem pięknej E30 323i Coupe z roku 1983. Cala w oryginale.

Bardzo mnie jednak drażni stan lakieru. Posiada kilka rys, sporo odprysków na masce i dachu i kilka wgnieceń (bez rys lub odprysków, nie głębsze niż 5mm).

Nie ma ani grama rdzy, blacha nigdy nie była robiona. Auto nigdy nie widziało sniegu ani deszczu.

Zastanawiam się czy nakładać nowy lakier, czy może jest firma, która potrafi usunąć te wady.
Chciałbym zachować oryginalość ,a nie wiem czy jest to możliwe jeśli będzie nowy lakier.

Poniżej dodaję fotkę:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Dawid
webskydavid

Re: Nowy lakier czy regeneracja?

Post numer:#2  Postprzez Kamil e46 » 2 mar 2016, o 01:43

Cześć. Oczywiście, że można to załatwić wypełniając punktowo lakierem ubytki i nie chodzi mi tutaj o zaprawki, a wgniecenia można wyrównać - jest wiele technik naprawy tego typu defektów (wypychanie wgnieceń przy pomocy specjalnego haku, wyciąganie wgnieceń przy pomocy młotka bezwładnościowego itp.) Musisz tylko znaleźć dobry, profesjonalny i najlepiej renomowany warsztat lakierniczy.

Absolutnie nie lakieruj samochodu, jeśli masz ori lakier w dobrym stanie.
Kamil e46

Post numer:#3  Postprzez HuBeRt » 2 mar 2016, o 10:27

Nie wierze że chcesz pomalować auto z 1983r w idealnym stanie... :cry:
Żadne malowanie nie zastąpi oryginału ,pogódź się z tym! :)
Zostaw tak jak jest,auto tylu letnie musi mieć ślady użytkowania ;) Dzięki temu każdy zauważy że to oryginał.
A jak chcesz się bawić w malowania itp. to kup coś do remontu a nie chcesz niszczyć coś pięknego :)
Pozdrawiam :mrgreen:
HuBeRt

Post numer:#4  Postprzez webskydavid » 2 mar 2016, o 10:35

Jeśli nie malowanie, to czy detaling coś pomoże?
Może jest szansa na to by te ubytki zamaskować lub usunąć. Nie ładnie wygląda ten lakier patrząc pod słońce. Sporo zarysowań w lakierze bezbarwnym.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
webskydavid

Post numer:#5  Postprzez dzidzia » 2 mar 2016, o 11:12

Nie maluj jej proszę, jest na to za śliczna i w dodatku w oryginale.
Proponowałbym odezwać się do jakiejś profesjonalnej firmy zajmującej się detailingiem, i imoddałbym im auto na zabezpieczenie lekieru, żeby został w takim stanie jak jest :)
dzidzia

Post numer:#6  Postprzez CincinCm » 2 mar 2016, o 16:20

Są też firmy zajmujące się wyciaganiem wgniecen. Parę wgniotow wyciągnąć plus dobry detailing kilku stopniowy i będzie super.
CincinCm

Post numer:#7  Postprzez Pietrek » 2 mar 2016, o 16:41

Nie ma ani grama rdzy

Wyciągałeś może dywan, kanapę, tapicerki bagażnika? Nie zawsze widać korozję z zewnątrz...
Skąd jesteś?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez webskydavid » 2 mar 2016, o 18:42

Wyciągałeś może dywan, kanapę, tapicerki bagażnika? Nie zawsze widać korozję z zewnątrz...
Skąd jesteś?

Sprawdzałem cały samochód, najmniejszą szczelinę. Nie ma ani grama rdzy.
Mam gdzieś na pendrivie fotki, ale najpierw muszę go znaleźć.
Jestem z woj. opolskiego.

Nie maluj jej proszę, jest na to za śliczna i w dodatku w oryginale.
Proponowałbym odezwać się do jakiejś profesjonalnej firmy zajmującej się detailingiem, i imoddałbym im auto na zabezpieczenie lekieru, żeby został w takim stanie jak jest :)

Nie wierze że chcesz pomalować auto z 1983r w idealnym stanie... :cry:
Żadne malowanie nie zastąpi oryginału ,pogódź się z tym! :)
Zostaw tak jak jest,auto tylu letnie musi mieć ślady użytkowania ;) Dzięki temu każdy zauważy że to oryginał.
A jak chcesz się bawić w malowania itp. to kup coś do remontu a nie chcesz niszczyć coś pięknego :)
Pozdrawiam :mrgreen:

Teraz wiem żeby nie malować. Na śląsku jest firma co zajmuje się Auto Detailingiem Bracia Pietrzak (może ktoś coś wie na temat tej firmy?).
Jak tylko będzie dobra pogoda przejadę się do nich. Może będą w stanie zregenerować lakier.
webskydavid

Post numer:#9  Postprzez martin » 2 mar 2016, o 21:41

kurcze zastanawiałem sie nad tą sztuką:)) Miałem zdjecia - rzeczywiscie stan nadspodziewany:))
martin

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo