[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak wyciągnąć zamek?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Jak wyciągnąć zamek?

Post numer:#1  Postprzez Kondzi » 17 maja 2016, o 17:39

Witam :D Tak jak w tytule rozbieram mojego kancika do prawie gołego i doszło do momentu gdy muszę rozebrać drzwi. Z klamkami nie było problemu ale z zamkiem już tak. Nie mam zielonego pojęcia jak go wyciągnąć, chce uniknąć sytuacji, że lakiernik źle zabezpieczy i pomaluje. Da mi ktoś jakieś wskazówki jak go wyciąnąć? Z góry wielkie dzięki ;)
Kondzi

Re: Jak wyciągnąć zamek?

Post numer:#2  Postprzez THCulture » 17 maja 2016, o 22:13

Rozumiem, że ten zamek gdzie wkłada się kluczyk?
Od wewnętrznej strony powinna być zawleczka w postaci blaszki w kształcie litery U, trzeba ją zdjąć z zamka.
THCulture

Post numer:#3  Postprzez Kondzi » 17 maja 2016, o 22:36

Tak, czyli muszę zerwać ta oryginalna folie, sciągnąć ta zawleczkę i wyjdzie? Czy cos jeszcze?
Kondzi

Post numer:#4  Postprzez Pacher » 18 maja 2016, o 18:32

Musisz sobie strzelić kilka piw na uspokojenie, a po robocie opatrzyć rany i zadrapania.
Najlepiej spróbuj sobie czymś bardzo cienkim odpiąć tą plastikową osłonkę, resztę bez problemu okleisz.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez drRiko » 2 cze 2016, o 18:56

Wczoraj instalowałem centralny wiec akurat musiałem rozbierać zamki a ze składałem je raptem dwa tygodnie temu bo auto było malowane to jestem nie chwaląc się mistrzem :D jeżeli masz jeszcze folie na drzwiach to tak niestety musisz ja odkleić , jak nie chcesz jej stracić to spróbuj suszarką podgrzewać ranty klej powinien łatwiej puścić a jak masz cierpliwość to wszystko będzie cacy i jeszcze raz ją nakleisz :) dalej tak jak pisali wyżej zamek nie trzyma sie na żadnych śrubach , jest zainstalowany na takiej zasadzie że zabezpieczenie w kształcie U dociska tak jakby stelaż tego zamka nie wiem jak to nazwać, zabezpieczenie to jest wciśnięte a miejsca na ręce mało , spróbuj najpierw poruszyć je ręka jeżeli trochę sie wysunie ( ciągniesz w stronę silnika jbc ) to piękna sprawa bo bierzesz kombinerki starasz sie ruszać w górę w dół i nagle zabezpieczenie jest wyjęte :) jeżeli tak łatwo nie jest to możesz spróbować w miarę możliwości przyłożyć płaski śrubokręt i uderzając młotkiem trochę je wybić , mi udawało sie za pomocą pierwszego sposobu :) Gdy zabezpieczenie masz z głowy wypychasz palcem bębenek , gdy trochę wyjdzie musisz nim pokręcić gdyż wychodzi i wchodzi tylko w jednym położeniu i jest jeszcze tak jakby haczyk który sie zaczepia no ale to juz jest max minuta zabawy :) po jego wyjęciu ten stelaż oczywiście spadnie ale zamek jest zdemontowany . Mam nadzieje że pomogłem :)
drRiko

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo