[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Chromowanie

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Chromowanie

Post numer:#1  Postprzez Paul » 7 sie 2008, o 20:02

wczoraj rozebrałem tylny zderzak od mojej wąskiej celem lekkiego naprostowania po poprzednim właścicielu, narazie tego nie zrobiłem bo boje się ze klepanie uszkodzi chrom.

Więc pytanie 1. jak prostować chromowane elementy zeby nie rozwalić chromu - 2 klocki drewna i imadło? od tego nie odpadnie chrom?

Pytanie 2.
Czy wie ktoś jakie są koszty chromowania takiego zderzaka bo nie oszukując się mój jest mocno obity od kamieni i przydała by mu się mała regeneracja a nowy w ASO to koszt w tysiącach.
Ewentualnie gdzie można coś takiego zrobić w okolicach Poznania?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez bąku » 8 sie 2008, o 06:12

Więc pytanie 1. jak prostować chromowane elementy zeby nie rozwalić chromu - 2 klocki drewna i imadło? od tego nie odpadnie chrom?

ekspertem to nie jestem ale niewiem czy wogóle się takie rzeczy robi bo nawet jak się uda wyprostować to gdy będziesz patrzył na tą część w słoneczny dzień to będzie widać że się prostowało tak mi się wydaje, światło bedzie się załamywać
bąku

Post numer:#3  Postprzez Paul » 8 sie 2008, o 10:17

no jeśli tylko chrom nie odpadnie wogóle to każde prostowanie będzie lepsze nić to co mam teraz więc będę próbował.

Najbardziej jednak mnie ciekawią koszty chromowania na stronach galwanizerni jednak ich nie podają.
Paul
Profesor

Post numer:#4  Postprzez bąku » 8 sie 2008, o 16:57

Najbardziej jednak mnie ciekawią koszty chromowania na stronach galwanizerni jednak ich nie podają.

pewnie jest to zależne od wielkości elementu
bąku

Post numer:#5  Postprzez Pawian » 13 sie 2008, o 20:41

to żależy, bo w Granadzie z 81 prostowałem zderzak chromowany bo mocnym biciu, i wyszło dobrze, jedziesz z klockami drewna gumowym młotkiem i pod spód nie imadło ale zwykły młotek i tyle, po troszku też kąbinerkami przez szmate z mega wyczuciem, ogólnie tamten zrobbilem z kumplem chyba w 1.5 albo 2 h bo tyle to zajmuje.

potem lecisz albo do chromu ale nie wiem gdzie będą mieli taką dużą wanne, albo jak my czyli kupujesz chrom w sprayu matowisz psikasz kilka warstw i potem pastą polerską i maszynką najlepiej ( ręką długo idzie ) i tyle, nie widać generalnie różnicy.

chyba mój kumpel ma dostęp do chromowania ale będe wiedział za kilka dni czy duże elementy też.

Tyle z mojego doświadczenia :)
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24

Post numer:#6  Postprzez Paul » 13 sie 2008, o 21:43

prostowanie już mam zrobione - na pocie już miałem, ale dowiedz się proszę jak wygląda z tym chromowaniem, bo spray to lipa, musi to być porządnie.
Paul
Profesor

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo