[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

nie wchodzi na wysokie obroty .....LPG

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

nie wchodzi na wysokie obroty .....LPG

Post numer:#1  Postprzez varius » 6 sty 2009, o 21:34

Witam
od kilku dni ma problem z wysokimi obrotami. na Pb wszystko jest ok ale za to na gazie nie bardzo. mam zegar zamiast obrotomierza wiec tak na oko powiem ze na luzie dokreca sie mniej wiecej do polowy obrotów i zaczyna sie mulic, obroty spadają. jak puszczam gaz to obroty wracaja do normy. znajomy mechanik wymienił mi filterek gazu a raczej to co z niego zostało, cos tam regulował na parowniku i sprawdzil silnik krokowy od gazu?, według niego jest dobry. poza tym dwa razy stzrelił gaz co wczeniej sie nie zdażało. macie jakies pomsły gdzie moge szukac przyczyny tego defektu??
varius

Post numer:#2  Postprzez Lex » 6 sty 2009, o 21:44

zle wyregulowany gaz. mozliwe ze zbytnio przykrecony jest ten zawór na wezu
BMW-miłośc na całe życie!!!

E30 316i coupe m50...
E39 530d
Lex
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez MOLO » 6 sty 2009, o 23:15

Może być to wina parownika (membrany) spróbuj z niego na początku spuścić olej taką śrubką na dole parownika... Możliwe,że źle jest wyregulowana mieszanka czyli zbyt dużo lub zbyt mało powietrza (wskazywałby na to strzał) chyba że kichnęła z powodu przebicia na kablach..
Jeżeli objawy dadzą o sobie znać także na benzynie można przypuszczać, że jest wałek się wymeldował... :roll:
ale bez paniki może najzwyczajniej zatankowałeś jakiś syf..
MOLO

Post numer:#4  Postprzez bono20002 » 7 sty 2009, o 08:47

pierwsze co , to zmień zegary bo na LPG nie ma odcinki i łatwo silnik przekręcić.

Drugie co to prawdopodobnie parownik zamarza, zalej płynu do układu chłodzenia, spróbuj odmroźić parownik suszarka jakaś czy cóś..byle nie opalarką :)
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#5  Postprzez MOLO » 7 sty 2009, o 22:45

Racja... A jeśli parownik jest blisko kolektorów to po zamarznięciu wyłącz silnik i szron sam spłynie od ciepła, które one wydzielają... :mrgreen:
a tak poważnie to powinieneś zaleźć przyczynę jego zamarzania, bo wiadomo zamarza kiedy coś jest z układem chłodzenia ale przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka...
najpoważniejsza to chyba początki uszczelki pod głowicą..
Mi przynajmniej w ten sposób dawała znać o sobie w ECIE E28...
MOLO

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 8 sty 2009, o 00:44

varius napisał(a):Witam
od kilku dni ma problem z wysokimi obrotami

Po pierwsze- kiedy te problemy występują? Tuż po odpaleniu na benzynie przełączasz na gaz i następnie nie masz wysokich obrotów, czy też sytuacja ta również ma miejsce, gdy silnik jest nagrzany?
Jeśli odpowiesz na to pytanie to możemy przejść do kolejnego etapu rozwiązywania tego problemu.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez varius » 8 sty 2009, o 11:19

Jeśli chodzi o uszczelke pod głowica to raczej wykluczam zeby cos niedobrego cos sie z nia dzialo bo wtedy chyba na benzynie tez by nie wchodziła na wysokie obroty.A same obroty nie wchodza na nagrzanym silniku bo zazwyczaj przełaczam dopiero na gaz po przejechaniu 3-4 kilometrów na beznynie. ostatnio robilem dosyc spora trase(300 km) i nie chciała jechac wiecej niz 100-110 km/h. a odnosnie membramy to faktycznie jeden znajomy powiedzial mi ze jest padnieta bo na zimnym silniku samochód gasnie a dopiero jak sie zagrzeje to na gazie nie gasnie na niskich obrotach. Z kolei drugi kolega powidział mi ze jezeli ustawiajac obroty śrubka przy parowniku samochów reaguje ( a reaguje bo sprawdzalismy) to membrana jest ok.
varius

Post numer:#8  Postprzez ZTJ » 8 sty 2009, o 12:27

Jeśli masz instalację z silnikiem krokowym, to przydałoby się ją wyregulować (nie śrubką na parowniku, a komputerem). Pomimo tego w 90% obstawiam padnięty parownik.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez varius » 8 sty 2009, o 12:39

a ile moze kosztowac taka regulacja??
varius

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 8 sty 2009, o 12:51

30-40zł, choć są takie zakłady, które za podpięcie kabelka i dwuminutową regulację biorą 70-80zł :duh: . Najlepiej to samemu sobie kupić kabelek z allegro i ściągnąć z netu programik do regulacji, ale do tego trzeba wiedzieć jaki się ma komputer sterujący gazem oraz wiedzieć co i jak z regulacją :wink:.

Jeśli Twój parownik ma przejechane powyżej 100 tys km to bez wahania go wymień lub zregeneruj (polecam wymianę). Jeśli ma mniej, to w pierwszej kolejności podłącz się pod kompa.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez muniek126 » 16 lis 2009, o 23:02

Parowniki mają to do siebie że jak są zanieczyszczone to na zimnym silniku sklejają się dźwigienki tym całym syfem co jest w gazie i nie pomoże żaden filterek na to.
Problem wzrasta wraz z zanieczyszczeniem środka parownika. Końcowym efektem jest brak reakcji na regulację, spadek mocy itp.
muniek126

Powrót do LPG