[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak wolnyuch obr.

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Brak wolnyuch obr.

Post numer:#1  Postprzez zagierr » 11 wrz 2009, o 18:33

Postanowiłem wymienić parownik od gazu bo stary juz mocno szwankował i postanowiłem kupić od razu taki na 140 koni marki tomasetto. Niestety po wymianie nie da się ustawić wolnych obrotów. Parownik zupełnie nie reaguje na kręcenie śrubą od składu mieszanki. Wolne obroty można ustawić za pomocą dużej śruby na wężu ale wtedy silnik przestaje się wkręcać. Regulacje tą małą śrubką od baypassu też nie dają żadnych rezultatów. Zupełnie nie wiem czym to może być spowodowane? Może ktoś z was spotkał się z czymś podobnym i może mi pomóc?
zagierr

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 11 wrz 2009, o 18:49

Dziwne. Może parownik wadliwy?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez zagierr » 11 wrz 2009, o 19:31

Z tego co zdążyłem sprawdzić wychodzi, że brakuje sprężynki która powinna być przy śrubie od składu mieszanki, być może wpadła między membranę a obudowę parownika jak go transportowała poczta polska. Zastanawiam się teraz czy rozebrać parownik i go sprawdzić czy raczej od dać go w ramach reklamacji. Niestety kupiłem go na allegro i samo rozpatrzenie reklamacji zajmie z miesiąc.

Sprawdziłem samochód na innym, parowniku i dzieje się tak samo. Samochód pracuje poprawnie dopiero na trzecim parowniku który tym się różni od pozostałych, że ma dodatkową rurę łączącą obudowę parownika z dolotem. Rura ta jest podłączona do parownika z tyłu membrany. Wcześniej nie spotkałem się z czymś takim. Do czego służy ta rura? Czy jeśli w nowym parowniku podłączę ją w taki sam sposób to również zacznie działać poprawnie? Z góry dziękuje za pomoc.
zagierr

Post numer:#4  Postprzez muniek126 » 16 lis 2009, o 22:56

Jest to przewód kompensacyjny ciśnienie w wyjściowym stopniu reduktora.
Sytuacja bardzo dziwna bo reduktory Tomasetto są proste w regulacji i nie zdażyło mi się aby nowy nie reagował na regulację.
Należałoby sprawdzić jak jest zamontowany mikser w dolocie. Może ktoś próbował założyć większej średnicy aby zniwelować zdławienie silnika i kompensacją pomagał w tworzeniu większego podciśnienia.
Jeśli to silnik M40 to montuje się mikser przed przepływomierzem o średnicy 34 bądź 36 mm.
Taką kompensację stosowano w audi z wtryskiem mechanicznym gdyż pracowały niestabilnie na zwykłym mikserze.
pozdrawiam
muniek126

Post numer:#5  Postprzez zagierr » 26 lis 2009, o 18:53

Dziękuje za informacje. Ja mam mikser zamontowany w rurze dolotowej więc być morze to właśnie powoduje problem z wolnymi obrotami. Zmienię mikser i zobaczę czy to pomorze.
zagierr

Post numer:#6  Postprzez tigre0070 » 26 lis 2009, o 19:54

to gdzie go zamontujesz? którędy będzie podawał gaz?

Menel miał problem ale jemu falowały obroty, a Ty piszesz że nie masz wolnych...
Ostatnio edytowano 26 lis 2009, o 20:11 przez tigre0070, łącznie edytowano 1 raz
tigre0070

Post numer:#7  Postprzez Memphis » 26 lis 2009, o 20:02

No właśnie, dobre pytanie tigre0070, , też mnie to zastanawia po przeczytaniu tego posta :roll:
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez zagierr » 28 lis 2009, o 11:44

Mikser zamontuje przy przepływomierzu. Taki o jakim pisze muniek126. Obecnie mam zamontowany okrągły mikser mniej więcej w połowie długości rury dolotowej. Z tego co pisze muniek wnioskuje, że nie jest on odpowiedni do mojego silnika i może powodować problemy w pracy instalacji.

Mikser już zamontowany. Wolne obroty dają się ustawić bez żadnego problemu. Na razie jest wstępnie wyregulowany i wszystko wygląda dobrze. Ogólnie samochód zachowuje się lepiej poprawiła się dynamika i elastyczność. Dziękuje za pomoc.
zagierr

Powrót do LPG