[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Strzela z LPG m50b25 przy odpalaniu

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#16  Postprzez luzi » 25 sty 2010, o 23:27

nie wiem ale ja jakoś nie mam tego problemu z odpalaniem, miałem może 2-3 takie strzały a z lpg mam styczność od ponad trzech lat i nie tylko w e30, a nigdy nie przełączam na pb przed zgaszeniem
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez WÓJEK » 25 sty 2010, o 23:44

słyszałem dwa razy o takich przypadkach... w jednym z nich gazownicy założyli specjalny układ dopalania pozostałości gazu (coś jak opóźnione gaszenie silników z turbo do schłodzenia turbiny) z tym ze silnik gasł po spaleniu resztek gazu

w innym wypadku koleś wstawił zwykły stary włacznik do gazu trzy pozycyjny jak do gaźnika

1 benzyna
0 wypalanie
2 gaz
WÓJEK

Post numer:#18  Postprzez muniek126 » 26 sty 2010, o 22:40

Jeszcze jest jedna przyczyna.
Coś nie tak z reduktorem i puszcza powolutku gaz do kolektora po zgaszeniu silnika co potem powoduje wybuch.
Generalnie taki silnik jak m50 nie za dobrze chodzi z instalacją lpg 2 generacji.
Jak strzeli to uszkodzi przepływomierz, rozerwie gumę dochodzącą do dolotu.
Naprawdę musi być w idealnym stanie układ zapłonowy aby zminimalizować ryzyko wystrzału, także stan głowicy ma dużo do rzeczy. Nieszczelne zawory też powodują strzały.
W m50 należałoby wymienić wszystkie cewki na nowe by być w 100% pewnym co do wysokiego napięcia nie mówiąc o świecach.
Lepiej odłożyć troszkę gotówki i zainwestować w sekwencję, wyjdzie zdrowiej dla silnika i sama instalacja jest bardziej niezawodna.
pozdrawiam
muniek126

Post numer:#19  Postprzez WÓJEK » 26 sty 2010, o 23:36

najczęściej jednak konczy się na klejeniu lub wymianie kolektora ssącego

a i często lubią pękać głowice w m50 na zwykłym gazie

tylko sekwencja do takich motorów... tym bardziej jezeli masz gaz wbity w dowód możesz kupić używaną sekwencję max 1000zł
WÓJEK

Poprzednia strona

Powrót do LPG