[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Faluj?ce obroty

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Falujące obroty

Post numer:#1  Postprzez szymon2020 » 13 maja 2010, o 21:11

Witam, co może być powodem falowania obrotów na gazie? Szczególnie na zimnym silniku obroty mocno spadają lub falują, na ciepłym zazwyczaj jest dobrze, lecz też nie zawsze. Mam instalke II generacji, taką z silniczkiem krokowym, byłem u gazownika na regulacji, nowy krokowy od gazu i nadal to samo. Gdzie mam zacząć szukać przyczyny?
szymon2020

Post numer:#2  Postprzez MrUw@ » 13 maja 2010, o 21:27

zasyfiała przepustnica?
MrUw@

Post numer:#3  Postprzez szymon2020 » 13 maja 2010, o 21:31

Dzięki za poradę, zaczne jutro od przepustnicy, potem z tego co wyczytałem od krokowego od benzyny, chociaż niełatwo się tam dostać w m40.
szymon2020

Post numer:#4  Postprzez ksx9 » 14 maja 2010, o 11:41

To normalne że chodzi kiepsko na zimnym silniku, parownik nie jest nagrzany i gaz jest jeszcze płynny.
Chociaż przy obecnych temperaturach nie powinno być strasznie źle.

mój brat ma m40 w e36 i też mu strasznie falował na obrotach, nawet na ciepłym, odpiął akumulator na godzinę czy dwie, bo coś tam spawał przy aucie, po podłączeniu akumulatora auto chodzi równiutko, tak jakby się jakiś komp zresetował czy coś :twisted:
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez bazyl_78 » 15 maja 2010, o 15:12

własnie dzis miałem podobny przypadek z falujacymi obrotami ,wyczsciłem przepustnice i to samo ,ale obejrzałem dobrze wąż gumowy łączący przepływke z przepustnicą i w rowkach był sparciały i dziurawy i motor głupoty dostawał ,narazie druciarstwo na tasme srebrną obklejony ale jest ok .
bazyl_78

Post numer:#6  Postprzez kamilja » 16 maja 2010, o 13:42

Ja bym na twoim miejscu poza sprawdzeniem szczelności gumy i wszystkich połączeń sprawdził przepływkę, bo jest opcja że mogła się przynitowana klapka rozszczelnić od strzału gazu. Ja tak miałem wtedy powycinałem wszystkie nity, nawierciłem i nagwintowałem, uszczelniłem sylikonem samochodowych, skręciłem i chodzi teraz idealnie :)
kamilja
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez Pavelek87 » 16 maja 2010, o 14:05

Jak widzisz sporo może być powodów falowania obrotów na zimnym silniku ;).. patrz tez gdzie gaz tankujesz:D..
Pavelek87

Post numer:#8  Postprzez Princzi » 16 maja 2010, o 18:38

Podłączę się , u mnie obroty falują tylko na benzynie na gazie nie ,....lewe powietrze??, przepływka??
Princzi
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Pavelek87 » 16 maja 2010, o 18:46

Princzi, zależy od instalacji lpg.. ale ja pierw sprawdziłbym czy guma nie jest sparciała :) i czy właśnie nie ma lewego powietrza.. :).. a potem restart zrobił komputerowi.. a jak to nie pomoże to sprawdź przepływkę bo to tez dość częsta przypadłość a zamiast kupywać warto pierw podmienić ze znajomym co ma taki silnik jak ty ;]
Pavelek87

Post numer:#10  Postprzez Princzi » 18 maja 2010, o 11:59

jak zrestartowac kompa,...?
Coraz gorzej chodzi na benzynie :mad2: , na gazie wszystko ok

piszcze
Princzi
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Pavelek87 » 18 maja 2010, o 12:06

poszukaj na forum :) .. było nie raz i nie dwa :D.. wszystko zależy od silnika ;].. ale najprościej to klemy ściągnąć:D i złączyć ze sobą :D
Pavelek87

Post numer:#12  Postprzez grucha8013 » 13 cze 2010, o 16:16

Princzi napisał(a):Podłączę się , u mnie obroty falują tylko na benzynie na gazie nie ,....lewe powietrze??, przepływka??

Ja miałem podobnie...po oględzinach wyszło, że miałem dziurawą gumę od przepływki oraz krokowy był zasyfiony...po zaklejeniu gumy[docelowo wymienię] oraz wyczyszczeniu krokowca specjalnym sprayem silnik pracuje równo
grucha8013

Post numer:#13  Postprzez Karolradom22 » 13 cze 2010, o 20:51

Zobacz czy przy mieszalniku od spodu jest plastikowa nakrętka, jeśli tak zagrzej motor i zgaś, odkręć go spuść syf i powinno być lepiej, u mnie polepszyło się stanowczo po takim zabiegu.
Karolradom22

Powrót do LPG