[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki gaz do 1.6i

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#31  Postprzez pawels5 » 1 lut 2011, o 23:20

jiGsaw, chrzanisz głupoty. Jak kogoś stać na sekwencje w samochodzie za parę tysi to nie ma problemu, niech zakłada, będzie zadowolony. Ja miałem na śrubkę, byłem zadowolony, miałem Autronika, byłem zadowolony, mam blosa na I gen i też jestem zadowolony w stosunku do nakładów. Kwestia ogarnięcia tematu.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#32  Postprzez jiGsaw » 2 lut 2011, o 00:17

I potem się dziwić tematom na forum Fiata "srajczento sporting objechałem na światłach BMW". Jak ktoś chce oszczędzać w BMW nawet na instalacji gazowej to polecam zakup: Polonez/Daewoo Tico. Instalacja drugiej generacji po prostu nie sprawdza się, nie da się wyregulować idealnie mieszanki, będzie za bogata albo za biedna (wtedy pseudooszczędności w postaci uszkodzonych podzespołów silnika), do tego wyższe spalanie, ryzyko wystrzału (papa przepływka za 200zł) i strata osiągów. Nie wyobrażam sobie, jak można w dzisiejszych czasach w ogóle brać pod uwagę montażu gazu na śrubkę do BMW. :cha: :duh: Sam jeździłem na tym dziadostwie i dopiero po wywaleniu zwężki odkryłem, że mam motor BMW pod maską. Jak Was nie stać na godziwe utrzymanie to kupcie sobie Fiaty Uno i nie psujcie wizerunku marki chociaż. Jakby któryś chciał to mam stary, odrapany, znaczek BMW na zbyciu. A jak już musicie koniecznie mieć BMW i chcecie po taniości to czemu nie macie E36? Tańsze w zakupie, w utrzymaniu, młodsze itd., a przynajmniej będziecie "trzymać poziom".
jiGsaw
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: -------
Silnik: m52b28

Post numer:#33  Postprzez pawels5 » 2 lut 2011, o 00:53

jiGsaw napisał(a):Jak Was nie stać na godziwe utrzymanie to kupcie sobie Fiaty Uno i nie psujcie wizerunku marki chociaż

Jakbym czytał forum onet.
Daj sobie chłopie spokój i nie podniecaj się. Chcesz gaz to zakładaj sobie sekwencję (i to tylko tą z wysokiej półki, bo tania to syf) i bądź zadowolony. Nie dyktuj co inni mają robić, bo nie sponsorujesz ich. Dla mnie gaz to syf do zaakceptowania ze względów takich, że nie wożę :cen: 3 razy w tygodniu pod remizą, tylko muszę robić z 5 tysi na miesiąc, a że beemką jeździ się fajnie to jeżdzę i staram się dbać.
pawels5
Inżynier

Post numer:#34  Postprzez jiGsaw » 2 lut 2011, o 02:27

Jak tyle jeździsz to tym bardziej sekwencja tylko, po co się męczyć? Na sekwencji auto spali z 2l gazu mniej, więc też szybko Ci się zwróci.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - to pisz na pw, gwarantuję dobrą cenę i jakość.
jiGsaw
Student

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#35  Postprzez groocha » 10 lut 2011, o 10:04

jiGsaw napisał(a): Instalacja drugiej generacji po prostu nie sprawdza się, nie da się wyregulować idealnie mieszanki, będzie za bogata albo za biedna (wtedy pseudooszczędności w postaci uszkodzonych podzespołów silnika), do tego wyższe spalanie, ryzyko wystrzału (papa przepływka za 200zł) i strata osiągów

Zapraszam do mnie, nie chcę się chwalić ale od czerwca kiedy upiłem E30 nigdy ale to naprawdę nigdy nie miałem problemów z instalacją gazową, co prawda mam na krokowy a nie na śrubkę ale spisuje się świetnie, nigdy nie strzeliła, nigdy się nie zadusiła ani nie zgasła na gazie, jest dobrze założona i wyregulowana i nie sprawia kłopotów tym bardziej że śmiga nią moja kobieta i powiem wam szczerze że gdyby się coś działo nie wsiadła by już do auta które kicha i prycha na gazie,

Dobry gazownik to pół sukcesu, uwierzcie mi

jiGsaw - zapraszam do mnie, spakuj się na tydzień, przyjedź, będziemy odpalać gasić i tak w kółko, i zobaczysz że zwykła instalacja może chodzić dobrze i nie sprawiać problemów :d nie wyssałem tego z palca tylko wiem to z własnego doświadczenia :d

Poza tym niektórych nie stać od razu na sekwencję, jest to dość spory koszt tym bardziej teraz przy tych senach E30 - tek w porównaniu do cen sekwencji :d
E30 325i coupe
E30 325e sedan
E34 528i sedan
groocha
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B27

Post numer:#36  Postprzez MaDin » 24 lut 2011, o 15:07

Witam. Miałem już kilka m40b16 i w każdej gaz II generacji. Było zawsze oki. Tylko, że teraz mam II generacji i pali mi jak chce raz 8,5l/100 lpg po trasie raz 11l/100 lpg. Byłem u gazownika który zakładał mi każdą z instalacji ale usiadł na laurach i stwierdza że nie da rady wyregulować. A moja prośba:
powiedźcie koledzy która śruba do czego i czy ten mieszalnik nie jest za duży na m40b16. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#37  Postprzez Marek Ostrowski » 24 lut 2011, o 16:37

Witam ,masz reduktor do 100 koni nie jest za duży jak był regulowany samochód tzn czy na analizatorze spalin ,czy na komputerze , czy działa sonda lambda jesli jest to instalacja z elektroniką to ważne by była sprawna jak możesz to zrób zdjęcia komory silnika tak by było widać całą instalacje . pozdrawiam Marek
Marek Ostrowski
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#38  Postprzez MaDin » 24 lut 2011, o 20:28

Marek Ostrowski, Witam.
Wcześniej miałem instalacje na komputerze bingo S chyba 4 i korkowcu ale gość od którego kupiłem powiedział, że się popsuł i włożył śrubę ale nie palił zbyt mało i postanowiłem wymienić całą instalacje (stare zostały tylko butla i elektrozawór) reszta jest nowa. Mam teraz na tak zwaną śrubę bez żadnego korkowca czy komputerka gazu. Nie wiem czy ustawiał gazownik na analizatorze spalin a jeśli chodzi o kompa to na pewno nie bo stwierdził że się nie da podpiąć i ustawić gaz. Jeśli to co napisałem nie wystarczy mogę zrobić zdjęcia silnika.
Na analizatorze spalin na 99% też nie ustawiał.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#39  Postprzez zabafilip » 24 lut 2011, o 20:52

Mi pali 11LPG nie licząc PB (sekwencja BRC SQ24).
Nie wiem co chcesz ta regulować skoro masz 2 generacje i max spalanie 11L...
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: MxxBxx

Post numer:#40  Postprzez MaDin » 24 lut 2011, o 21:09

zabafilip,
Miałem już kilka m40b16 i w każdej II generacje ale żadna nie paliła jak jej się podoba raz 11l/100km po trasie bez załadunku a innym razem 8,5l/100km też po trasie i też bez załadunku. Tym samym oszczędnym trybem jazdy w tych samych warunkach i tą samą trasą, więc uważam że jeśli m40b16 potrafi palić (tu podam najlepszy wynik spalania w mojej pierwszej bmw) 7,6 po trasie w ful załadunku to spalanie 11l jest chyba grubą przesadą ze strony tej instalacji.
Dodam,że zanim oddałem do zagazowania sprawdziłem na pb i wychodziła 6,5 pb po trasie w dwie osoby a jeśli pali mi 11l gazu to ta różnica jest ................. nie będę pisał jaka. Silnik na benzynie pracuje jak najbardziej oki a wiadomo podstawą dobrej pracy lpg jest dobry stan pb.
zabafilip,
Twoje spalanie na sekwencji to po trasie czy w mieście?
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez zabafilip » 24 lut 2011, o 21:14

MaDin napisał(a):zabafilip,
Miałem już kilka m40b16 i w każdej II generacje ale żadna nie paliła jak jej się podoba raz 11l/100km po trasie bez załadunku a innym razem 8,5l/100km też po trasie i też bez załadunku. Tym samym oszczędnym trybem jazdy w tych samych warunkach i tą samą trasą, więc uważam że jeśli m40b16 potrafi palić (tu podam najlepszy wynik spalania w mojej pierwszej bmw) 7,6 po trasie w ful załadunku to spalanie 11l jest chyba grubą przesadą ze strony tej instalacji.
Dodam,że zanim oddałem do zagazowania sprawdziłem na pb i wychodziła 6,5 pb po trasie w dwie osoby a jeśli pali mi 11l gazu to ta różnica jest ................. nie będę pisał jaka. Silnik na benzynie pracuje jak najbardziej oki a wiadomo podstawą dobrej pracy lpg jest dobry stan pb.
zabafilip,
Twoje spalanie na sekwencji to po trasie czy w mieście?

Średnie, tyle że ja żyłuje silnik i biegi zmieniam powyżej 5k RPM :)
Jak miałem 2 generacji to inna E30stka paliła mi 14L (automat).
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: MxxBxx

Post numer:#42  Postprzez Marek Ostrowski » 25 lut 2011, o 09:22

Na analizatorze spalin na 99% też nie ustawiał.[/quote]

To jest podstawowy błąd bo w jaki sposób jesteś w stanie sprawdzić jak nasz skład mieszanki paliwowo powietrznej , podjedź do innego gazownika i poproś aby wyregulował ci instalacje na analizatorze spalin
Skoro padł silniczek krokowt to lepiej go wymienić (koszt około 100 złotych ) niż całą instalacje . pozdrawiam Marek
Marek Ostrowski
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#43  Postprzez groocha » 25 lut 2011, o 10:08

według mnie 10 litrów LPG na zwykłej instalacji jest ok, mi E30 pali własnie tyle i nigdy nie wyszło inaczej, ja bym na twoim miejscu wrzucił krokowca zamiast tej śruby

Sam nic nie reguluj jak się nie znasz, jak ustawisz złe podciśnienie na reduktorze to będzie sie zalewał gazem i strzelał, jedynie mozesz lekko śrube przykręcic na wężu doprowadzającym gaz do miksera :d
E30 325i coupe
E30 325e sedan
E34 528i sedan
groocha
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325e
Nadwozie: Sedan

Post numer:#44  Postprzez wojtaq » 26 lut 2011, o 21:34

pamiętajcie że jeśli pali mało gazu to nie można się cieszyć ponieważ wtedy pracuje na ubogo i wykańcza powoli się silnik
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#45  Postprzez pawels5 » 27 lut 2011, o 02:29

wojtaq napisał(a):pamiętajcie że jeśli pali mało gazu to nie można się cieszyć ponieważ wtedy pracuje na ubogo i wykańcza powoli się silnik

Racja :cool2:
Jakbym chciał, to by mi palił i 9 litrów gazu.
pawels5
Inżynier

Poprzednia strona

Powrót do LPG