[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

strzały na Blosie

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

strzały na Blosie

Post numer:#1  Postprzez wzkurczak » 3 lut 2010, o 20:30

auto potrafi sobie kichnac przy ok 5-5.5tys/obr

jaka przyczyna? ubogo?
czy szukać w świeczkach przewodach itp?
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25T
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325
Nadwozie: Coupe

Post numer:#2  Postprzez Wojto » 3 lut 2010, o 21:05

Miałem to samo u siebie.zmieniłem świece i przewody i jak ręką odjął:)
Wojto

Post numer:#3  Postprzez MOLO » 3 lut 2010, o 21:15

Tylko kurcze jak strzela z przyczyn gubienia prądu to raczej w dolnym zakresie obrotów, kiedy auto się dźwiga...
Zobacz czy wszystkie doloty masz szczelne albo zweryfikuj stosunek mieszanki..
MOLO

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 3 lut 2010, o 21:22

Raczej w układzie zapłonowym bym upatrywał przyczyny.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez wzkurczak » 3 lut 2010, o 21:25

no guma jest poklejona izolacja...
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Kolejne BMW: 325
Nadwozie: Coupe

Post numer:#6  Postprzez kamil.k » 3 lut 2010, o 21:54

MOLO napisał(a):Tylko kurcze jak strzela z przyczyn gubienia prądu to raczej w dolnym zakresie obrotów, kiedy auto się dźwiga...
Zobacz czy wszystkie doloty masz szczelne albo zweryfikuj stosunek mieszanki..

kiedy wszyscy zrozumieja że w dolot może strzelic tylko i wyłącznie jak jest zbyt uboga mieszanka lub zbyt wczesny zapłon.jak słabe kable ,swiece to najwyzej bedzie sie dusił i tyle

jak masz poklejona gume to najlepiej ja wymienic bo przy pewnych obrotach silnik mocno ssie i wszelkie klejenie po kilku próbach popusci i bedzie ciągnał lewe powietrze

wykres dużą śrube regulacyjna o pół obrotu i zobacz czy jest poprawa :D
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez lipass » 3 lut 2010, o 23:40

imo zbyt ubogo prawdopodobnie. w drugim aucie założyłem blosa, od razu ustawiam na bogato (wg nosa - na granicy "czuć gaz - nie czuć" :D )
lipass
Stażysta

Moje BMW: 335i
Silnik: M30B35
Kolejne BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16

Post numer:#8  Postprzez ZTJ » 4 lut 2010, o 01:18

kamil.k napisał(a):kiedy wszyscy zrozumieja że w dolot może strzelic tylko i wyłącznie jak jest zbyt uboga mieszanka lub zbyt wczesny zapłon.jak słabe kable ,swiece to najwyzej bedzie sie dusił i tyle

Zbyt wczesny zapłon... Bez komentarza.

[ Dodano: 04-02-2010, 00:22 ]
kamil.k napisał(a):jak masz poklejona gume to najlepiej ja wymienic bo przy pewnych obrotach silnik mocno ssie i wszelkie klejenie po kilku próbach popusci i bedzie ciągnał lewe powietrze

To jak najbardziej możliwe. Ale nie wykluczałbym też układu zapłonowego, a tym bardziej nie pisałbym o zbyt wczesnym zapłonie, bo to absurd :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez kamil.k » 4 lut 2010, o 10:04

przecież nie napisałem że w tym przypadku to wina przyspieszonego zapłonu chociaż przecież komp też może sie popierniczyc i przyspieszyc za bardzo zapłon z wielu powodów

jak wysiada układ zapłonowy to gaz leci w wydech i tyle
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 4 lut 2010, o 10:18

kamil.k napisał(a):przecież nie napisałem że w tym przypadku to wina przyspieszonego zapłonu chociaż przecież komp też może sie popierniczyc i przyspieszyc za bardzo zapłon z wielu powodów

Nie rozumiesz na czym polega zjawisko strzału w dolot. Już wyjaśniam. Jest to przeciągnięcie się spalania mieszanki aż do początku suwu ssania, czyli innymi słowy za długie spalanie mieszanki. Może być spowodowane złym składem mieszanki- bardzo bogata, a w szczególności bardzo uboga mieszanka spala się wyraźnie dłużej. Może być to jednak jak najbardziej spowodowane również za słabą iskrą. W przypadku za wczesnego zapłonu (na końcu suwu sprężania, przed suwem pracy) co najwyżej powstałoby zjawisko stuku, ale nic nie miałoby prawa strzelić w dolocie, bo zawory są wtedy zamknięte.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez kamil.k » 4 lut 2010, o 11:58

ZTJ napisał(a):
kamil.k napisał(a):przecież nie napisałem że w tym przypadku to wina przyspieszonego zapłonu chociaż przecież komp też może sie popierniczyc i przyspieszyc za bardzo zapłon z wielu powodów

Nie rozumiesz na czym polega zjawisko strzału w dolot. Już wyjaśniam. Jest to przeciągnięcie się spalania mieszanki aż do początku suwu ssania, czyli innymi słowy za długie spalanie mieszanki. Może być spowodowane złym składem mieszanki- bardzo bogata, a w szczególności bardzo uboga mieszanka spala się wyraźnie dłużej. Może być to jednak jak najbardziej spowodowane również za słabą iskrą. W przypadku za wczesnego zapłonu (na końcu suwu sprężania, przed suwem pracy) co najwyżej powstałoby zjawisko stuku, ale nic nie miałoby prawa strzelić w dolocie, bo zawory są wtedy zamknięte.

wiem jak działa silnik i dla mnie słaba iskra nie powoduje strzelania w dolot

jesli dla ciebie za wczesny zapłon jest na końcu suwu spreżania ,przed suwem pracy to kiedy jest teoretyczny idealny punkt zapłonu ?? :D
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#12  Postprzez ZTJ » 4 lut 2010, o 12:01

kamil.k napisał(a):jesli dla ciebie za wczesny zapłon jest na końcu suwu spreżania ,przed suwem pracy to kiedy jest teoretyczny idealny punkt zapłonu

Na końcu suwu sprężania, przed suwem pracy :). Za wczesny zapłon też będzie na końcu suwu sprężania, tylko trochę wcześniej i spowoduje zbyt duży wzrost ciśnienia w cylindrze przed osiągnięciem przez tłok górnego martwego pola. Nie spowoduje jednak z pewnością strzału w dolot.

[ Dodano: 04-02-2010, 11:02 ]
kamil.k napisał(a):dla mnie słaba iskra nie powoduje strzelania w dolot

To ciekawe. Ludziom strzela lpg, zmieniają świece i kable i przestaje strzelać. Cuda jakieś :)
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez kamil.k » 4 lut 2010, o 14:27

ZTJ napisał(a):
kamil.k napisał(a):jesli dla ciebie za wczesny zapłon jest na końcu suwu spreżania ,przed suwem pracy to kiedy jest teoretyczny idealny punkt zapłonu

Na końcu suwu sprężania, przed suwem pracy :). Za wczesny zapłon też będzie na końcu suwu sprężania, tylko trochę wcześniej i spowoduje zbyt duży wzrost ciśnienia w cylindrze przed osiągnięciem przez tłok górnego martwego pola. Nie spowoduje jednak z pewnością strzału w dolot.

[ Dodano: 04-02-2010, 11:02 ]
kamil.k napisał(a):dla mnie słaba iskra nie powoduje strzelania w dolot

To ciekawe. Ludziom strzela lpg, zmieniają świece i kable i przestaje strzelać. Cuda jakieś :)

jezdziłem jaksi czas po kupnie na tak popękanych kablach że strach bylo patrzec , w nocy oczywiscie widac bylo błyskawice na każdym kablu,swiece tez nie lepsze bo oblepione nagarem i nic mi nie strzelało.jak był duży deszcz albo wjechałem w kałuze to auto przerywało,chodziło na trzech ,czterech cylindrach ale nigdy nie strzeliło :) jak to wytłumaczyc ??

tak sporo osób wymienia własnie nie potrzebnie swiece ,kable itd. i efekt nie znika ale o nich nie napisałes ciekawe dlaczego.wydaje mi sie że jest wiecej osób którym strzela gaz bo maja zła instalacje gazowa niz przez reszte silnika
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#14  Postprzez ZTJ » 4 lut 2010, o 15:37

kamil.k napisał(a):tak sporo osób wymienia własnie nie potrzebnie swiece ,kable itd. i efekt nie znika ale o nich nie napisałes ciekawe dlaczego.

Napisałem w tym miejscu:

"Może być spowodowane złym składem mieszanki- bardzo bogata, a w szczególności bardzo uboga mieszanka spala się wyraźnie dłużej." :)

Powodów strzałów może być kilka. Nigdy jednak nie będzie to przedwczesny zapłon mieszanki- tylko to starałem się Ci przekazać. Pozdro :ber:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez MOLO » 4 lut 2010, o 22:33

Jak czytam niektóre wypowiedzi to mie aż się chce wyjść z kina. . . :mrgreen:
MOLO

Następna strona

Powrót do LPG