[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Duże spalanie gazu e30 325i

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#1  Postprzez KubaE30 » 1 gru 2010, o 17:43

Witam.Mam problem z spalaniem gazu.Czy jest to normalne że spala mi okolo 22l na 70km? w tych warunkach tzn zimie?Ostatnio byłem u gazownika bo mialem problem z gazem tzn powyzej 4tys przerywał i wogule to nie jechalo.Chciałem zeby mi wymienił filtr gazu i dokonal regulacji.Wymienił filtr i pomogło ale regulacji juz nie zrobił bo podobno jej tam nie ma.Instalacje mam holenderską 7letnią.Wydaje mi sie ze spalanie powinno być znacznie mniejsze.Jezeli chodzi o jazde to jest raczej spokojna,poruszam sie tylko po mieście.Czy to jest możliwe ze nie da się wyregulować dawki gazu w takiej instalacji holenderskiej?Aha i czy te spalanie moze mieć tez wplyw na uszkodzony silniczek krokowy bo falują mi obroty.Zauważyłem tez ze jak tego gazu jest juz mało to obroty mi nie falują bo jak depne to juz potem jest buuu i juz wiadomo ze mam malo gazu.Bardzo bym prosil o jakies rady w tej sprawie.

Silnik 2.5 12v

Pozdrawiam
KubaE30

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 1 gru 2010, o 17:46

KubaE30 napisał(a):Bardzo bym prosil o jakies rady w tej sprawie.

Zmień gazownika.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez wolpen » 1 gru 2010, o 19:25

racja ! zmien gazownika,poszukaj takiego co znajdzie regulację, a falujące obroty to na lpg i pb tez?mi jak falowały ,najbardziej to było widac na pb ,to ciągła lewe powietrze przy klapie antywybuchowej a drugim razem -pod przepustnicą jest wezyk idzie od pochłaniacza węgla aktywnego taka puszka obok chłodnicy po prawej stronie i tam on był przerwany a szukałem tego z 6miesiecy
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: e36
Nadwozie: Sedan
Silnik: m50b25

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 1 gru 2010, o 19:50

Nie napisałeś jaka to instalacja, ale sądząc po tym co powiedział gazownik, to pewnie na śrubkę. Jeśli już 7 lat latasz na tej instalacji, to prosi się o regenerację parownika, albo wymianę. Zależy co masz i co bardziej się opłaca. Przy zużytym parowniku takie są objawy, że dużo pali i nie można wyregulować. Swoją drogą taka jazda w zaspach i powoli niestety generuje wyższe spalanie. Jeżeli to I generacja, to nie ma sensu jeździć z tym do gaziarza, bo można poregulować samemu.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#5  Postprzez El Commandante » 1 gru 2010, o 20:22

filtr powietrza ok ? może już zasyfiały....
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#6  Postprzez KubaE30 » 1 gru 2010, o 20:38

Kurcze no własnie nie jestem pewny czy to I czy II generacja.Nie znam się na instalacjach gazowych wiec trudno mi powiedzieć.W papierach tez nie ma wzmianki o tym.Beemke kupiłem nie dawno wiec nie wiem jaka jest historia tego gazu, wiem tylko ze została założona w 2003 roku.Jak się pytałem o ta regulację to powiedział mi ze jest tu tylko śrubka do regulacji obrotów biegu jałowego i w tej instalacji nie ma regulacji.Ogólnie jeżeli chodzi o jazde to problemów z moca nie ma ogólnie, jest ok, ale te spalanie...Moge dodać ze nie mam zadnych czujników tylko po odpaleniu odrazu przełącza mi się na gaz.Co do falowania to na benzynie jest podobnie,może nie jest to takie intensywne jak na gazie,czasami nawet trzyma równo obroty.Wina napewno leży po stronie krokowca.Filtr powietrza jest ok.
KubaE30

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 1 gru 2010, o 20:52

KubaE30 napisał(a):Moge dodać ze nie mam zadnych czujników tylko po odpaleniu odrazu przełącza mi się na gaz

Tak nie użytkuje się instalacji gazowej zwłaszcza przy mrozach. Najpierw nagrzewasz, chociaż trochę ,żeby ruszyła się wskazówka temp. a potem gaz. Zrób najpierw żeby nie falowało na benzynie, potem ustawiasz gaz. Tak czy inaczej musisz pogmerać i posprawdzać szczelność dolotu, przepłukać krokowy w nafcie itp. Parownik po tylu latach raczej do regeneracji. Jak nie wiesz co masz to daj zdjęcia.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#8  Postprzez blackphantom » 1 gru 2010, o 21:40

daj jakies dobre zdjecie komory silnika to wyjdzie co za cudo tam masz.
Reduktor już dawno jest zabity jeżeli zaraz przelaczasz na gaz...
nawet w lato nie powinno sie tak robic !! !!
masz jakies papiery od instalacji? cos tam przeciez musi być napisane :D

pozdro
E30 trailer ... http://www.youtube.com/watch?v=SJA_E7gjgQk
e30 mix tape classic project short movie -> http://www.youtube.com/watch?v=R_S-SVFCukM
Być człowiekiem to powód do dumy lecz także do wstydu !! !! !!
blackphantom
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez KubaE30 » 1 gru 2010, o 21:59

Witam.Znalazłem troche czasu to zrobiłem foty tego reduktora.Troche ciezko sie tam dostac i zrobic fote ale myślę że coś tam widać.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Pozdrawiam
KubaE30

Post numer:#10  Postprzez El Commandante » 5 gru 2010, o 19:44

trochę kiepskie te zdjęcia :P zrób takie żeby było widać przewód od gazy pomiędzy reduktorem a mikserem . bo tak to przynajmniej ja nic Ci nie pomogę
powinna byc na tym przewodzie taka plastikowa jak by złączka z pokrętłem ..... poszukaj :)
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#11  Postprzez KubaE30 » 6 gru 2010, o 16:10

Czesc.No więc sprawdziłem to jeszcze raz ale zadnego pokrętła na przewodzie nie ma.Jeden przewód idzie z reduktora do przepływki a reszta to juz od wody wiec chyba rzeczywiście nie ma regulacji.Zastanawiają mnie te śrubki co są na widoczne na 2 zdjęciu,jedna jest na przewodzie przy reduktorze a druga taka mała po prawej stronie.Może tym sie da coś poregulować?
KubaE30

Post numer:#12  Postprzez ksx9 » 6 gru 2010, o 19:00

Daj lepiej więcej zdjęć tych przewodów bo na tym nic nie widać.
A śruba na przewodzie musi być w tym miejscu jak ty to mówisz "z reduktora do przepływki" ;)
Daj fotki to zobaczymy
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#13  Postprzez KubaE30 » 7 gru 2010, o 12:56

Witam.No więc sprawdzałem ten przewód pomiędzy reduktorem a przepływką i na 100% nie ma tam żadnego pokrętła do regulacji.Zresztą zamieszcze foty(sory za jakość)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostają mi tylko te 2 śrubki zaznaczone na zdjęciu:

Obrazek

Może któraś z tych jest do regulacji?
KubaE30

Post numer:#14  Postprzez ksx9 » 7 gru 2010, o 14:00

No to masz przyczyne, kup sobie taką śrubę na ten przewód i wtedy sam ustawisz sobie gaz :)
Nie wiem jak ona w ogóle chodzi bez tego? moja też chodziła jak zapomnialem zalożyć :lol: ale kulała na wolnych obrotach
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#15  Postprzez KubaE30 » 7 gru 2010, o 14:29

Aha dzieki.Też własnie myślałem nad takim rozwiązaniem ale nie wiadomo czy to zda egzamin,pozatym czytałem gdzieś ze istnieją takie instalacje holenderskie bez regulacji, więc juz sam nie wiem,możliwe ze reduktor będzie padnięty tak jak juz wczesniej koledzy wspomnieli.
KubaE30

Następna strona

Powrót do LPG