[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

INSTALACJA LPG W BMW- TAK CZY NIE?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Czy masz instalacj? LPG w swojej E30?

NIE i nigdy nie będe mniał.
77
28%
Nie, ale planuje założyć.
48
17%
Tak, ale chcę zdemontować instalację
13
5%
Mam LPG i nic nie będę zmieniać
141
51%

Liczba głosów : 279

Post numer:#166  Postprzez PR0ZAC » 17 lut 2010, o 15:50

LeonE30 napisał(a):chyba że system sterowania silnika potrafi "wykryć" fakt, że paliwo ma więcej oktan i przyspieszy zapłon, podnosząc sprawność silnika, a co za tym idzie - moc"

Po to właśnie podpina się interfejs do komputera gazowego i modyfikuje mapę.

LeonE30 napisał(a):Proszę o wyniki z hamowni silnika M20 zasilanego LPG....

Sponsorujesz?
LeonE30 napisał(a):wtedy będziemy dalej dyskutowali.

Bez Ciebie też możemy dyskutować :cool2:
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#167  Postprzez ZTJ » 17 lut 2010, o 15:56

Tak wiem- ma ...i nic a nic to nie daje bo wraz z wzrostem liczby oktanowej paliwa moc wytwarzana z nich spada - chyba że system sterowania silnika potrafi "wykryć" fakt, że paliwo ma więcej oktan i przyspieszy zapłon, podnosząc sprawność silnika, a co za tym idzie - moc"

Dokładnie. W przypadku sprawnych układów paliwowych (zarówno noPb, jak i LPG) większa moc na gazie jest nie do osiągnięcia przy seryjnym stopniu sprężania i czasie zapłonu. Najczęściej będzie ona mniejsza o jakieś ca. 3-5%. Jedynie przy instalacji V-tej generacji jest możliwość uzyskania lepszych parametrów na LPG nawet przy seryjnym silniku.

[ Dodano: 17-02-2010, 14:57 ]
PROZAC napisał(a):Po to właśnie podpina się interfejs do komputera gazowego i modyfikuje mapę.

Mapę wtrysku paliwa, a nie tę odpowiedzialną za punkt zapłonu mieszanki.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#168  Postprzez PR0ZAC » 17 lut 2010, o 16:00

ZTJ napisał(a):Cytat:
Tak wiem- ma ...i nic a nic to nie daje bo wraz z wzrostem liczby oktanowej paliwa moc wytwarzana z nich spada - chyba że system sterowania silnika potrafi "wykryć" fakt, że paliwo ma więcej oktan i przyspieszy zapłon, podnosząc sprawność silnika, a co za tym idzie - moc"

Dokładnie. W przypadku sprawnych układów paliwowych (zarówno noPb, jak i LPG) większa moc na gazie jest nie do osiągnięcia przy seryjnym stopniu sprężania i czasie zapłonu. Najczęściej będzie ona mniejsza o jakieś ca. 3-5%. Jedynie przy instalacji V-tej generacji jest możliwość uzyskania lepszych parametrów na LPG nawet przy seryjnym silniku.

[ Dodano: 17-02-2010, 14:57 ]
PROZAC napisał/a:
Po to właśnie podpina się interfejs do komputera gazowego i modyfikuje mapę.

Mapę wtrysku paliwa, a nie tę odpowiedzialną za punkt zapłonu mieszanki.

Nie jestem specjalistą ale wiem że mam świeżo zrobiony silnik, wyregulowaną sekwencję i lepiej samochód odchodzi na LPG. Wierze też w to co mówili mi gazownicy i tego się będę trzymał.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#169  Postprzez vmasher » 17 lut 2010, o 16:03

tigre0070 napisał(a):Ja nie napisałem że na gazie m20 będzie miało więcej kucyków

oczywiście że nie będzie miało więcej, ale spadku większego także nie będzie

kolega miał swego czasu volvo s40 2.0TB i instalację V generacji - bezpośredniego wtrysku fazy ciekłej gazu gdzie dawkę LPG kontrolował komputer silnika – obliczał on moment otwierania wtryskiwacza i czas trwania wtrysku dla każdego cylindra osobno

co ciekawe nie było parownika, tylko pompa w zbiorniku gazu (pompa dawała duże ciśnienie gazu, a niespalony gaz wracał z powrotem do zbiornika, tak jak w przypadku Pb)

autko chodziło na LPG wyśmienicie
dwukrotnie hamowane na LPG i na PB (na korzyść LPG coś w granicach 5-6KM)

niestety koszt instalacji 6000pln trochę odstrasza :(
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#170  Postprzez ZTJ » 17 lut 2010, o 16:06

Nie jestem specjalistą ale wiem że mam świeżo zrobiony silnik, wyregulowaną sekwencję i lepiej samochód odchodzi na LPG.

Może tak być z dwóch powodów:
- układ paliwowy noPb jest już w nie najlepszej kondycji z racji swojego wieku
- gazownik zrobił coś więcej niż tylko skopiował mapę wtrysku noPb, czyli zrobił coś na kształt chip tuningu na lpg :)

Najprawdopodobniej te dwa czynniki się u Ciebie nałożyły na siebie i stąd lepsze wrażenia z jazdy na LPG.

[ Dodano: 17-02-2010, 15:08 ]
vmasher napisał(a):niestety koszt instalacji 6000pln trochę odstrasza :(

Te instalacje będą stopniowo taniały, tak jak było z sekwencjami IV generacji. Nie wiem tylko, na ile został już rozwiązany problem fatalnego smarowania zaworów w przypadku wtrysku fazy ciekłej, bo to jedyna wada tego rozwiązania.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#171  Postprzez PR0ZAC » 17 lut 2010, o 16:14

ZTJ napisał(a):- układ paliwowy noPb jest już w nie najlepszej kondycji z racji swojego wieku

Trzeci raz pisze że silnik mam po remoncie :bag:

ZTJ napisał(a):- gazownik zrobił coś więcej niż tylko skopiował mapę wtrysku noPb, czyli zrobił coś na kształt chip tuningu na lpg :)

O tym właśnie mówię, a każdy może to zrobić sobie sam dysponując interfejsem.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#172  Postprzez ZTJ » 17 lut 2010, o 16:16

PROZAC napisał(a):Trzeci raz pisze że silnik mam po remoncie :bag:

Silnik silnikiem. Ja piszę o wtryskach i filtrze paliwa. Wymieniłeś je?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#173  Postprzez PR0ZAC » 17 lut 2010, o 16:18

Wtryski wyregulowane, jeden wymieniony, filtry wszystkie oprócz powietrza wymienione. Tak samo świece olej, płyn chłodniczy, uszczelki pod główką, deklem itd.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#174  Postprzez kavka » 17 lut 2010, o 16:24

Już to kiedyś pisałem : jedyne co można zrobić w sekwencji to wydłużyć czas wtrysku gazu ale co z tego jeśli komp benzyny wprowadzi korekty bo będzie za bogato i ten czas i tak obetnie ... Kółko sie zamyka , a lepszą moc na LPG można wsadzić między bajki ... Są odosobnione przypadki wzrostu mocy na LPG ale zdarza się to bardzoooo rzadko i zwykle w rzadkich silnikach .

Pozdrawiam optymistów :twisted:
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B35

Post numer:#175  Postprzez tigre0070 » 17 lut 2010, o 16:34

kavka napisał(a):Już to kiedyś pisałem : jedyne co można zrobić w sekwencji to wydłużyć czas wtrysku gazu ale co z tego jeśli komp benzyny wprowadzi korekty bo będzie za bogato i ten czas i tak obetnie ... Kółko sie zamyka , a lepszą moc na LPG można wsadzić między bajki ... Są odosobnione przypadki wzrostu mocy na LPG ale zdarza się to bardzoooo rzadko i zwykle w rzadkich silnikach
więc silniki które jeżdżą tylko na gazie to bajka , to że mają większą moc niż na PB to bajka , to że wygrywają wyścigi i robią ekstra czasy to też bajka...

BTW , od kiedy to komp od benzyny steruje gazem?
tigre0070

Post numer:#176  Postprzez vmasher » 17 lut 2010, o 16:40

tigre0070 napisał(a):BTW , od kiedy to komp od benzyny steruje gazem?

instalacja V generacji - dawkę LPG kontroluje komputer silnika – oblicza on moment otwierania wtryskiwacza i czas trwania wtrysku dla każdego cylindra osobno :P
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#177  Postprzez tigre0070 » 17 lut 2010, o 16:42

ok ok :) ale takich instalacji nie widziałem w BMW :D
tigre0070

Post numer:#178  Postprzez kavka » 17 lut 2010, o 16:44

tigre0070 napisał(a):więc silniki które jeżdżą tylko na gazie to bajka , to że mają większą moc niż na PB to bajka , to że wygrywają wyścigi i robią ekstra czasy to też bajka...

Halo halo , mówimy tutaj o instalacjach sekwencyjnych dostępnych na rynku a nie o wydumkach kolesi , którzy sterują auto typowo pod LPG ...

tigre0070 napisał(a):BTW , od kiedy to komp od benzyny steruje gazem?

Proponuje zagłębić się w temat ... Sterownik gazu podpinamy pod wtryski benzyny i stamtąd komp gazu pobiera czasy wtrysku jakie ma podać na wtryski gazowe ... Komp benzynowy dalej "uważa" że jedzie na PB i w momencie kiedy jest za bogato obcina czasy wtrysków benzyny a co za tym idzie i czasy wtrysków gazu i tak w kółko ... Dlatego dąży sie do tego aby przy przełączaniu PB/LPG czasy wtrysków benzyny sie nie zmieniały , w innym przypadku mapa benzyny sie poprostu rozjeżdża i są później jaja że auto chodzi źle ...
Obrazek
kavka
Stażysta

Post numer:#179  Postprzez ZTJ » 17 lut 2010, o 16:45

PROZAC napisał(a):Wtryski wyregulowane, jeden wymieniony,

No a pięć pozostałych ma już 20 lat.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#180  Postprzez kavka » 17 lut 2010, o 16:50

vmasher napisał(a):instalacja V generacji - dawkę LPG kontroluje komputer silnika – oblicza on moment otwierania wtryskiwacza i czas trwania wtrysku dla każdego cylindra osobno :P

Na tej samej zasadzie działa IV generacja , z tym że tutaj jest wtrysk w fazie lotnej a nie ciekłej ...
Obrazek
kavka
Stażysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG