[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

9l/100km LPG na trasie ?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#31  Postprzez czesci_e30 » 12 sty 2012, o 23:58

_wujek samo zło_ napisał(a):Silnik 1.8 M40

Także bez tekstów że nie da się zejść poniżej 10l LPG szczególnie w m40 (nie wiem jak w innych ale w m40 się da) bez uszczerbku na zdrowiu pieca- bo się daje bez większych problemów.

Co innego, że trzeba się nauczyć operować gazem- przynajmniej w m40

chciales powiedziec ze jestes tu pare dni i bedziesz uczyl ludzi jak operowac gazem ??
fajne to masz :mad2: :mad2:
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez pawels5 » 13 sty 2012, o 00:59

_wujek samo zło_ napisał(a):Dla zmniejszenia spalania czy poprawy osiągów?

Osiągów.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#33  Postprzez _wujek samo zło_ » 13 sty 2012, o 21:13

czesci_e30 napisał(a):[
chciales powiedziec ze jestes tu pare dni i bedziesz uczyl ludzi jak operowac gazem ??
fajne to masz :mad2: :mad2:

Tak, właśnie tak, a jeśli mój staż na forum w czymś przeszkadza to tym bardziej- w ogóle co za porażający argument "bo jesteś parę dni"...

Pawels5- Ok ciągniemy w górę osiągi. Nic z niczego się nie bierze, więc idąc w kierunku osiągów musimy się decydować kosztem czego te osiągi będziemy śrubować. Podnoszenie sprawności serducha czy spalania/ekonomii?
Widze tutaj małą sprzeczność bo zwiększanie osiągów rzadko kiedy idzie w parze z ekonomią a LPG zakłada się ze względu na ekonomie właśnie.
No nic póki wióry z głowicy nie lecą możemy sobie podywagować
_wujek samo zło_

Post numer:#34  Postprzez michalmal » 13 sty 2012, o 23:50

Szczerze Ci powiem, że przy moim silniku nigdy nie pali mniej niż 12 litrów. A ekonomizer prawie zawsze każe mi mnożyć swój wynik przez dwa.
michalmal

Post numer:#35  Postprzez pawels5 » 14 sty 2012, o 00:11

_wujek samo zło_ napisał(a):Pawels5- Ok ciągniemy w górę osiągi. Nic z niczego się nie bierze, więc idąc w kierunku osiągów musimy się decydować kosztem czego te osiągi będziemy śrubować. Podnoszenie sprawności serducha czy spalania/ekonomii?
Widze tutaj małą sprzeczność bo zwiększanie osiągów rzadko kiedy idzie w parze z ekonomią a LPG zakłada się ze względu na ekonomie właśnie.
No nic póki wióry z głowicy nie lecą możemy sobie podywagować

Chodzi chyba o mapę zapłonów pod konkretne paliwo czyli gaz. Zużycie możesz mieć takie samo, a auto jedzie lepiej. Szczegółów nie znam, trzeba pytać autora i ludzi, którzy to robili i twierdzą, że lepiej jedzie. Ile pali więcej? nie wiem. Wiadomo, że jak coś lepiej jedzie, to się gniecie i jest większe spalanie.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#36  Postprzez _wujek samo zło_ » 14 sty 2012, o 15:01

Michalmal robiłeś analizę spalin na lpg? Jaką masz instalkę? Rozumiem, że eko pokazuje Ci 6/100 a realnie jest 12/100. Obejrzyj świece i jedź na analizę jeśli nie byłeś.

Zdarzyło mi się zrobić swego czasu moduł zapłonowy ze zmiennymi mapami zapłonu do motocykla. Kąt zmieniał się w zakresie 5' zależnie od obrotów itd (nie doszedłem do funkcji podciśnienia w dolocie).
Te 5' działało jak placebo, wszyscy widzieli zmiany poza mną-niestety nie miałem okazji nigdy hamować tego silnika żeby mieć czarno na białym" że te 5' wpływa na pracę tak a nie inaczej. Jedyna zauważalna różnica była taka że łatwiejszy był rozruch na zimnym silniku w dynamice natomiast zaszły albo bardzo małe albo niezauważalne przez moją osobę zmiany.
Na oryginalnym kompie M40 czuć natomiast różnicę w jakości gazu i to tutaj trzeba by najpierw szukać rozwiązań, bo co po zmiennych kątach zapłonu jak gaz to jakieś "pierdupierdu" niskiej jakości? Jeśli paliwo będzie marnej jakości to żadnych osiągów nie poprawimy elektroniką.
_wujek samo zło_

Re: 9l/100km LPG na trasie ?

Post numer:#37  Postprzez kamil.k » 15 sty 2012, o 22:10

marekdor napisał(a):Witam, jestem swieżym posiadaczem e30-tki. Robiąc nią pierwszą w życiu trasę, z miasta w którym kupiłem do mojego macierzystego miasta, zatankowałem gazu do pełna i zmierzyłem spalanie. na 175 km trasy z minimalną domieszką trybu miejskiego wyszło mi 9L gazu na 100 km przy baaardzo bardzo spokojnej jeździe, czyli max 110 km/h i to bardzo rzadko, a przeważnie 80-90 km/h. Jak na tak emerycką jazdę wydaje mi się to ciut dużo, zwłaszcza że auto jak i silnik są w dość dobrej kondycji więc nie sądzę aby wcześniej były jakoś specjalnie upalane czy wyeksploatowane. Instalacja LPG BRC 2-generacji z krokowcem. Wiem że wynik ten nie jest może specjalnie tragiczny typu parenaście, ale również coś mi mówi że jak na silnik 1.6 można by z jeden litr dół zejść. Pytanie czy da się zejść z tym spalaniem czy należy się z nim pogodzić ? Dodam że nie wiem na ile sonda lambda jest jeszcze 'dobra' bo nie miałem okazji pomierzyć jej wskazań podczas pracy (ani też nie wiem czy ten model w przypadku złych wskazań sondy melduje to jakimiś czerwonymi kontrolkami typu check engine).
Ktoś może tu coś poradzić ? Do tematu dołącze jeszcze jedno pytanie. Centralka od LPG ma jeszcze jedno złącze, na krótkim na kilka cm kabelku, nigdzie nie podłączone, zaślepione. Pod zaślepką ok 6 pinów. Czy to jakieś złącze diagnostyczne do centralki ? A jeżeli tak to czy jest możliwe we własnym zakresie podłączenie się do centralki i jakaś kontrola pracy silnika na LPG ?
Tyle pytań, początkującego :) pozdrawiam

jak masz watpliwości co do spalania na trasie to zrób tylko sama trase bez żadnej domieszki miasta i wtedy wyjdzie ci spokojnie litr mniej albo dwa

wiem jak to jest u mnie jak jeżdze do łodzi i zaraz wracam.czasem trasą jade non stop 110-120 i przejeżdzam przez miasto bez stawania na światłach a czasem jade dłużej przez miasto niż jak jade autostradą 30 km

drugą ciekawą rzeczą jaką zauważyłęm jest spalanie w jedną i drugą strone bo w jedną jest troche pod górke a w druga troche z górki i widac to po ekonomizerze bo różnica w spalaniu przy tej samej predkości jest 2-4 litry

pozatym na spalanie ma wpływ cisnienie w kołach i stan hamulkców i geometrii . warto sprawdzić bo wystarczy mie c mnei jpowietrze w jednym kole i lekko zblokowany hamulec na drugim i już nam spalanie rosnie
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27

Post numer:#38  Postprzez potejtos » 19 sty 2012, o 10:08

Ja od siebie dorzuce, ze spalanie jest zalezne od typu instalacji. Przed swapem w E30 mialem 1.6 z LPG na srube. Po miescie palilo ok. 15-16l/100km mimo, ze bylo regulowane u gaziarza.
Po swapie LPG wylecialo z samochodu. Na :cen: mam E36 1.6 M40, ktore jak wiadomo jest ciezsze, wiec powinno tez palic odpowiednio wiecej. Na sekwencyjnym LPG w tych samych warunkach spala 13.

Podane wyniki są wyłącznie dla jazdy po Warszawie. Miasto, korki, krotkie odcinki.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#39  Postprzez Falconx » 29 sty 2012, o 00:31

A ja mam u siebie gazownie na śrubę - po remoncie auta wymieniłem opony z 205 na 185 i zużycie gazu po trasie spadło o litr - wychodzi przy predkości 100-120 km/h ok 9/100 km - i uważam że to jeszcze za dużo , bo przy tym silniku ...... ale to BMW. Po mieście przy moich przejazdach to ok 15 l/100km .Poprzednia E34 M50B20 Vanos wychodziła jakieś 13l/100km wiec myślę że 8l/100km po trasie przy prędkości średniej 120km/h to jest realne do osiągnięcia ( dla M40) tylko kwestia regulacji gazunku i stylu jazdy
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#40  Postprzez marekdor » 9 lut 2012, o 21:51

Wrocic musze ponownie do tematu poniewaz pierwszy pomiar spalania po miescie nieco mnie zalamal. W trybie miejsko zimowym z lekka noga + kilka driftow wyszlo mi 19l/100 km co uwazam ze jest lekko anormalne :( czy mam sie martwic czy zrobic przeglad wszystkiego co sie da w silniku i gazowni?
marekdor

Post numer:#41  Postprzez wojtaq » 10 lut 2012, o 00:53

sprawdź sondę
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#42  Postprzez marekdor » 10 lut 2012, o 10:05

Obił mi się o uszy jeszcze taki patent, że obok silnika krokowego dokładało się ręcznie regulowany zawór (taki jak w I gen) który miał ograniczać maksymalny przekrój kanału, czyli mówiąc prościej bogatość mieszanki. Co myślicie o takim rozwiązaniu ?
marekdor

Post numer:#43  Postprzez wojtaq » 10 lut 2012, o 10:42

nie
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#44  Postprzez _wujek samo zło_ » 10 lut 2012, o 19:36

Wow co ty z tym gazem robisz? W kuchence palisz?
Sprawdź instalację WN i filtry, wyczyść parownik, wywal krokowca,odepnij centralkę od sondy, zamontuj "śrubkę", jedź na analizator.
Będzie 7-9 litrów mniej.
_wujek samo zło_

Post numer:#45  Postprzez marekdor » 15 lut 2012, o 20:23

Witam, zatem pomierzyłem lambde podczas pracy i wydaje mi się że lata w zbyt szerokim zakresie... sama sonda raczej sprawna, ale zakres napięcia to 0.1 V do ciut ponad 1V, zmiany z jednego na drugie są co ok 2-3 sekundy. Czy tak szeroki zakres AFR jest w normie ? Instalacja jest BRC. Co do wstawienia śruby mam takie pytanie. Przyglądałem się parownikowi i nie widzę nigdzie na nim niczego czym bym mógł kręcić aby ustawić mieszankę na jałowych obrotach, zatem pytanie czy takie coś jest w ogóle możliwe ? W sensie poprawna regulacja na śrubę przy takim parowniku ?
marekdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG