[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

INSTALACJA LPG W BMW- TAK CZY NIE?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Czy masz instalacj? LPG w swojej E30?

NIE i nigdy nie będe mniał.
77
28%
Nie, ale planuje założyć.
48
17%
Tak, ale chcę zdemontować instalację
13
5%
Mam LPG i nic nie będę zmieniać
141
51%

Liczba głosów : 279

Post numer:#76  Postprzez Filip » 19 mar 2009, o 14:29

ja juz kupilem z gazem, pojezdzilem moze z miesiac na gazie do pierwszego strazalu i od tamtej pory pierdziele...zastanawiam sie teraz czy go nie wywalac ale jak juz wczesniej napisano
luki77 napisał(a):jaśli chodzi o jakieś wypady weekendowe z dziewczyną czy znajomymi to nikt nawet nie wspomni o kosztach podróży dzięki instalacji gazowej.

sa plusy i minusy...jak ktos duzo jezdzi to tez przy jezdzie na lpg zaoszczedzi dosc sporo
Siemasz [you]!
>>Oceń moją e30. <<
Filip
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: m10b18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#77  Postprzez DavMc » 19 mar 2009, o 14:42

na tą chwilę na moim przykłądnie proste zestawienie
spalanie gazu 11l/100km, benzyny 10l/100km
przy żwawej jeździe

koszt przejechania 100km
LPG -> 11l x 1,63zł = 17,93zł no powiedzmy 18zł
Pb -> 10l x 3,80zł = 38zł

czyli na 100km jestem 20zł do przodu tylko dzięki LPG

w tygodniu robię ok 500km czyli ok 2000km miesięcznie

tak więc miesięcznie płacę jakieś 400zł mniej za paliwo...

rocznie 4800zł w kieszeni np. na zakup drugiej e30 bez lpg i fajnym motorem pod maską :D
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#78  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 16:24

no i teraz od tych wszystkich oszczędności odejmijcie koszty częstszej wymiany świec i kabli ,koszta oleju - bo go silników zasilanych LGP powinno się stosować inny olej.

A jak gaz strzeli i rozpiździ przepływkę to i koszta przepływki.
Odejmijcie też koszta większego przeglądu.
tigre0070

Post numer:#79  Postprzez mateuszbmw » 19 mar 2009, o 16:29

Amen 8)
mateuszbmw
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#80  Postprzez DavMc » 19 mar 2009, o 17:16

tigre0070, ja jestem przeciwnikiem LPG w BMW,
no ale cóż sytuacja zmusiła
DavMc
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#81  Postprzez Piotrw85 » 19 mar 2009, o 18:39

Podejrzewam że każdy jest przeciwnikiem gazu sam osobiście jestem lecz żyjemy w takim kraju jakim żyjemy cena benzyny w porównaniu do zarobków troszkę się różni niż w innych krajach. Jeśli się używa samochodu na co dzień niestety jesteśmy do tego zmuszeni jeśli tylko na weekendy myślę że nie warto nawet złem było by zakładanie tego gazociągu także kto jest za a kto przeciw nie ma co szukać jeśli było by inaczej nie było gazu w samochodach
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#82  Postprzez pocisk997 » 19 mar 2009, o 18:43

Ja też jestem na nie! Chciałbym NIE MUSIEC :roll: Zakładać tego ustrojstwa do mojej Laseczki, ale cóż... życie zmusza do kompromisów. Mam kolegów w peugeotach rodziców, którzy za każdym razem powtarzają mi: po co ci ten gaz, a ja im na to: jak kiedyś zatankujesz auto za SWOJE pieniądze to Ci odpowiem!

Prawda jest taka, że LPG to lipa, nawet sekwencja to lipa, fajniej byłoby jezdzic tylko na benzynie i nie czekać aż sie przełączy na gaz, wozić ze sobą przejściówki do tankowania i czekać na stacji benzynowej aż znajomi pojadą, żeby nie widzieli mnie tankującego gaz :lol: , tak samo fajnie byłoby jezdzić M3 e46 i i zostawiać na każdym skrzyżowaniu komplet nowiutkich 19" opon, ale zejdzmy na ziemie... nie stać mnie na to...

Niektórzy powiedzą: "to po co Ci BMW , jak Cie na nie nie stać?!"
A ja powiem: "Mam LPG i już mnie stać"!!!! :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 19-03-2009, 17:46 ]
ZTJ napisał(a):a tu łyknąłeś marketingową papkę jak pelikan. Brawo.

:lol: :lol: :lol:

Biorąc na logike! Jaka jest różnica miedzy olejem do LPG i Pb? Ja nie widze żadnej :twisted:
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#83  Postprzez ZTJ » 19 mar 2009, o 18:43

tigre0070 napisał(a):no i teraz od tych wszystkich oszczędności odejmijcie koszty częstszej wymiany świec i kabli

no niech to będzie nawet te 600zł w skali pięciu lat. I co w związku z tym? Nie opłaca się, tak :P ?!

tigre0070 napisał(a):koszta oleju - bo go silników zasilanych LGP powinno się stosować inny olej.

a tu łyknąłeś marketingową papkę jak pelikan. Brawo.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#84  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 19:26

a co do papki i pelikana - w :cen: to mam , bo jak tylko mogłem to wywaliłem gaz z mojego auta - po to mam b25 pod maską żeby jechało , a jak jedzie to pić musi i tyle...

dobrze dobrze...takie tematy jak ten , podobnie jak te o polityce nadają się do zamknięcia.
BMW jak chciało zrobić auto na gaz to zrobiło auto na gaz...

tyle mojego w tym temacie...
tigre0070

Post numer:#85  Postprzez sarna1 » 19 mar 2009, o 19:48

tigre0070 napisał(a):a co do papki i pelikana - w :cen: to mam , bo jak tylko mogłem to wywaliłem gaz z mojego auta - po to mam b25 pod maską żeby jechało , a jak jedzie to pić musi i tyle...

dobrze dobrze...takie tematy jak ten , podobnie jak te o polityce nadają się do zamknięcia.
BMW jak chciało zrobić auto na gaz to zrobiło auto na gaz...

tyle mojego w tym temacie...

mialem wszystkie m20 poza 323 i na gazie nie jada - jaki by nie byl to auto jest zmulone - no chyba ze ktos zalozy sekwencje i jakis mistrzu to wystroi, M20 na mikserze maja o 30% gorsze osiagi....

No ale jak jezdzilem 1 e30 50 tys rocznie (w 2 lata 100) to gaz mi sie 5 razy zwrocil :D - teraz 325 mam do pokatowania wiec gazu juz nie ma - mimo ze w dowodzie jest :)
sarna1

Post numer:#86  Postprzez kamil.k » 19 mar 2009, o 20:14

tigre0070 napisał(a):no i teraz od tych wszystkich oszczędności odejmijcie koszty częstszej wymiany świec i kabli ,koszta oleju - bo go silników zasilanych LGP powinno się stosować inny olej.

A jak gaz strzeli i rozpiździ przepływkę to i koszta przepływki.
Odejmijcie też koszta większego przeglądu.

a dlaczego niby kable i swiece maja sie szybciej zużywac na gazie niż na lpg :?: i ile ten przegląd jest droższy :?: jak jest wszystko dobrze wystrojone to żywotnosc porównywalna a to że gaz strzela bo kable liche to bajka dla małych dzieci.miałem u siebie tak spekane że jak w nocy otworzyłem maske to bylo widac jak iskrzylo ,az sam nie wierzyłem.jak wiechałem w kałuze przerywał,dusił sie ,jechal na 4 cylindrach ale nigdy nie strzelił mi z powodu popekanych kabli czy zjechanych swiec .strzela tylko i wyłacznie jak ma zbyt ubogą mieszanke.

na benzynie tez potrafi strzelic w dolot i to lepiej niz z gazu.wystarczy zle założyc kopulke.sam sie o tym przekonałem.krece i nie chce mi odpalic wiec odrazu przysżło mi do głowy ze odwrotnie zalożyłem kopułke no to przekrecam kluczyk zeby juz nie krecil a tu buuuum :lol: az autem zabujalo :lol:

może gdyby m20 mialo pelny sekwencyjny wtrysk benzyny a nie ze wtryski leja parami na prózno to palilo by mniej i róznica miedzy gazem a lpg nie byla by tak duża ale póki co warto miec lpg jesli chce sie jezdzic na codzien e30 .wystarczy wsadzic blosa i spadki mocy sa raczej symboliczne
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#87  Postprzez luki77 » 19 mar 2009, o 20:42

Jedyny minus instalacji gazowej jaki ja widzę to sam jej montaż przez partaczy, którzy w dodatku próbuję zaoszczędzić (czyt. oszukać) na kliencie. Niestety źle założona wiadomo, że sprawia same problemy. Ja, nie znając tematu instalacji gazowych , ani tym barzdziej byłem zielony w temacie BMW pojechałem (za namową kolegi) tam gdzie nikt nie jeździ, mając pod nosem elektryka/gazownika znanego w całej Łodzi ze swoich mocy leczniczych :), do którego i tak się w końcu wybiorę, żeby naprawił to co tamci zrypali przy montażu.
tigre0070 napisał(a):BMW jak chciało zrobić auto na gaz to zrobiło auto na gaz...

a inne auta też jeżdzą na gaz i nikomu nie przeszkadza, nie zdziwiłoby mnie jak BMW by wypuściło taki samochód, niektóre już jeżdźą na wodór.
tigre0070 napisał(a):po to mam b25 pod maską żeby jechało , a jak jedzie to pić musi i tyle...

pewnie że musi, ale może taniej

też myślałem o zakupie b25 ale tylko po to aby zagazować i nie liczyć kosztów.
Ale niestety zagazowałem b16, mój błąd.
luki77

Post numer:#88  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 20:50

jak by było z gazem to 1.8 mnie objedzie , a to juz nie jest radość z jazdy...

zresztą skończe to inaczej - Ja wolę bez :P
tigre0070

Post numer:#89  Postprzez ZTJ » 19 mar 2009, o 20:59

jak by było z gazem to 1.8 mnie objedzie , a to juz nie jest radość z jazdy...

małym kosztem bym Ci Twoje 2.5 zagazował, tak że jeździłoby jak seryjne. Serio :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#90  Postprzez pocisk997 » 19 mar 2009, o 20:59

tigre0070 napisał(a):BMW jak chciało zrobić auto na gaz to zrobiło auto na gaz...

Mówisz - masz!
http://motooktan.blogspot.com/2007/11/a ... mka-z.html
Już zrobilo!
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Poprzednia stronaNastępna strona