[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z gazem

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Problem z gazem

Post numer:#1  Postprzez kindaszek » 28 sty 2010, o 15:20

Witam
Wiec tak posiadam M10B18 na wtrysku, problem polega na tym ze na gazie samochod przerywa dokladnie na biegach 1,2,3,4,5 nie ma plynnego przyspieszania tylko z przerywaniem w szegolnosci na niskich obrotach tak jak 900-1800... zeby ruszyc ze swiatel musze mu dac okolo 2000 obr (MIN) i wtedy jedzie... problem tyczy sie rowniez na luzie gdy auto chodzi ma swoje wolne oborty 700-800 (nieraz lubi samo zgasnac) przy dodaniu gazu na samym poczatku sie zacina/przerywa (tylko raz) i za chwile wchodzi na obroty... Teraz jak chce auto odpalic to parownik zamarza... koledzy pisali ze przy -15 odpalaja na gazie jakim cudem??? Ostatnio jak odpalalem to musialem lac wrzatkiem zeby odpuscilo... zamarzl caly reduktor wraz z przewodami jak na foto... Auto posiadam od wrzesnia tamtego roku nie mialem najmiejszych problemow... zadnego zamarzania parownika kompletnie nic... Dodam ze zazwyczaj odpalalem na gazie... uszkodzone wtryski czekam az kumpel wyjmie od siebie z silnika... jezdzilem na reduktorze lovato gazownik powiedzial ze to reduktora wina...
Zakupilem reduktor 3miesieczny z rozbitka wraz z nowa butla(konczyla sie homo w starej) nie wymienione zostaly tyko rurki i przewody gumowe... Ustawiane bylo na analizatorze spalin... Swiece w porzadku (NGK V-line) kable rowniez wymienione... Filtr powietrza dzisiaj wyciagnelem i zamiast bialy jest szarawy... moze to byc przez filtr? kolega wiem ze nazime wyciagnal calkiem filtr i jezdzil... Jeszcze na koniec dodam ze jak odlacze ta wtyczke od przeplywomierza to nie ma zadnej roznicy i nigdy nie bylo...
Macie jakies pomysly co to moze byc???
PZDR

Obrazek
Ostatnio edytowano 28 sty 2010, o 15:31 przez kindaszek, łącznie edytowano 1 raz
kindaszek

Post numer:#2  Postprzez Wojto » 28 sty 2010, o 15:25

kindaszek przede wszystkim sprawdź silniczek krokowy, raczej wtryski nic nie maja do gazu I generacji.i od razu sprawdź płyn w chłodnicy jak zamarza parownik. jest to częstą przyczyną.
Wojto

Post numer:#3  Postprzez vmasher » 28 sty 2010, o 15:27

nie znam się na gazie, ale moim zdaniem to będzie coś z dolotem powietrza
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez kindaszek » 28 sty 2010, o 15:36

Plyn w chlodnicy jest ok.... silniczek krokowy gdzie on sie znajduje??? jak go sprawdzic?
kindaszek

Post numer:#5  Postprzez Boro320 » 28 sty 2010, o 15:57

kindaszek, to ze plyn w chlodnicy jest ok to :cool2: ale moze uklad sie zapowietrzyl i chłodziwo nie dochodzi do parownika?? U mnie zamarzanie parownika zawsze bylo zwiazane z mala iloscia lub brakiem plynu chlodzacego. Cos nt odpowietrzania 318 bylo niedawno na forum wiec poszukaj.
Boro320

Post numer:#6  Postprzez kindaszek » 28 sty 2010, o 16:14

ok... a gdzie znajde ten silniczek krokowy????
kindaszek

Post numer:#7  Postprzez ksx9 » 28 sty 2010, o 16:26

Na przewodzie z gazem który idzie od reduktora do miksera :]
Ten wcześniejszy parownik też miałeś w tym samym miejscu? :)
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez kindaszek » 28 sty 2010, o 16:44

tak tez w tym samym i wszystko chodzilo bez problemu... teraz nie mam zadnego silniczka krokowego jak mialem stary reduktor to nie bylo a teraz jak bralem reduktor z butla to bylo cos przy reduktorze zalaczam foto....

Obrazek
kindaszek

Post numer:#9  Postprzez vmasher » 28 sty 2010, o 16:49

tak to jest silniczek krokowy, ale skoro nie masz instalacji pod niego to nie powinien byc problemem
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez erp71 » 28 sty 2010, o 16:52

kamiliusz3, on ma gaz 1 gen wiec nie ma silniczka krokowego od gazu.
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez Matt325 » 28 sty 2010, o 16:59

Z mojego doświadczenia wynika,że odpalanie przy niskich temperaturach na gazie to nie najlepszy pomysł.Nie bez powodu instalacje ze sterownikiem umożliwiają jazdę na gazie dopiero po osiągnięciu przez silnik odpowiedniej temperatury.
Matt325
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez vmasher » 28 sty 2010, o 17:12

Matt325 napisał(a):Z mojego doświadczenia wynika,że odpalanie przy niskich temperaturach na gazie to nie najlepszy pomysł

dokładnie popieram kolegę, wtryski cierpią okropnie i cały silnik po części także
ostatnio znam przypadek kiedy koleś jeździł tylko na LPG i pękł blok (albo zbieg okoliczności, albo powiązanie)
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Wojto » 28 sty 2010, o 18:55

Ale jeżeli jest to pełny wtrysk lub jedno punktowy to powinien jeszcze mieć silniczek krokowy nie od gazu a silnika który steruje obrotami na biegu jałowym.
Wojto

Post numer:#14  Postprzez kindaszek » 31 sty 2010, o 01:32

vmasher napisał(a):tak to jest silniczek krokowy, ale skoro nie masz instalacji pod niego to nie powinien byc problemem

ten silniczek dostalem tazem z reduktorem bo dokupywalem reduktor z bitla... tam jakis komputerek idzie do tego a jego nie mam wiec nie wsadzalem tego...

[ Dodano: 31-01-2010, 00:34 ]
jezdze na gazie od 14 miesiecy samochod kupilem juz zagazowany tej zimy zaczely sie problemy... no odpalanie przy niskiej temp wiem ze nie jest wskazane jesli sie nie ma sekwencji zalozonej... prawdopodobnie padl przeplywomierz jest zaciety... woogole sie nie otwiera ani nic... podczas wybuchu prawdopodbnie kapke powykrzywialo... w poniedzialek powinienem miec przepywomierz i sprawdze
PZDR

[ Dodano: 11-02-2010, 22:25 ]
nie ma silniczka krokowego w tej instalacji ale jednak przerywa dalej nie mam zielonego pojecia dlaczego w warsztacie ktory specjalizuje sie w gazownictwie tez nie wiedza :( poprostu kazdy wymieka hehe PZDR
kindaszek

Powrót do LPG