Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
MOLO napisał(a):Tylko kurcze jak strzela z przyczyn gubienia prądu to raczej w dolnym zakresie obrotów, kiedy auto się dźwiga...
Zobacz czy wszystkie doloty masz szczelne albo zweryfikuj stosunek mieszanki..

)kamil.k napisał(a):kiedy wszyscy zrozumieja że w dolot może strzelic tylko i wyłącznie jak jest zbyt uboga mieszanka lub zbyt wczesny zapłon.jak słabe kable ,swiece to najwyzej bedzie sie dusił i tyle
kamil.k napisał(a):jak masz poklejona gume to najlepiej ja wymienic bo przy pewnych obrotach silnik mocno ssie i wszelkie klejenie po kilku próbach popusci i bedzie ciągnał lewe powietrze
kamil.k napisał(a):przecież nie napisałem że w tym przypadku to wina przyspieszonego zapłonu chociaż przecież komp też może sie popierniczyc i przyspieszyc za bardzo zapłon z wielu powodów
ZTJ napisał(a):kamil.k napisał(a):przecież nie napisałem że w tym przypadku to wina przyspieszonego zapłonu chociaż przecież komp też może sie popierniczyc i przyspieszyc za bardzo zapłon z wielu powodów
Nie rozumiesz na czym polega zjawisko strzału w dolot. Już wyjaśniam. Jest to przeciągnięcie się spalania mieszanki aż do początku suwu ssania, czyli innymi słowy za długie spalanie mieszanki. Może być spowodowane złym składem mieszanki- bardzo bogata, a w szczególności bardzo uboga mieszanka spala się wyraźnie dłużej. Może być to jednak jak najbardziej spowodowane również za słabą iskrą. W przypadku za wczesnego zapłonu (na końcu suwu sprężania, przed suwem pracy) co najwyżej powstałoby zjawisko stuku, ale nic nie miałoby prawa strzelić w dolocie, bo zawory są wtedy zamknięte.

kamil.k napisał(a):jesli dla ciebie za wczesny zapłon jest na końcu suwu spreżania ,przed suwem pracy to kiedy jest teoretyczny idealny punkt zapłonu
. Za wczesny zapłon też będzie na końcu suwu sprężania, tylko trochę wcześniej i spowoduje zbyt duży wzrost ciśnienia w cylindrze przed osiągnięciem przez tłok górnego martwego pola. Nie spowoduje jednak z pewnością strzału w dolot. kamil.k napisał(a):dla mnie słaba iskra nie powoduje strzelania w dolot

ZTJ napisał(a):kamil.k napisał(a):jesli dla ciebie za wczesny zapłon jest na końcu suwu spreżania ,przed suwem pracy to kiedy jest teoretyczny idealny punkt zapłonu
Na końcu suwu sprężania, przed suwem pracy. Za wczesny zapłon też będzie na końcu suwu sprężania, tylko trochę wcześniej i spowoduje zbyt duży wzrost ciśnienia w cylindrze przed osiągnięciem przez tłok górnego martwego pola. Nie spowoduje jednak z pewnością strzału w dolot.
[ Dodano: 04-02-2010, 11:02 ]kamil.k napisał(a):dla mnie słaba iskra nie powoduje strzelania w dolot
To ciekawe. Ludziom strzela lpg, zmieniają świece i kable i przestaje strzelać. Cuda jakieś
jak to wytłumaczyc
kamil.k napisał(a):tak sporo osób wymienia własnie nie potrzebnie swiece ,kable itd. i efekt nie znika ale o nich nie napisałes ciekawe dlaczego.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość