[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Emulator wtrysku (LPG)

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Emulator wtrysku (LPG)

Post numer:#1  Postprzez skandalista » 2 lis 2007, o 17:25

mam pytanie czy posiadać w swych instalacjach jakiś emulator wtrysku bo byłem dziś u gazowników i powiedzieli ze jest coś takiego potrzebne by wtryski odłączyć gdy jeździ sie na gazie
skandalista

Post numer:#2  Postprzez piotrekxxl » 2 lis 2007, o 17:34

no chyba w instalkach LPG od II generacji wzwyż rolę emulatora pełni "komputer" do gazu...
piotrekxxl

Post numer:#3  Postprzez lupanet » 2 lis 2007, o 17:57

To ja sie podepne pod temat jak rozpoznacz instalke I i II generacji, pod maska mam mala pajeczyne od LPG i tego niby "kompa" nie moge nigdzie znalesc :duh:
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez skandalista » 2 lis 2007, o 21:29

no ok ale miałem 2 litry pod maską i tego nie było a auto śmigało na gaziku
a teraz z jakiejś racji musi być?? idzie to jakoś obejść w sensie zeby tego nie kupowac
skandalista

Post numer:#5  Postprzez apply » 2 lis 2007, o 21:45

skandalista napisał(a):mam pytanie czy posiadać w swych instalacjach jakiś emulator wtrysku bo byłem dziś u gazowników i powiedzieli ze jest coś takiego potrzebne by wtryski odłączyć gdy jeździ sie na gazie

Raczej emulator sondy lambda (komputer od lpg emuluje sygnał do kompa silnika). Oprócz sygnału z sondy lambda komputer lpg przejmuje sygnał z wtrysków, który śledząc go steruje krokowcem od gazu (II generacja). Podczas pracy na gazie wtryski są elektrycznie odcinane przez komputer lpg.

lupanet napisał(a):To ja sie podepne pod temat jak rozpoznacz instalke I i II generacji, pod maska mam mala pajeczyne od LPG i tego niby "kompa" nie moge nigdzie znalesc :duh:

Sterowanie ilością gazu w I generacji jest na "śrubę", tzn pomiędzy parownikiem a "palnikiem" jest śruba regulacyjna, którą reguluje sie skład mieszanki - brak komputera/sterownika lpg!
Sterowanie ilością gazu w II generacji jest silnikiem krokowym, znajdującym się pomiędzy parownikiem a "palnikiem". Silnik krokowy jest sterowany komputerem/sterownikiem lpg.
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez skandalista » 3 lis 2007, o 02:42

tak tylko ze ja miałem instalke I generacji i zastanawia mnie to jak było tam rozwiązanie odcięcie benzyny podczas pracy na gazie albo inaczej jak wyglądało przejście z benzyny na gaz w sensie ze wtryskinie podawały paliwka i nie wiem jak co podłączyć
skandalista

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 3 lis 2007, o 09:16

skandalista napisał(a):tak tylko ze ja miałem instalke I generacji i zastanawia mnie to jak było tam rozwiązanie odcięcie benzyny podczas pracy na gazie albo inaczej jak wyglądało przejście z benzyny na gaz w sensie ze wtryskinie podawały paliwka i nie wiem jak co podłączyć

przez najzwyklejszy w świecie przekażnik za 5zł który jest wpięty w sterownaie wtrysków i je odcina tzn. odcina zasilanie wtrysków
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez lupanet » 3 lis 2007, o 10:43

A ma ktos moze schemat instalacji elektrycznej lpg I generacji z tymi wszystkimi "odcinkami"?
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez skandalista » 3 lis 2007, o 15:52

no własnie tez by mi sie taki schemacik przydał
skandalista

Powrót do LPG