[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Automatyczny wyłącznik pompy paliwa

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Automatyczny wyłącznik pompy paliwa

Post numer:#1  Postprzez bibliusz » 18 gru 2007, o 19:12

Panowie. Chcę założyć automatyczny wyłącznik pompy paliwa. Taki wyłącznik wpina sie pod bezpiecznik od pompy paliwowej. Wszystko byłoby super gdyby nie fakt, że w opisie bezpieczników do e30-ki oprócz pompy paliwa pod tym bezpiecznikiem jest tez "pompa zasilająca". Nie bardzo wiem o co chodzi. Co to jest ta pompa zasilająca? Czy jak wyłącznik odetnie napięcie od pompy paliwowej to czy przy okazji nie wyłączy czegoś co potrzebne jest silnikowi do pracy na LPG?
Pomożecie?
bibliusz

Post numer:#2  Postprzez yoshi » 18 gru 2007, o 21:18

bibliusz, tnij kabel śmiało :)

pompa zasilająca to dodatkowa pompa paliwa np. w 325e/i
yoshi

Post numer:#3  Postprzez skandalista » 29 gru 2007, o 16:02

a ja mam pytanie związane z wyłącznikiem pompy bo słyszałem wiele opini na ten temat i chciałbym poznać waszą
podobno wtryski są chłodzone paliwem i jak to jest ?? jak sie pompe wyłączy jeżdrząc na gazie?
skandalista

Post numer:#4  Postprzez kmx-ind » 29 gru 2007, o 23:12

lepiej napewno jest zalac kilka litrow pb zeby rezerwa zgasla i jezdzic bez zednych wylacznikow
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 7xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Menl » 29 gru 2007, o 23:59

kmx-ind napisał(a):lepiej napewno jest zalac kilka litrow pb zeby rezerwa zgasla i jezdzic bez zednych wylacznikow

ale skandalista zadal konkretne pytanie o przegrzewanie sie wtryskow . wiadomo ze lepiej zalac PB ale co w takim przypadku jak akurat benzyny jest malo, pompa czasami zacznie wyc bo nie pobiera benzyny a trzeba przejechac jeszcze te 10-20 km do domu na gaziwie ? sam jestem ciekaw odpowiedzi bo takie pytanie raz zadal mi kumpel jak wlasnie w czasie wycia pompy wylaczylem ja magicznym pstryczkiem.
Menl

Post numer:#6  Postprzez Bagor » 30 gru 2007, o 00:29

Już w innym temacie o tym napisałem. Powtórzę się. Według mnie, jest to pośredni sposób uszkodzenia wtryskiwaczy oraz pompy paliwa. Po pierwsze - pompy paliwa psują się nie tylko od jeżdżenia na rezerwie, ale też od starego paliwa. Im dłużej benzyna lewituje w baku, tym więcej wody i innego syfu się tam zbiera. I ten syf właśnie, jest przyczyną zgonu pompy paliwa. Więc można sobie stosować jakieś elektrozawory, a pompa i tak padnie, jak po dłuższym okresie przełączy się na benzynę. Po drugie - w ten sposób zabijamy wtryskiwacze. Wtryskiwacze potrzebują paliwa do smarowania, a odcinając zasilanie pompy paliwa, benzyna nie jest podawana, przez co paliwo nie jest doprowadzane do wtryskiwaczy. Gaz jest suchy, więc wtryskiwacze się zapiekają.
Bagor

Post numer:#7  Postprzez wrona » 30 gru 2007, o 00:48

a tera moje zdanie :
100 tys kilometrow na gazie bez odcinania pompy - rezultat : pompa cala ( zawsze paliwa ponad 10 litrow uzupelniane mniej wiecej 3-4 razy w miesiacu) wtryski poszly na wycieczke po jakichs 65 tys km takze albo rybki albo akwarium niezaleznie od tego czy sa smarowane czy nie i tak zostana wypalone :mad2: nie oszukujmy sie majac gaz conajwyzej rogrzewamy samochod na benzynie (i to nie wszyscy) ewentualnie raz na jakis czas go przegonimy (to juz sporadyczne przypadki :mrgreen:) odetnij pompe tylko pod waruniem codziennego odpalania i rozgrzewania na benzynie zeby sie nie zastala, a podczas jazdy na gazie przynajmniej ona bedzie sobie odpoczywac :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam wrona
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez Menl » 30 gru 2007, o 01:43

nie kumam do konca.
opisze jak to u mnie jest. odpalam na benzynie i komputer steruje kiedy przelaczyc na gaz. jest to w zimie przewaznie po 2-4 km wiec troche benzyny idzie.
zdarzaly sie sytuacje gdzie mialem juz rezerwe pb a do pracy trzeba bylo jechac wiec odpalalem na benzynie, pompa wyla na zakretach, czekalem za przelaczy sie na gaz i zaraz po tym sam robilem "magiczny" pstryk i wylaczalem pompe moim przyciskiem lecac dalej juz na gaziwie.
czy przegrzewalem tym wtryski? czy to ma jakis negatywny wplyw na costam ? sam nic nie odczulem ale warto sie podpytac.
Menl

Post numer:#9  Postprzez mleszko » 30 gru 2007, o 22:08

wrona napisał(a):a tera moje zdanie :
100 tys kilometrow na gazie...

kurde, jak ty tego dokonałeś? musisz naprawdę dobrze dbać o silnik :cool2: sam bym chciał wiedzieć jak przejechać 100tys na gazie. Ja odpalam na benzynie i czekam aż sie nagrzeje, zawsze mam w baku trochę pb, ale co jeszcze można robić? Jak często wymieniasz podzespoły? Zapodaj jakieś rady, bo widzę ze jesteś weteranem w LPG. :)
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#10  Postprzez pocisk997 » 18 sty 2009, o 18:06

skandalista, Masz racje!! NIE ODŁĄCZAĆ POMPY PALIWA BO Z WTRYSKIWACZY ZOSTANIE WIÓR !
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28

Post numer:#11  Postprzez kamil.k » 18 sty 2009, o 21:21

pocisk997 napisał(a):skandalista, Masz racje!! NIE ODŁĄCZAĆ POMPY PALIWA BO Z WTRYSKIWACZY ZOSTANIE WIÓR !

ja popieram wrone :D w obecnym aucie nie mam jeszcze odłaczonej pompy ale w poprzednim miałem i auto mialo przelatane w ten sposób ponad 70 tyskm i wtryski od nowosci byly te same.na koniec juz auto stracilo wolne obroty na benzynie bo zalewało ale odpalac odpalało i jezdziło :mrgreen:

jak ktos sie martwi o przegrzewajace wtryski to niech założy izolator z teflonu pod kolektor
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez BLACK » 18 sty 2009, o 22:26

Tez się wtrące w wątek a jak się to ma przy sekwencyjnym gazie ?
BLACK

Post numer:#13  Postprzez pocisk997 » 19 sty 2009, o 01:00

kamil.k napisał(a):Tez się wtrące w wątek a jak się to ma przy sekwencyjnym gazie ?
Nie odcinaj pompy bo to mi drutem zalatuje. Pompa jest stworzona po to żeby chodzić cały czas i nie jest to dla niej problem, jeśli w baku jest paliwo, bo jeśli niema to wyje i sie zaciera. Wystarczy dbać o pewien stan PB w baku i po problemie, a jak mimo to pompa sie zaciera, to polecam kupić porządną pompe od niemca a nie od ruskich , albo wieśka z garażu 8) Ja nie narzekam na swoją a sekwencje mam juz od 4 mcy. Mam też lanosa na gazie sekw. i też nie ma prblemu, tylko trzeba dotankowywać od czasu do czasu.
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28

Powrót do LPG