[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zalewa na LPG???

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Zalewa na LPG???

Post numer:#1  Postprzez potejtos » 15 lut 2011, o 00:50

Cześć,

mam następujący problem z moją instalką: kiedy przełączam z PB na LPG musze podtrzymać chwilę pedał gazu, bo inaczej auto zgaśnie (niezawsze). Kiedy przełączam z LPG na PB muszę podtrzymać przez chwilę na ok. 2-3tys obr, bo znowu auto zgaśnie. Kiedy już zgaśnie trzeba chwilę (ok. 5-7sek) kręcić z pedałem gazu wciśniętym, żeby auto zapaliło na PB. Zdarza się to również hamując na światłach, kiedy redukując biegi hamując nie zdążę po wyjęciu dwójki dodać gazu, żeby auto nie zgasło. Kiedy przełączam z LPG na PB i pozwolę spaść obrotom poniżej 1500, auto chodzi nierówno, jakby nie na wszystkich cylindrach, chce zgasnąć a wtedy znowu odpala dopiero po chwili. Tak jakby w cylindrach zostawało "trochę" gazu, który nie pozwala na zapalenie mieszanki z PB, trzeba "przedmuchać" cylindry, żeby chodził normalnie na PB. Nie rozumiem o co tutaj chodzi. Czyżby coś z układem zapłonowym?

Dodam, że auto pali sporo, ale nie wiem, czy więcej niż powinno ponieważ jeżdzę po mieście na krótkich trasach, co w zimie również nie jest bez wpływu.

Kiedyś zdarzyło się, że auto zbyt wcześnie przełączyłem na LPG, kiedy silnik był za zimny i auto zgasło, nie dając się ponownie odpalić. Kręciłem aż prawie rozładowałem akumulator. Po 2-3h rozruch z kabli i chodził normalnie na PB.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez seba316i » 15 lut 2011, o 01:16

wyreguluj lpg, u mnie taka impreza + wymiana filterka kosztuje 30zł a moze pomóc jak nie pomoze obstawiam parownik do wymiany. A to że gasnie przy przelaczaniu PB-LPG to jest raczej normalne, w e34 też mi gaśnie jak nie przygazuje. Napisz coś więcej jaka instalacja, jakiej marki, ile lat, ile km za sobą jakieś szczegóły.
seba316i

Post numer:#3  Postprzez potejtos » 15 lut 2011, o 01:28

Gazik byl regulowany na jesieni i bardzo malo jezdzony od tamtej pory.

Instalacja jest na srube, ale ma chyba silniczek krokowy na przewodzie doprowadzajacym LPG do silnika.

Lat ma 7, a ile przejechane, to ona sama tylko wie. Parownik wyglada przy tym "swiezo".
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez seba316i » 15 lut 2011, o 01:49

ja bym spróbował przykręcic gaz tak z 1 obrót sruby i sprawdzić rezultaty. moze powodem takiego krecenia i nie odpalania bedzie czujnik polozenia wału? jaki masz silnik?
seba316i

Post numer:#5  Postprzez wolpen » 16 lut 2011, o 00:21

jak mi gasło przy dojezdzaniu do skrzyzowania i falowały obroty na lpg i pb to ciągło lewe powietrze

co do palenia tez tak mam ze rano jak zimny silnik zapale na pb przełącze na gaz ,krótki odcinek przejade ,zgasze ,i chce zapalic na pb to złapie ,zgasnie i kręce dłuzej bo zaleje go ,dostanie gaz z dolotu i pb naraz, wtedy nie pale juz na pb tylko na gazie,
a jak silnik ciepły i pale na pb zawsze ,jezdze na lpg to przekręce na zapłon poczekam 3-4sek. i pale jest lepiej moze ty spróbuj tak

ja zmieniałem flaki w parowniku moze u ciebie on juz nie domaga
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: e36
Silnik: m50b25

Post numer:#6  Postprzez e30cult » 16 lut 2011, o 15:23

wolpen napisał(a):jak mi gasło przy dojezdzaniu do skrzyzowania i falowały obroty na lpg i pb to ciągło lewe powietrze

lewe albo za dużo po prostu. też mi gasł jak obroty spadały(przy dojeżdżaniu do świeteł np), zwężyłem wlot powietrza i gitara.
e30cult

Post numer:#7  Postprzez wolpen » 16 lut 2011, o 22:43

posprawdzaj własnie dolot czy nie ma tam dziurki lub cos takiego gdzie ciągło by lewe powietrze,masz klape antywybuchową ,mi tam raz ssało na lewo,

takie przytkanie to stary sposób gazowników na takie objawy.a nie muli teraz ci samochodu?
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: e36
Silnik: m50b25

Post numer:#8  Postprzez kamill » 18 lut 2011, o 15:30

parownik ma juz dosc ale wywal krokowy i zostaw tylko srube ustaw na srubie tylko to najprostrze i najlepsze rozwiazanie.
kamill
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez potejtos » 21 kwi 2011, o 21:39

Wracam do tematu.

Krokowy jest tam tylko dla picu, bo idzie od niego przewod do puszki na kielichu, ktora nie jest podlaczona nigdzie dalej. A wtyczka do krokowego, zalana jest od srodka dodatkowo klejem :D

Mowicie, ze parownik mowi dosc?

Dolot jest szczelny - jak zatkam wlot powietrza reka, silnik gasnie.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do LPG