[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Sam przełacza na GAZ a potem wraca na PB

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Sam przełacza na GAZ a potem wraca na PB

Post numer:#1  Postprzez Maly89 » 27 sty 2012, o 14:52

Mam dziwny przypadek moja e30 zaczyna kaprysić mianowicie sama podczas jazdy przełacza się z GAZU na PB i i wiadomo zamula ja podczas tego i po chwili znowu sie sama przełączy na GAZ. Stało mi się tak 2 raz.Teraz pytanie co to może być dodam tylko że instalacje mam z silnikiem krokowym i komputerem podajże 2 typ. Wcześniej miałem wystrzał gazu i poszła przepływka ale już jest nowa i dodatkowo wymienione kable, palec , kopułka , świece.Nie wiem czy to ma związek ale na benzynie bardzo kuleje na zimnym silniku chodzi na okolo 200 obrotów a jak sie zagrzeje to osiąga 900 na wolnych.Jeszcze jedna taka sprawa kiedy przełaczam z gazu na benzyne musze przegazować na okolo 3000 i potrzymac kilka sekund z 5 żeby odrazu nie zgasł na PB.

Proszę o pomoc.:)
Maly89

Post numer:#2  Postprzez potejtos » 27 sty 2012, o 15:44

Mialem to samo, jesli chodzi o to, ze po przelaczeniu LPG => PB trzeba bylo trzymac na obrotach przez kilka sekund, bo inaczej gasla i trzeba bylo chwile pokrecic, zeby zapalila.

Mowiac szczerze, nie doszedlem do tego, co tam bylo nie tak, bo zrobilem swapa i wywalilem instalacje, ale domyslam sie, ze moze to byc parownik. Podejrzewam, ze chwile po przelaczeniu zawor jest jeszcze otwarty i podaje LPG + PB.

Jesli chodzi o samoczynne przelaczanie sie, to moze przelacznik? Dodam, ze u mnie bylo tak samo.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez buhaaq » 27 sty 2012, o 15:59

Sprawdź kabelek przy cewce.
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Maly89 » 27 sty 2012, o 16:04

buhaaq napisał(a):Sprawdź kabelek przy cewce.

Dobry pomysł ogólnie posprawdzam i jak coś zaizoluje kable bo przy aku mam zaśniedziałe strasznie kable.
Maly89

Post numer:#5  Postprzez marekdor » 14 mar 2012, o 16:12

Dołącze się do problemu, bo mam podobny. W instalacji BRC mam tak że po przekroczeniu ok 2k rpm zapala się pomarańczowa lampka która zwykle poprzedzała pojawienie się żółtej - przeskoczenie na LPG, po czym znów wraca czerwona - benzyna. Ręcznie mogę wymusić LPG na którym pracuje ok, ale sam automatyczny tryb szwankuje. Co może być powodem ?
marekdor

Post numer:#6  Postprzez Maly89 » 14 mar 2012, o 18:18

Może ktoś pomoże mianowicie przypuszczam padniętą sondę. I chciałbym ją zmierzyć żeby mieć pewność ale nie wiem jak podpiąć miernik żeby można było to uczynić. Dodam że moja sonda ma 3 piny silnik to m10b18. Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic co by mi pomogło.
Ogólnie problem polega na tym iż na zimnym silniku strasznie kuleje faluje nie ma obrotów jałowych wymienione zostało już: krokowiec , cały aparat zapłonowy. Na ciepłym silniku auto chodzi dobrze na benzynie czasami przyfaluję jak schodzi z wyższych obrotów ale generalnie ma obroty jałowe około 900. Natomiast na gazie auto chodzi super w każdym zakresie obrotów.
Maly89

Post numer:#7  Postprzez Selected » 14 mar 2012, o 18:36

Maly89 napisał(a): Dodam że moja sonda ma 3 piny silnik to m10b18

Dwa białe przewody i jeden czarny. Białe to grzałki, a czarny sygnał. miernik podłącz pod czarny przewód plusem i minus pod masę gdziekolwiek.

Z tego co wiem, takie przełączanie miedzy gazem i benzynom kilkukrotne to wina centralki gazu.
Selected
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: -------
Silnik: M30b35
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Maly89 » 14 mar 2012, o 19:25

Selected napisał(a):
Maly89 napisał(a): Dodam że moja sonda ma 3 piny silnik to m10b18

Dwa białe przewody i jeden czarny. Białe to grzałki, a czarny sygnał. miernik podłącz pod czarny przewód plusem i minus pod masę gdziekolwiek.

Z tego co wiem, takie przełączanie miedzy gazem i benzynom kilkukrotne to wina centralki gazu.

dzięki wielkie z tym przełączeniem gazu to jeszcze wyczyszczę klemy od aku i pozabezpieczam taśma izolacyjna kable od gazu może to coś pomoże. Teraz w ramach wolnego czasu walczę cały czas z tymi obrotami. Jak sonda okaże się dobra to już moje pomysły zostaną wyczerpane. Mam nadzieje że to sonda robi takie zamieszanie. A jeżeli nie to chętnie wybiorę się do dobrego magika od tych spraw. Jeżeli ktoś takiego posiada to proszę o adres najlepiej okolice Jaworzna, Katowic.

[ Dodano: 28-03-2012, 14:07 ]
problem przełaczania się na z gazu na PB rozwiązany wyciągłem aku i wyczyściłem klemry i wszystkie styki oraz poizolowałem kable i problem znikł. Zostaje jeszcze sprawa tych falujących obrotów.

[ Dodano: 22-05-2012, 15:10 ]
problem z obrotami rozwiązany. Czasami najprostrze rzeczy okazują się najlepsze. Mianowicie koło krokowca w m10 jest 3 wyjście z takim jakby gwizdkiem z regulacją gdy go otworze obroty wracają do normy więc zostawiłem otwarty nie mam już żadnych problemów z obrotami. Zarówno na PB jak i na LPG. A na PB na zimnym silniku wręcz się nie dało jeździć auto nie miało mocy nie miało obrotów przygasało itp. Teraz jest idealnie wrecz.
Maly89

Powrót do LPG