[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana wtryskiwaczy LPG.

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Wymiana wtryskiwaczy LPG.

Post numer:#1  Postprzez potejtos » 18 cze 2012, o 12:08

Cześć.

Zastanawiam się, nad wymianą/regeneracją swojej listwy wtryskowej od LPG. Instalacja do STAG 4, wtryski Valtek. Generalnie wtryski stukają (prawdopodobnie elektromagnesy, więc nie wiem, czy regeneracja coś tu pomoże), autko szarpie przy jeździe ze stałą prędkością na niskich obrotach.

Biorę pod uwagę dwie opcje:
- regeneracja przez wymianę tłoczków we wtryskach,
- wymiana listwy na inną.

Z tego, co się orientuję to w pierwszym przypadku (regeneracja) potrzebna będzie również kalibracja listwy, czego samemu się nie zrobi.

W drugim przypadku można kupić nową, fabrycznie skalibrowaną listwę. Tutaj pytanie, czy w tym przypadku wystarczy ją po prostu podmienić i wszystko będzie hulać, czy wymagane są jakieś dodatkowe czynności :) co w tym przypadku będzie dodatkowo potrzebne?

Z góry dzięki za pomoc.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez kamil7s » 18 cze 2012, o 22:30

Możesz kupić valteka listwę skalibrowaną nie ma z tym najmniejszego problemu. Jednak ja polecę inne rozwiązanie, listwę reg fast. Odłączasz starą podłączasz nową. W programie jednak trzeba zmienić ustawienie na reg, dosłownie 2 minuty roboty, ewentualnie jakaś mała poprawka jeśli chodzi o mapę. Jazda zupełnie inna. Przy okazji wymień sobie filtr fazy lotnej na poliestrowy, myślę że jak będziesz dbał to na nowej listwie zrobisz z 50-60kkm.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez potejtos » 18 cze 2012, o 22:46

A orientujesz sie, czy podlaczenie wtryskow jest zawsze takie samo? Mam tu na mysli: doprowadzenie LPG, wyprowadzenie do kolektora, wtyczki od wiazki?

REG jest mocno polecane ostatnio, chociaz troche drozsze niz Valtek, ale jesli ma sie odwdzieczyc trwaloscia, niezawodnoscia i auto bedzie lepiej jechalo to warto zainwestowac 100pln wiecej.

U mnie jest chyba STAG 4, ktore jest wersja ktora byla oferowana przez 300 i 200. Jak sprawdzic, ktore listwy sa obslugiwane przez ta instalacje.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez kamil7s » 19 cze 2012, o 00:18

Słuchaj reg jest z valtekiem plug&play. Wąż doprowadzający jeśli stary wymień cały jeśli w miarę obetnij samą końcówkę którą ściska opaska i dopiero zaciskaj. Wężyki od kolektora pasują, i ogólnie wszytsko musi pasować. W programie tzreba zmienić. Stroiłem ostatnio e36 m43b18 na regach, i w programie jest taki wtryskiwacz jak REG. Chciałbym wiedzieć jaki masz reduktor i jak instalacja wygląda może przy okazji coś poprawisz, bo zazwyczaj jeśli są valteki to jest i alaska i popaprana instalacja.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez potejtos » 19 cze 2012, o 09:29

Ok. Wielkie dzięki za pomoc.

Nie wiem jaki mam reduktor niestety. Nie widziałem tam też żadnych napisów.

Generalnie kompa od LPG mam wsadzonego chyba gdzieś na podszybiu, za akumulatorem, na reduktor jest zaraz obok chłodnicy. Dokładnie pomiędzy chłodnicą, a prawą lampą (po stronie pasażera). Mam jakoś dziwnie poprowadzone węże do chłodzenia do reduktora, bo lecą górą, bo obudowie wiatraka i dalej do trójnika koło pompy hamulcowej. Znajomy gazownik polecił mi, żeby ubrać te przewody w peszle. Raz, że nie będą się przecierały o siebie, a dwa że będą miały cieplej :)

Porobię fotki, tylko powiedz co dokładnie chciałbyś na nich zobaczyć. Które miejsca.

Acha. Śmierdzi mi coś gazem, ostatnio była robiona góra silnika: głowica, uszczelka, wałek, dźwigienki od M43, pasek. Uszczelki kolektorów są nowe, zarówno dolot jak i wydech.

[ Dodano: 19-06-2012, 09:40 ]
Powiedz mi jeszcze:

- czy listwa którą muszę kupić musi być na 3 Ohm (ewentualnie jak to sprawdzić),
- czym różni się model z niebieskimi, a czarnymi cewkami,
- czy listwy z allegro są już skalibrowane, czy kalibruje się to do konkretnego auta?

[ Dodano: 19-06-2012, 09:45 ]
- czym rozni sie listwa z plastikowa, od metalowej obudowy? czy ma to jakiekolwiek znaczenie?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kamil7s » 19 cze 2012, o 14:36

Regi mają 3 Ohm. Trzeba zmienić w programie. Opcja jest.
Reduktor masz założony najbardziej ch*jowo jak się da. Ja mam np pod filtrem powietrza, wkładają też pod gumę przepływomierza. Jeden plus nie widać drugi przewody chłodzenia mają bliżej, ogrzewanie lepsze i jeszcze inne takie.
Valtek skalibrowany jest praktycznie do wszystkich aut. Chodzi o skok tłoczka w środku, żeby wszystkie 4 miały taką samą wartość. Np 0,5mm. Regi są trwalsze. Nie ma znaczenia czy czarne czy niebieskie. Metalowe wiadomo są solidniejsze. No i one mają 3Ohm. Listwa którą kupisz nie musi mieć jednak tyle.

Zrób zdjęcia z góry silnika, reduktora i jak jest kolektor nawiercony w sensie gdzie są wkrętki. Może być na pw. Komputer mnie nie interesuje bo jest dobry a jego ułożenie nie ma znaczenia.

Generalnie tak: Wyciagasz valteka wkładasz niebieskiego rega i działa. Praktycznie jeszcze będę ci tłumaczył jak się zdecydujesz.

Ten znajomy gazownik to sekwencjami się zajmuje czy niezbyt?
Ostatnio edytowano 19 cze 2012, o 19:29 przez kamil7s, łącznie edytowano 2 razy
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez potejtos » 19 cze 2012, o 14:41

Dobra, to porobię fotki po pracy i pewnie jutro wrzucę, bo w domu mam tylko net w komórce.

A REG też jak kupię, to będą skalibrowane?

Czyli potrzebuję jeszcze kabel do podłączenia się laptopem.

[ Dodano: 19-06-2012, 14:43 ]
Program podobno można pobrać ze strony STAG'a.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez kamil7s » 19 cze 2012, o 19:36

Tak program ze strony staga, wersja 6.. coś. Ja za kabel płaciłem 80zł ale wiesz ja robie co jakiś czas poprawki komuś czy sobie itp ;)
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez potejtos » 19 cze 2012, o 21:48

A powiedz mi, czy te REG trzeba kalibrować?

Widziałem na allegro kable po 30pln, wystarczy?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez kamil7s » 20 cze 2012, o 11:07

Regów nie trzeba kalibrować, zakładasz jeździsz kilkadziesiąt tysiecy i wyrzucasz. Nie wiem jak z tym kabelkiem. Daj jakiś link, czy nr aukcji.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez potejtos » 20 cze 2012, o 11:44

Wysłałem Ci linki do kabli z allegro, na priv, żeby nie dostać ostrzeżenia :)

Wrzuce zaraz fotki instalki na jakiś serwer.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez kamil7s » 21 cze 2012, o 01:09

Wydaje mi się że reduktor to arctic czyli też nic specjalnego. Mimo wszystko, wymień listwę, filtr gazu od reduktora do listwy, i w reduktorze. Podłaczysz laptopa, skalibrujesz , zbierzesz mapę benzyny, później będziesz dobierał gazu. Damy rade. Koszt filterków, to będzie jakieś 20zł oba. Dobrze byłoby dorwać listwę i filterki od tego samego dostawcy czyli raz za przesyłkę.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez potejtos » 21 cze 2012, o 08:58

Kupie wszystko na miejscu, prawie pod domem: listwe, kabel, filterki. Mam nadzieje, ze zmieszcze sie w 250pln. A i tester szczelnosci, bo mi cos gazem smierdzi. Nie wiem, czy nie z reduktora wlasnie :(
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez kamil7s » 21 cze 2012, o 10:25

Jeśli przewód od reduktora do listwy masz sparciały, albo "spocony" to też moze być przyczyna. Zauważyłem że semperit wypuscił jakąś nietypową partię która raz jest ok, a raz nie można dotknąć bo się klei i śmierdzi gazem z zewnętrznej strony.

Tester kup, podstawowe narzędzie. Taki w sprayu dla siebie będzie ok.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez potejtos » 22 cze 2012, o 08:35

Sprzedawca, od ktorego chce kupic listwe, stwierdzil, ze w Valtekach sa zupelnie inne dysze w kolektorze niz te, ktore sa w REGach, w zwiazku z tym podobno trzeba je wymienic i dodatkowo rozwiercic na wymiar dostosowany do pojemnosci silnika.

Prawda to?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do LPG