[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

pomocy, strza?y i brak mocy E30 M40B16

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

pomocy, strzały i brak mocy E30 M40B16

Post numer:#1  Postprzez Barte » 24 lis 2012, o 17:30

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8Rg0RX8arCM&feature=youtu.be[/youtube]

W momentach gdy dochodzi do 400-1000 obrotów mam pedał w podłodze- zero reakcji, nie wiem czemu się dusi... strzela...

Silnik chodził "dobrze" do czasu gdy: zrobiłem regenerację reduktora gazu (filmik jest zrobiony na benzynie (butla lpg zakręcona), paliwo już się pomału kończyło - zaczynała mrygać rezerwa, więc zalałem. Niestety nie pomogło. Pompe miałem chińczyka, ale zmieniłem na bosha, bez skutku. Potem pomyślałem że filtr paliwa zarypany, więc wymieniłem (stary był chyba jeszcze fabryczny).

Dwa tygodnie przed tym wymieniłem cały układ zapłonowy, świeczki wsadziłem NGK jedno elektrodowe.

Proszę o pomoc, bo już mi się pomysły wyczerpały
Barte

Post numer:#2  Postprzez Icek » 24 lis 2012, o 18:52

Sprawdz w jakiej kondycji jest przeplywomierz, najlepsza opcja jest podmianka i jakiej generacji masz gaz ? nie zaobserwowales cofniecia sie gazu ?
Icek

Post numer:#3  Postprzez malchan » 24 lis 2012, o 19:08

opcji jest sporo.
wtryski sie skonczyły,wałek jest wytarty, nieszczelny dolot, uszkodzona przepływka,uszkodzony komp
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 24 lis 2012, o 23:22

Ten silnik chodzi jak sieczkarnia. Jak w środku słychać już tak walenie dźwigienek (nie wiadomo czy panewek), to już kaplica silnika.
Barte napisał(a):Silnik chodził "dobrze" do czasu gdy: zrobiłem regenerację reduktora gazu

Sama regeneracja nie powinna mieć wpływu na benzynę, co najwyżej na gaz. Strzału nie miałeś na gazie? Wygląda na przepływomierz albo jakaś nieszczelność, ale strzały na benzynie to już tak jakby rozrząd był przestawiony. Ja bym sprawdził ustawienie rozrządu.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez oscar43 » 25 lis 2012, o 21:10

A na gazie tez tak chodzi czy tylko na paliwie?
oscar43
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Barte » 25 lis 2012, o 21:18

Zastanawia mnie czemu temat został przeniesiony do lpg... skoro mowa o benzynie, tylko napisałem co robiłem wcześniej. LPG tymczasowo niesprawne z powodu uszkodzonego przewodu gazu. Czy to wszystko może być powodem braku jednej pastylki? Bo znalazłem ją w misce ;/
Barte

Post numer:#7  Postprzez Icek » 25 lis 2012, o 21:35

Co masz na mysli mowiac pastylka?
Icek

Post numer:#8  Postprzez malchan » 25 lis 2012, o 22:28

szykuje sie remont silnika lub zmiana
malchan
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Barte » 25 lis 2012, o 22:52

Chodzi mi o tą pastylkę pod dźwigienką. Wkładać dźwigienki z M43 i dorabiane pastylki?
Barte

Post numer:#10  Postprzez Waski » 25 lis 2012, o 23:17

najpierw to cza by zobaczyć czy więcej tych pastylek ci nie uciekło potem zacznij szukać uszkodzeń spowodowanych ich brakiem :D a na końcu ocen czy nie taniej wyjdzie wymienić słupek :D
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez pawels5 » 26 lis 2012, o 00:44

Zdejmij dekiel i policz ile zostało pastylek. Po kulturze pracy silnika słychać, że dźwigienki to napieprzają o wałek i latają luźno.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez Barte » 30 lis 2012, o 15:54

Znalazłem chwilę czasu i zdjąłem pokrywę, okazało się, że wszystkie pastylki są na swoim miejscu. Przewód, który idzie do pokrywy (chyba odpowietrzający) był zawalony czymś kremowym, było tego całkiem sporo i był pęknięty przy samej pokrywie. Jak jest całkowicie zimny silnik to chodzi dobrze, lecz po minucie zaczyna wariować. Jakieś wnioski? Silnik zrobi za pół roku wypad i wleci M50, lecz do tego czasu chcę mieć czym jeździć. Przypominam, że wszystko się dzieje na benzynie! Gaz mam tymczasowo nie sprawny.
Barte

Post numer:#13  Postprzez wojtaq » 30 lis 2012, o 18:32

kremowe jest masło
przewód to odma , musi być szczelna bo może być tam lewe powietrze i już będą problemy
odma musi być drożna czyli trzeba usunąć cały syf z niej
masło bierze się z krótkich dystansów na zimnym silniku albo przez padnięty motor
jeśli nie ma masła w oleju lub płynie to spoko
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#14  Postprzez Barte » 2 gru 2012, o 19:30

A co powiecie na uszkodzony czujnik temperatury silnika? Możliwe, żeby taki był efekt?
Barte

Post numer:#15  Postprzez Icek » 2 gru 2012, o 20:35

U mnie przy padnietym czujniku objawy byly takie ze na zimnym trzymal 1500 i takie az do pory kiedy sie nagrzewal czyli pion i trzymal 1000 i co jakis czas pyrkal, przerywal w pewien sposob, po zmierzeniu analizatorem lambda byla po za zakresem, ale nie falowal nie cykal tak jak u ciebie
Icek

Następna strona

Powrót do LPG