[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

napinacz łańcucha

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

napinacz łańcucha

Post numer:#1  Postprzez Globi » 7 wrz 2007, o 21:40

Witam jak juz wiecie mam tego iS'a i i jak tez coi nie którzy wiedzą trzeba tam troche pomajsterkować ( wiem ze kilka osób z forum tez ma iS ) wiec chciałem trochę sie dowiedzieć na temat takiej rzeczy jaką jest napinacz łańcucha czy mogę go sam wymienić czy dużo roboty i co jeszcze dokupić żeby było wszystko chyba uszczelki sa dwie jak sie nie mylę ?

Wymieniam z powodu takiego ze na zimnym trochę głośno chodzi nie tak jak disel ale trochę słychać na rozgrzanym jest ok wszystko pięknie a autkiem zamierzam trochę pośmigać.
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 7 wrz 2007, o 22:18

a w jakim stanie masz rozrzad
czy wymiana zamego napinacza rozwiaze problem nie wiem ale ja czy takiej robocie bym azjrzal do rozrzadu i sprawdzil jak wygladaja kola i lancuch no i oczywiscie slizgi
a samemu bym tego nie robil bo bardzo latwo uszkodzic glowice i potem jest od groma problemu
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez wrona » 7 wrz 2007, o 23:06

sam napinacz jest elementem hydraulicznym jego wymiana nie wiąże sie z żadnym zagrożeniem dla glowicy wymiana trwa max 10 min i używa się do tego jednego klucza o ile dobrze pamiętam 17 wykręcasz jeden i szybciutko wkręcasz drugi, po wymianie kilka sekund na pracującym silniku łańcuch bedzie hałasował póżniej się uspokoi (jeżeli rozrząd masz w dobrym stanie to wymiana napinacza pomoże jezeli rozrząd jest juz lipa niestety nie ale zaryzykowac warto zawsze i tak przy wymianie kompletu napinacz trzeba wymienic :mrgreen: )

pozdrawiam wrona
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Iro » 7 wrz 2007, o 23:17

wrona znasz sie na lncuchach :cool2:
to samo w M10 :exc:
ps.
A propo ladne felgi masz w swoim, w moim tez z takim rantem byly 16'',ale poszly :cry:
Iro

Post numer:#5  Postprzez wrona » 7 wrz 2007, o 23:27

w łańcuchach siedzę od 6 roku życia (pierwszy rower :mrgreen: ) a za felgi dziex :D
Obrazek
wrona
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 7 wrz 2007, o 23:46

wrona napisał(a):sam napinacz jest elementem hydraulicznym jego wymiana nie wiąże sie z żadnym zagrożeniem dla glowicy

no nie wiem czesto bywa ze podczas odkrecania/dokrecania ulamuje sie kawalek "tulejki" w ktora wkreca sie srube mocujaca napinacz
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#7  Postprzez wrona » 8 wrz 2007, o 00:01

strzelba napisał(a):
wrona napisał(a):sam napinacz jest elementem hydraulicznym jego wymiana nie wiąże sie z żadnym zagrożeniem dla glowicy

no nie wiem czesto bywa ze podczas odkrecania/dokrecania ulamuje sie kawalek "tulejki" w ktora wkreca sie srube mocujaca napinacz

szczerze powiedziawszy nie słyszałem o takim przypadku co nie znaczy ze go wykluczam :idea: robiłem to juz kilka razy w swoim i nie tylko silniczku i nie stwierdziłem jakichś wilkich trudnosci........
pozdrawiam wrona
Obrazek
wrona
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Globi » 8 wrz 2007, o 00:57

no to bardzo mi pomogło bo jak mówiłem nie ma tragedii poprostu na zimnym z deczka hałasuje ale to chwile później jest ok chce to zrobić żeby mieć z głowy bo autem chwile pośmigam a uszczelki jakieś potrzeba bo coś tam koleś od którego kupiłem mówił ze cos tam sie poci wole wymienić co sie da aby było dobrze i bezproblemowo
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 8 wrz 2007, o 12:42

Globi napisał(a):Wymieniam z powodu takiego ze na zimnym trochę głośno chodzi nie tak jak disel ale trochę słychać na rozgrzanym jest ok wszystko pięknie a autkiem zamierzam trochę pośmigać.

Jesli tylko na zimnym silniku slychac lancuch to tragedii nie ma i niczego bym nie wymienial.

[ Dodano: 08-09-2007, 12:44 ]
wrona napisał(a):szczerze powiedziawszy nie słyszałem o takim przypadku

No niestety mi sie ta tulejka ulamala, gdyz napinacz byl za mocno dokrecony przez jakiegos :cen:. Pozniej byla proba szeszlifowania tej tulejki, pozniej spawania, a na koncu wymienilem silnik :mrgreen:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez pepes » 11 wrz 2007, o 08:50

Jak mi rozrząd hałasował, to się po rozbiórce okazało, że głowica była pęknięta, a łańcuch rozrządu obijał się w obudowie. W końcu wymieniłem silnik. Ale mam do sprzedania nowy łańcuch i nowy napinacz do is-a.
pepes

Post numer:#11  Postprzez bmwm » 11 wrz 2007, o 11:19

hej
ustaliles e na pewno halasuje rozrzad?
jak sytuacja np z popychaczami
bmwm

Powrót do Mechanika & Części