[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

moja bmka drży.pomocy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

moja bmka drży.pomocy

Post numer:#1  Postprzez łukasz421 » 12 wrz 2007, o 11:53

przy jezdzie na 5 biegu mniej niz 80 i gwałtowne wcisnięcie gazu powoduje drgania całej budy. po pewnym czasie zaczeło to dziac się i na niższych biegach. pomózcie Obrazek
łukasz421

Post numer:#2  Postprzez Fasola_Gdańsk » 12 wrz 2007, o 11:54

byc moze poduszka pod silnikiem/skrzynia??

jeszcze podpora walu do sprawdzenia
Fasola_Gdańsk

Post numer:#3  Postprzez pepes » 12 wrz 2007, o 15:47

Sprawdź czy masz wyważone koła, czy siedzą centralnie na piastach. Jak mi drżała cała buda to się okazało że felgi zamontowane z tyłu miały za dużą średnicę otworu centrującego i koła wpadały przy pewnych prędkościach w drgania mimośrodowe, co się przenosiło na wał => silnik => budę.
pepes

Post numer:#4  Postprzez łukasz421 » 13 wrz 2007, o 10:52

to musi byc cos innegi.to jest tak jakby silnik miał za wolne obroty, ale w innych tak nie jest.cos jest zepsute rozwazam wiele mizliwosci-nie wywwzony wał lub cos ze skrzynią :roll:
łukasz421

Post numer:#5  Postprzez Jacek » 13 wrz 2007, o 12:35

może poduchy tylnej belki...
Jacek

Post numer:#6  Postprzez abrover » 13 wrz 2007, o 15:23

Nie wyważony wał drżał by Ci ZAWSZE odczuwalnie między prędkościami licznikowymi 60-85. Niezależnie czy zwalniasz, przyśpieszasz, czy jedziesz z wyłączonym silnikiem. Wiem, bo sam tak mam. Muszę wyważyć. Wiecie może ile to kosztuje?
abrover

Post numer:#7  Postprzez RadarPoz » 13 wrz 2007, o 19:35

Moja też drżała....a teraz wał łupie mi w podłogę przy każdym dodaniu gazu :(

łukasz421 - to na 90 proc. podpora wału- w moim przypadku luzy rozwaliły mi też łącznik skrzynia- wał(który wymieniałem jakies 5K km temu). Objawy były takie, że najpierw coś zaczęlo jakby "szurać"- zgodnie z obrotami wału, przy większych prędkościach niż 40 km/h już nie było słyszalne. Potem zaczęły się te drżenia- zwłaszcza na dwójce powyżej 3 tyś. Na koniec zaczęlo drżeć, łupać i już cała buda lata od tych drgań. Muszę to zrobić jak najszybciej bo nie da rady jeździć...
RadarPoz

Post numer:#8  Postprzez ubott » 13 wrz 2007, o 20:31

Jacek napisał(a):może poduchy tylnej belki...

albo nakryj samochod kolderka, moze mu po prostu zimno...
ubott

Re: moja bmka drży.pomocy

Post numer:#9  Postprzez Chalski » 14 wrz 2007, o 09:42

łukasz421 napisał(a):przy jezdzie na 5 biegu mniej niz 80 i gwałtowne wcisnięcie gazu powoduje drgania całej budy. po pewnym czasie zaczeło to dziac się i na niższych biegach. pomózcie

80 km/h i 5-ty bieg - mi tam się wydaje że to troche za wysoki bieg i za niskie obroty silnika - stąd drgania - można tak załatywić układ korbowo-tłokowy a także skrzynie i wał napędowy.

Zmienić styl jazdy i sprawdzić wał, podpore i łączniki gumowe.
Chalski

Re: moja bmka drży.pomocy

Post numer:#10  Postprzez abrover » 14 wrz 2007, o 10:10

Chalski napisał(a):
łukasz421 napisał(a):przy jezdzie na 5 biegu mniej niz 80 i gwałtowne wcisnięcie gazu powoduje drgania całej budy. po pewnym czasie zaczeło to dziac się i na niższych biegach. pomózcie

80 km/h i 5-ty bieg - mi tam się wydaje że to troche za wysoki bieg i za niskie obroty silnika - stąd drgania - można tak załatywić układ korbowo-tłokowy a także skrzynie i wał napędowy.

Zmienić styl jazdy i sprawdzić wał, podpore i łączniki gumowe.

Na piątce 80 można spokojnie jeździć, co prawda nie powinno się przyśpieszać z 80 na piątce, ale jeździć tylko utrzymując prędkość można po prostej drodze. Choć zdrowy nawet przy 80 na piątce nie ma prawa drgać czy telepać, w końcu ma już nieco ponad 2000 obr/min czyli już użyteczne obroty (w E30 poniżej 2000 obr/min można jeździć tylko na jedynce :police: )

Ja przechodzę ten temat, choć może troche inny bo drga buda ZAWSZE przy 70-80 NIEZALEŻNIE od biegu, obrotów, przyśpieszania zwalniania itp. Na kierownicy tego nie czuję, jedynie wibracje budy.

Ja mam na 100% wał do wyważenia, bo wymieniałem podporę i nic nie dało! Ale na razie nie mam ani czasu ani ochoty żeby to robić bo można z tym jeździć, trzeba tylko albo jechać do 60 albo powyżej 80 :mrgreen:
abrover

Post numer:#11  Postprzez Adams » 14 wrz 2007, o 11:09

Znajomy miał podobny problem po wymianie sprzęgła, bo mechanik założył używany docisk i właśnie z nim coś było nie tak. A autem czepało zdrowo ale nie pamietam w jakim zakresie i nie znam płenty.
Adams

Post numer:#12  Postprzez p0lek » 18 wrz 2007, o 16:20

Ja mam to samo w mojej BMce. Pytałem mechanika - powiedział, że po prostu przy 2000 obrotów buda wpada w rezonans od silnika. Wystarczy cały czas trzymać obroty powyżej 2000.
p0lek

Post numer:#13  Postprzez Ostyn » 18 wrz 2007, o 16:56

p0lek napisał(a):Ja mam to samo w mojej BMce. Pytałem mechanika - powiedział, że po prostu przy 2000 obrotów buda wpada w rezonans od silnika. Wystarczy cały czas trzymać obroty powyżej 2000.

Gratuluje mechanika :mad2:

Kiedyś odstawiłem druciarstwo w trakcie mocowania wydechu..... przy 140km/h buda tak drżała, że aż uszy bolały....
Ostyn

Post numer:#14  Postprzez Poler » 18 wrz 2007, o 18:06

Niestraszcie chłopaka stary musisz poprostu wyważy koła i to wszystko wywazenie 4 kółek jakies 40 zł tez tak mnialem i wywazylem i jest git
Poler

Powrót do Mechanika & Części