[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problemy z sondą lambda

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Problemy z sondą lambda

Post numer:#1  Postprzez agaE-30 » 9 wrz 2007, o 00:05

mam taki problem wysiadają ni sondy i nie mam pojęcia czym to może być spowodowane :cry: :?: . słyszałam że przyczyną może być wydech. od początku do końca jest wstawiony wydech firmy super-sprint i podobno cały czas leci na nią ogień... tak wygląda moja ostatnia :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:
Obrazek
TO JEST ORGINALNA BOSCHA podróba się wygięła, niestety zdjęcia nie posiadam
agaE-30

Post numer:#2  Postprzez davidzior » 9 wrz 2007, o 01:50

skoro leci na nią ogień to myślę że sobie sama odpowiedziałaś na to pytanie :wink:
davidzior

Post numer:#3  Postprzez ZTJ » 9 wrz 2007, o 12:25

Ladne tipsy :mrgreen:. A tak na powaznie- albo sprobuj zainstalowac inna sonde (np. NGK), ktora moze dluzej bedzie znosic warunki panujace w twoim wydechu, albo zamontuj ja troche dalej od kolektora wylotowego, albo zmien wydech :P.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Arczi e30 » 9 wrz 2007, o 12:29

dla mnie to dziwne, a co jej przeszkadza ogien, przeciez to normalne ze on tworzy sie na poczatku układu wydechowego, w przypadku pustego tłumika, czy jak inni go zwą sportowego jest poprostu zauważalny z tyłu auta ..

Nie szukałbym przyczyny tutaj .. a jak one sie psuja byłaś gdzies na diagnostyce takiej uszkodzonej sondy?
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez agaE-30 » 9 wrz 2007, o 20:57

w tej chwili mam założoną oryginalną sondę od bentleya jest prawie nowa i auto miało turbo(podobno ma to jakieś znaczenie i wytrzymuje wyższe temp) więc może trochę pochodzi :roll:

[ Dodano: 09-09-2007, 21:01 ]
Arczi e30 napisał(a):dla mnie to dziwne, a co jej przeszkadza ogien, przeciez to normalne ze on tworzy sie na poczatku układu wydechowego, w przypadku pustego tłumika, czy jak inni go zwą sportowego jest poprostu zauważalny z tyłu auta ..

Nie szukałbym przyczyny tutaj .. a jak one sie psuja byłaś gdzies na diagnostyce takiej uszkodzonej sondy?

nie nie byłam ale chyba nie mam wyjcia i muszę się wybrać
agaE-30

Post numer:#6  Postprzez eater » 12 wrz 2007, o 08:21

Hmm.. a może uszkodzenie sondy jest efektem oleju w spalinach? Ile oleju zjada Ci silnik?

Może pierścienie albo uszczelniacze zaworów puszczają już trochę i to ten olej załatwia sondy?
eater

Post numer:#7  Postprzez agaE-30 » 12 wrz 2007, o 22:52

no właśnie oleju raczej nie bierze tzn tyle co inne bmki podobno każda nawet nowa spala śladowe ilości. od wymiany do wyniany nic nie dolewam a nie schodzi nawet do połowy
agaE-30

Post numer:#8  Postprzez Globi » 12 wrz 2007, o 23:15

a masz katalizator ? jak go nie ma to może za szybko spaliny uciekają i sonda wariuje bo komputer źle odczytuje dawkę paliwa i co za tym idzie zwiększa ją i to też może być przyczyną ciągłej awarii tego elementu
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez davidzior » 12 wrz 2007, o 23:27

ale sondę masz przed katalizatorem, a nie w nim ani za, wiec prędkośc spalin z katem czy bez jest taka sama.
davidzior

Post numer:#10  Postprzez Globi » 13 wrz 2007, o 00:36

koleś w calibrze tak miał miał strumienice i tez ma sonde przed i cały czas coś było nie tak az wstawił katalizator jakiś uniwersalny i wszystko wróciło do normy odpowiedziałem na temat bo wiem ze taka sytuacja miała miejsce i były podobne objawy tak przynajmniej koleś co zakładał katalizator mówił ze coś takiego mogło powodować ciągłą awaryjność sondy
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez agaE-30 » 13 wrz 2007, o 10:40

z tego co wiem to w oplach sonda jest za katalizatorem a w e30 przed więc to chyba nie ma wpływu

[ Dodano: 13-09-2007, 10:45 ]
ale chyba to sprawdzę
agaE-30

Post numer:#12  Postprzez Norbi » 13 wrz 2007, o 11:19

A jakie sa objawy jak sonda zaczyna padac?

U mnie swiece sa cały czas czarne i nie wiem czy to nie od sondy czasami bo przepływke juz wymienilem ale okazalo sie ze to nie jest przyczyna. Swiece sa NGK nowe.

I mysle czy czasem to nie sonda.

A moze dlatego ze uato bylo z katalizatorem którego wywaliłem?

Jakies pomysły?
Norbi

Post numer:#13  Postprzez agaE-30 » 14 wrz 2007, o 20:13

Norbi napisał(a):U mnie swiece sa cały czas czarne i nie wiem czy to nie od sondy czasami bo przepływke juz wymienilem ale okazalo sie ze to nie jest przyczyna

to może byc sonda, ona może pracować w nie pełnym zakresie parametrów

[ Dodano: 14-09-2007, 20:14 ]
jak całkiem padnie to obroty zaczną falować i straci na mocy
agaE-30

Post numer:#14  Postprzez Norbi » 21 wrz 2007, o 10:13

Jakie znaczenie moze miec fakt ze sonda pobiera dane tylko z 3 cylindrów. Mam barany i sonda jest wpieta przy łaczeniu sie 3 rur w jedną.

Druga kwestia, jak dziurawy tłumik wpływa na prace sondy jesli dziura jest niedaleko sondy ( 10-15cm).

Dodam ze mam wrazenie ze samochód nei ma góry tzn powyzej 4500obrotów moment spada.
Norbi

Powrót do Mechanika & Części