[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Drga wskazówka od temperatury.

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Drga wskazówka od temperatury.

Post numer:#1  Postprzez piotreek e-30 » 12 wrz 2007, o 20:31

Witam. Mam taki problem. Gdy silnik sie nagrzeje do połowy wskażnika wskazówka drży tzn. macha sie w lewo i prawo o 1-2mm. Ostatnio zaczęła też zbliżać sie do 3 kreski. Dwa miesiące temu wymieniane: uszczelka pod głowicą, nowy płyn chłodniczy, nowy termostat, nowe wisko, nowa pompa wody. Co może być przyczyną drgania wskazówki? Przez dwa miesiące nic sie nie działo. Temp była na połowie cały czas. Silnik M10.
piotreek e-30

Post numer:#2  Postprzez Adrian » 12 wrz 2007, o 20:32

Zacząłbym od sprawdzenia samego wskaźnika temp.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez piotreek e-30 » 12 wrz 2007, o 21:32

Jak sprawdzić wskaźnik? Da rade jakoś? Czy trzeba po prostu podmienić z innym i zobaczyć?
piotreek e-30

Post numer:#4  Postprzez Adrian » 12 wrz 2007, o 22:13

No najlepiej podmienić z kimś na chwile
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20

Post numer:#5  Postprzez agaE-30 » 12 wrz 2007, o 23:05

może poprostu bateryjka(do podtrzymania pamięci wymiany oleju) w zegarach siadła ja mam to samo tylko nikomu się nie chce mi tego wymienić.
agaE-30

Post numer:#6  Postprzez Globi » 12 wrz 2007, o 23:11

dziwna sprawa też tak kiedyś miałem wymieniłem czujnik temperatury i problem znikł też miałem M10 sprawdź kostkę na początku może coś z nią nie tak i przeczyść styki :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx

Post numer:#7  Postprzez wrona » 13 wrz 2007, o 01:03

no u mnie drga wraz z rytmem basu suba :twisted: a tak powaznie to podnosi mi sie wskaznik po włączeniu światel mijania i ponownie po włączeniu drogowych, skacze takze tak jak napisalem razem z muzą w aucie ale tylko jak mocniej podręce radio (większy pobór prądu przez wzmacniacze ) i podejrzewam problemy z masą :idea: w zegarach bądz na czujniku (druga opcja mało prawdopodobna)
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez Arczi e30 » 13 wrz 2007, o 07:26

ja jak kupiłem swoje kombi na poczatku zimy miałem niezłego pietra .. temperatura skoczyła mi na czerwone pole .. myśle nieźle nie wpakowałem, otwieram maske a tam żadnych oznak przegotowania, odkrecam korek od zbiorniczka i mogłem palec zamoczyc w wodzie :mrgreen:

Teraz skacze jak chce i kiedy chce, wiem ze sobie ze mną igra, denerwuje to troche, jak pukne w licznik to staje idealnie pionowo ale niechce tego robić żeby sie całkiem nie rozwalił, musze powalczyc z tym czuninikiem ..

A tak wracajac do tematu postu, to mam znajomego elektryka i powiedział mi niedawno nt temat ze to prawdopodobnie wina tej szpileczki ( nazwał to jakoś wachowo ale nie pamietam jak )na ktorej osadzona jest wskazówka, wyrobiła sie poprostu mechanizmie i dlatego skacze, podobno dość czesta rzecz w róznych autach z tym patentem .. ale da sie naprawic
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx

Post numer:#9  Postprzez Ostyn » 13 wrz 2007, o 07:30

U mnie też czasami drga :)
Czasami wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie pomaga lub po prostu lekkie klepnięcie w dechę rozdzielczą pomaga.
Ostyn

Post numer:#10  Postprzez Poler » 18 wrz 2007, o 18:23

"Czasami wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie pomaga lub po prostu lekkie klepnięcie w dechę rozdzielczą pomaga." Mi tez to pomaga nieprzejmój ie tym to normalka w e30 w koncu to troche staruszek wiec zdazają mu sie nieraz takie skecze
Poler

Post numer:#11  Postprzez ubott » 18 wrz 2007, o 19:01

czasami wskazowka tak skacze jak na silniku jest za malo masy lub jest slaba

pozdro
ubott

Post numer:#12  Postprzez LUKAS » 18 wrz 2007, o 19:15

Masa ... :roll:
Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ... ;)
LUKAS
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 318i
Silnik: M10B18

Post numer:#13  Postprzez szewczu » 19 wrz 2007, o 18:37

mialem ten sam problem wymienilm zegary i problem znikl
szewczu

Post numer:#14  Postprzez Maniek » 19 wrz 2007, o 19:18

po mojemu to nie kwestia bateryjek bo ja u siebie je wymienilem i dalej jest tak samo. moze byc kwestia takiego typu iz ktoras sciezka na plytce(jakis lut nie laczy) jest przerwana i nie laczy jak trzeba. po drugie wariant z niedomaganiem masy jest jak najbardziej prawdziwy, pytalem sie kilku elektrykow i kazdy odrazu w bemkach mowil masa i styki. po trzecie u mnie bylo wszystko ok puki nie dotknelem recznie wskazowki obrotomierza i wlasnie tem. wody. teraz mi skacza a pozostale nie. moze cos w tym jest przeciesz tam jest wszystko elektronicznie. pozdrawiam
Maniek

Post numer:#15  Postprzez frantic » 21 wrz 2007, o 12:31

zdejmij wtyczkę przy czujniku temp, oczyść styki, zapnij mocno i zobacz czy się polepszyło, u mnie pomogło, wskazówka tańcowała przy gwałtownym przyśpieszaniu
frantic

Powrót do Mechanika & Części