[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Turbina do 2.4 diesel

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Turbina do 2.4 diesel

Post numer:#1  Postprzez pawelekb » 21 wrz 2007, o 10:22

Witam stałem sie posiadaczem bmw e30 2.4 diesel i auto jest strasznie mułowate dlatego chciałbym dorzucić do niego turbinę i nie wiem jakie części oprócz kolektora i turbiny sa mi potrzebne czy może mi ktoś pomoc ? jeden znajomy mi mówił ze auta z turbina maja specjalne tłoki czy to prawda ?? będę bardzo wdzięczny za pomoc poniewaz mam okazje kupic kolektor i turbinę. a i czy da sie jakoś sprawdzić stan turbiny trzymając ja w reku ?? ew. ile kosztowała by regeneracja takiej turbiny ??
pawelekb

Post numer:#2  Postprzez Ostyn » 21 wrz 2007, o 11:23

Taniej będzie sprzedać silnik jaki masz i kupić td.... taka jest moja opinia....
Uturbienie nie polega na zmianie obu kolektorów i dorzucenia turbiny....
Musisz mieć:
kolektor wylotowy
turbinę (najlepiej bez agr)
układ sterowania (podciśnieniowy) turbiną
przewody olejowe turbiny
wydech (pierwsza część, środkowa powinna pasować)

Jak już to robisz to warto pomyśleć o IC (intercooler)

Kontrola turbiny.... no cóż ręką sprawdzisz luzy, możesz popatrzeć czy łopatki nie są pokrzywione. Regeneracja do tanich nie należy... w zależności od firmy i Twojej turbiny wołają od 500 do 1500zł.
Ostyn

Post numer:#3  Postprzez Chalski » 21 wrz 2007, o 13:58

Tak dla ścisłości - na wałku turbiny powinien być minimalny luz taki na ledwo wyzcuwalne puknięcie jak ruszasz paluchami koniec wałka. Poza tym jeśli turbo używane - sprawdź jak pisał przedmówca - łopatki - czy wszystkie są i czy wszystkie mają taki sam kształt - czy nie są popękane ani powyszczerbiane. Jeśli turbo nie było myte sprawdź po stronie ssącej czy turbo od środka nie jest mokre od oleju. Do zaakceptowania jest tylko taki oleisty osad jakby z mgiełki olejowej - jeśli widać krople oleju to turbo już kończy żywot.
Chalski

Post numer:#4  Postprzez Ostyn » 21 wrz 2007, o 14:39

Chalski napisał(a):Jeśli turbo nie było myte sprawdź po stronie ssącej czy turbo od środka nie jest mokre od oleju. Do zaakceptowania jest tylko taki oleisty osad jakby z mgiełki olejowej - jeśli widać krople oleju to turbo już kończy żywot.

To teraz ja postaram się coś uściśli. Jeżeli olej jest po stronie sprężarki (strona powietrza) to wcale nie musi oznaczać uszkodzenia, może ale nie musi. Jakim prawem olej jest łopatkach sprężarki? Odpowiedź jest prosta: odma. Bardzo często zdarza się, że "fachowiec" naciąga nieświadomego człowieka na ciężką kasę z powodu widocznego oleju....
Gorzej jeżeli olej jest na łopatkach turbiny (strona spalin)... tu oleju nie ma prawa być....
Ostyn

Post numer:#5  Postprzez Chalski » 21 wrz 2007, o 14:46

Hymm, w wypadku zdemntowanej turbiny i bez reszty silnika żeby móc stwierdzić czy olej jest w węzu dolotowym przed turbem ... nie ryzykował bym zakupu takiej sprężarki - może ale nie musi być zepsuta.
Chalski

Powrót do Mechanika & Części